Audiohobby.pl

SONY TC-K555ESL

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
17-02-2026, 21:11
1. Zdjęcie nr 1 - stan bezpośrednio po zakupie, umyte IPA
I powiem Ci Macku, że nie wygląda źle. Nawet bym powiedział, że bardzo dobrze. A jak się okazało to był spadek i to duży. Widziałem już wiele innych głowic nawet bardziej zużytych i nie miały takich problemów jak Twoja. Nawet nie ma żadnego śladu po wytarciu taśmy na łączniku pomiędzy głowicami. To mnie zastanawiało od początku.

Poniżej link do mojego starego XK-S-a : http://audiohobby.pl/index.php?topic=13205.15  tam jest zdjęcie głowicy i jest wytarcie pomiędzy głowicami. A potem sprawdź jakie parametry miał magnetofon z taką "dość zmęczoną" głowicą, jest to dalej w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: 17-02-2026, 21:18 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 704 / 415
  • Ekspert
17-02-2026, 21:17
1. Zdjęcie nr 1 - stan bezpośrednio po zakupie, umyte IPA
I powiem Ci Macku, że nie wygląda źle. Nawet bym powiedział, że bardzo dobrze. A jak się okazało to był spadek i to duży. Widziałem już wiele innych głowic nawet bardziej zużytych i nie miały takich problemów jak Twoja. Nawet nie ma żadnego śladu po wytarciu taśmy na łączniku pomiędzy głowicami. To mnie zastanawiało od początku.

Wojtek, chyba coś krzywo napisałem :) albo się nie zrozumieliśmy.

Głowica miała w rzeczywistości minimalny spadek, może 1dB, a ten drop o którym pisałem wynikał z kasety HPR i rozjeżdżającego się skosu przy jej odczytywaniu. Zrobiłem wstępną polerkę zanim zidentyfikowałem problem z odczytem taśmy - polerka nie podniosła znacząco góry pasma (jedynie zrobiła wyrównanie) tylko zmiana obudowy w kasecie HPR i tym samym utrzymanie skosu w trakcie odczytu.

Głowica czyta jak dzika (wykresy z poprzedniego postu)

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
17-02-2026, 21:42
Sorki to miało być w 333ESA.... ;-)  Zwracam honor. Jak zwykle moje niedopatrzenie. hahahah
Wojtek.

Macio4ever

• 704 / 415
  • Ekspert
19-02-2026, 22:15
Dłubię sobie dalej. W sumie trochę mi się schodzi, bo przy okazji dociągam sobie wiedzę studiując schematy i dociekając co i dlaczego.

Płytka PB - wymieniłem 4 kondensatory odsprzęgające, miały 4,2uF zamiast 4,7uF/63V. Jeszcze w normie ale uznałem, że wstawię nowe, wpadły Nichicony FG na 100V.
Sprawdziłem jeszcze 1uF w torze audio - idealnie trzymają parametry. Nie będę teraz robił pełnego recapu, najpierw posłucham jak chodzi. Nic w torze audio nie wygląda podejrzanie.

Następnie zasilanie toru, które jest na też na płytce PB. Sprawdziłem kondy 100uF/25V, trzymają - tu jednak zrobię jedną małą zmianę, którą w tym układzie stabilizatora zrobiło Sony w TC-KA7ES, czyli podmienię je na 100uf ale na 100V. Notabene tak też zrobiłem w KA5ES.

Dołączam jeszcze fotę od spodu po zdjęciu płyty, piękny miedziany golem. Jak widać jest też dołączony element tłumiący pod trafem.

Płytka REC - sprawdziłem odsprzęgające, trzymały parametry, jednak już jak miałem je wylutowane, to tez wymieniłem na FG 4,7uF/100V. Jest kilka niebieskich Panasów w przy generatorze biasu, pewnie je jeszcze sprawdzę punktowo, natomiast elektronika jest organoleptycznie w doskonałym stanie. W sensie nie ma nic ułamanego, cieknącego itd Każdego elementu nie sprawdzałem jednak :) jak coś wyjdzie, będą poszukiwania.

