Audiohobby.pl

Volumio Rivo Plus

pień

• 3140 / 1658
  • Ekspert
11-01-2026, 09:31
Ależ Gustaw ma pod górkę :(    Jeszcze zasilacz,   na który musimy  czekać.
    Tymczasem drążyłem temat na własną rękę , żeby jakieś rozbierane foty zobaczyć i trafiłem też na to:
  https://www.youtube.com/watch?v=rLHz73vZ1oM
Nooo, ja tam się mało co znam się w temacie ale prywatnie to potwierdza mi się włosi to cwaniaki i takie małe przekręciarze.   No nie jak portugale  ale prawie-prawie :)
 Bardzo chciałbym żeby Gustaw,  gdy już dostanie w macki ten zasilacz to napisze>   Nooo, nareszcie-  to jest to!

Swoją drogą-   zasilałeś to puzderko czymś alternatywnym?    Tak sprawdzająco ma się rozumieć

Gustaw

• 4082 / 3942
  • Administrator
11-01-2026, 14:36
Swoją drogą-   zasilałeś to puzderko czymś alternatywnym?

Tak. Teraz Rivo jest podłączony do taniego chińczyka liniowego, którym zwykle zasilam malinę.

Gustaw

• 4082 / 3942
  • Administrator
11-01-2026, 20:26
Połączyliśmy standardowy zasilacz od Rivo zamiast skóśnookiego liniowca. Podłączyliśmy też, zamiast coax Audioquest Carbon, zwykły kabel USB i Rivo Plus steruje teraz Benchmarkiem DAC3 właście przez USB a nie przez Coax.

Po USB jest..... tak jak ma być !!! :-)

Firmowy zasilacz jednak zamówię aby mieć pewność, że wyciągam wszystko.
« Ostatnia zmiana: 11-01-2026, 20:42 wysłana przez Gustaw »

AUDIOTONE

• 11186 / 6459
  • Moderator Globalny
11-01-2026, 21:47
Czyli po USB lepiej brzmi, niż po coax. Ja miałem podobnie u siebie. Ale jeszcze AES/EBU brzmiało lepiej niż coax. Oczywiście w połączeniu transport >>DAC. Jest wiele zależności w tych połączeniach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Gustaw

• 4082 / 3942
  • Administrator
11-01-2026, 22:39
Tak. Po USB jest lepiej. AES/EBU nie mam w Benchmarku.

AUDIOTONE

• 11186 / 6459
  • Moderator Globalny
11-01-2026, 22:53
A czy po USB czasem nie masz większego zakresu pracy DSD itp... Pytam bo u mnie coax, optyk i AES/EBU ma tylko 192kHz i 24 bit i nie obsługuje wyższych od DSD64.
Wojtek.

artekk

• 1735 / 6506
  • Ekspert
11-01-2026, 23:01

Na jakich kablach  słuchałeś poprzednich transportów Gustawie ?
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Gustaw

• 4082 / 3942
  • Administrator
12-01-2026, 00:09
Coax - Audioquest Carbon, Van den Hul Tha Name, DIY na Canare
USB ciągle ten sam, jakiś no name.

pień

• 3140 / 1658
  • Ekspert
12-01-2026, 08:00

No i git,   z USB da się żyć  :)
W sumie to na czuja mi  wychodzi jednak,  że nie tyle ilość cudowności w podzespołach i efektów wizualnych na ślicznych ekranikach ma znaczenie co jakość oprogramowania.  Poprzednie to jakieś androidowe wynalazki bez historii i Volumio jako system u Gustawa wygrywa-  przynajmniej na chwilę obecną, bo czy długo usiedzi na miejscu ?   
 Hehehe

Tak sie patrze i pacze-   nooosz cwaniaki, za darmo to oni tych swoich zasilaczyków nie rozdają.

Gustaw

• 4082 / 3942
  • Administrator
12-01-2026, 09:29
A czy po USB czasem nie masz większego zakresu pracy DSD itp... Pytam bo u mnie coax, optyk i AES/EBU ma tylko 192kHz i 24 bit i nie obsługuje wyższych od DSD64.

Nie zwracałem na to specjalnej uwagi. W zdecydowanej większości muza, której słucham ma 16/44. Jak DAC i Volumio pokazuje mi nawet 24/96 albo DSD to nie odczuwam specjalnego wzrostu jakości. Jest trochę inaczej ale czy lepiej?

artekk

• 1735 / 6506
  • Ekspert
12-01-2026, 09:29
Coax - Audioquest Carbon, Van den Hul Tha Name, DIY na Canare
USB ciągle ten sam, jakiś no name.

W USB jest potencjał, u mnie najlepiej idzie właśnie tą drogą.
Warto wypożyczyć jakiś lepszy kabelek i posłuchać, można się zdziwić.
Analogowa Grupa Wywrotowa. Arturo

Bacek

• 2492 / 6516
  • Ekspert
12-01-2026, 19:54
A czy po USB czasem nie masz większego zakresu pracy DSD
Audio magicznie nie. Na początek DAC musi mieć taki tryb po usb a potem trzeba mieć dane w takim formacie. Samo nic się nie przekonwertuje.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

AUDIOTONE

• 11186 / 6459
  • Moderator Globalny
12-01-2026, 19:58
A czy po USB czasem nie masz większego zakresu pracy DSD
Audio magicznie nie. Na początek DAC musi mieć taki tryb po usb a potem trzeba mieć dane w takim formacie. Samo nic się nie przekonwertuje.
Nie chodziło mi oto. Mianowicie w większości DAC-ów jakie miałem nie obsługiwane było każde DSD po coax, optyk i AES/EBU. Sądzę że to są po prostu ograniczenia tych że gniazd. Tylko po USB idzie "full" DSD, tak jest u mnie na przykład. ;-) Mój transport wypuszcza tylko DSD na full-a po USB do DAC-a, a inne gniazda typu coax, optyk i AES/EBU max do DSD64.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2026, 21:04 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Bacek

• 2492 / 6516
  • Ekspert
12-01-2026, 22:09
SPDIF jest prostym jednokierunkowym protokołem o ograniczonym transferze. W teorii max mogło by zmieścić DSD128.
Ale że w samym spdiff też są ograniczenia w stosunku do przesyłania w zależności od wersji to penie dlatego zadowolili się połową tego. 

W porównaiu do tego USB jednak niebotycznie bardziej złożony protokół, o dużo większej przepustowości (w zależności od wersji), dwukierunkowy. Żeby dowolne urządzenia mogły się po audio dogadać to muszą obydwa obsługiwać którąś wersję standardu UAC. Do DSD minimum to chyba UAC2. Ale z drugiej strony o ile SPDIF to konkretny format to w USB może to być cokolwiek dowolnego o ile i źródło i odbiornik wiedzą co.

Tutaj USB może robić za pewnego rodzaju "reclocker", może to coś zmienia. Przetwarzanie w USB jest zdecydowanie bardziej skomplikowane co może być i plusem i minusem.
« Ostatnia zmiana: 12-01-2026, 22:16 wysłana przez Bacek »
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES