Wymiany elementów elektronicznych skończone, mechanika skończona. Odpuściłem podmianę op ampów i inne kombinacje na tym etapie.
Próbowałem dla sportu osiągnąć możliwie najniższy wynik W&F, głównie z tego powodu, że mam mechanizm z innego decka, który pokazał 0,013% chwilowo :)
W sumie największą zmiana, jaką testowałem to była podmiana bloku łożysk wraz z prawym kołem zamachowym z 222ESJ (to są identyczne części, tak jak płytka komparatora). Teoretycznie wiedziałem, że efektu dobrego nie będzie (łożyska i capstany są wzajemnie dotarte po latach) ale chciałem sprawdzić samemu. Rzeczywiście, podmiana spowodowała wzrost W&F do 0,024%
Wróciłem do pierwotnej konfiguracji czyli cały mechanizm z 555ESL i inny egzemplarz paska. Osiągnięty wynik to stabilne 0,017%-0,019% (schodzi czasami do 0,015) oraz w.peak od 0,028 do 0,04
Lewa od Mariana, prawa oryginał, pasek DeckTech. Mechanizm w bardzo, bardzo dobrym stanie.
Wnioski - przy takich wartościach aby zejść stabilnie to trzeba mieć: mechanizm, który mało pracował, fartowną sztukę (egzemplarz, który miał idealne wyważenie, idealną równoległość capstanów) i dobrze złożyć.
Taką sztuką jest mecha od 222ESJ, jest na pasku DeckTecha, dwie rolki od Mariana i trzyma 0,016-0,018%
Wracając do 555ESL
Skos OK, wysokość na 1kHz udało się ustawić idealnie na równo. Zostało mi ustawienie nagrywania. Posłuchałem trochę nagranych kaset na innych deckach i jest ciekawie. Gra bardzo fajnie, np kasetę z B905-ki lepiej odtwarza niż sam B905 :)
Zobaczymy czy pokona KA-5ES czy remis czy coś innego :)