« Ostatnia zmiana: 19-02-2026, 22:54 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 704 / 415
  • Ekspert
21-02-2026, 16:37
Wymiany elementów elektronicznych skończone, mechanika skończona. Odpuściłem podmianę op ampów i inne kombinacje na tym etapie.

Próbowałem dla sportu osiągnąć możliwie najniższy wynik W&F, głównie z tego powodu, że mam mechanizm z innego decka, który pokazał 0,013% chwilowo :)

W sumie największą zmiana, jaką testowałem to była podmiana bloku łożysk wraz z prawym kołem zamachowym z 222ESJ (to są identyczne części, tak jak płytka komparatora). Teoretycznie wiedziałem, że efektu dobrego nie będzie (łożyska i capstany są wzajemnie dotarte po latach) ale chciałem sprawdzić samemu. Rzeczywiście, podmiana spowodowała wzrost W&F do 0,024%

Wróciłem do pierwotnej konfiguracji czyli cały mechanizm z 555ESL i inny egzemplarz paska. Osiągnięty wynik to stabilne 0,017%-0,019% (schodzi czasami do 0,015) oraz w.peak od 0,028 do 0,04
Lewa od Mariana, prawa oryginał, pasek DeckTech. Mechanizm w bardzo, bardzo dobrym stanie.

Wnioski - przy takich wartościach aby zejść stabilnie to trzeba mieć: mechanizm, który mało pracował, fartowną sztukę (egzemplarz, który miał idealne wyważenie, idealną równoległość capstanów) i dobrze złożyć.
Taką sztuką jest mecha od 222ESJ, jest na pasku DeckTecha, dwie rolki od Mariana i trzyma 0,016-0,018%

Wracając do 555ESL
Skos OK, wysokość na 1kHz udało się ustawić idealnie na równo. Zostało mi ustawienie nagrywania. Posłuchałem trochę nagranych kaset na innych deckach i jest ciekawie. Gra bardzo fajnie, np kasetę z B905-ki lepiej odtwarza niż sam B905  :)
Zobaczymy czy pokona KA-5ES czy remis czy coś innego :)
« Ostatnia zmiana: 21-02-2026, 17:06 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
21-02-2026, 18:12
Osiągnięty wynik to stabilne 0,017%-0,019%
Wyniki osiągane przez te 40-letnie mechanizmy są okrutne. Stopień dopracowania jest perfekcyjny tego zarzucić nie "moszna" ;-)
Czapki z głów, Macku wynik b.dobry !
Wojtek.

Hammer

• 5664 / 2959
  • Ekspert
21-02-2026, 18:31
Lepsze niż w nakach......nie kupuj naka.....hahahahah

AUDIOTONE

• 11361 / 6499
  • Moderator Globalny
21-02-2026, 19:33
Lepsze niż w nakach......nie kupuj naka.....hahahahah
Naki nigdy nie miały "wyśrubowanych" parametrów ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 704 / 415
  • Ekspert
21-02-2026, 19:44
Co do mechaniki to racja, mało że TCM-200D ma świetne osiągi to jeszcze budowa jest prosta, precyzyjna i bardzo przyjazna do serwisu. Nic dziwnego, że od momentu powstania wersji D1 (950ES) aż do KA nie było w nich jakiś wielkich zmian. Dopiero w KA zrobili grubsze capstany (2,8 i 2,5mm). W zasadzie,  jakbym miał się czegoś czepiać to prowadzenia mostka na kulkach zamiast na rolkach, bo chassis nie jest bardzo twarde i kulki robią rynienki.

W przypadku innych firma (na papierze) takie parametry miały modele topowe (w Naku chyba Dragon i ZX-9, AIWA XK/XKS9000), natomiast w Sony taki mechanizm miały także niższe modele.

Moje trzy piątki wyglądają na fartowny zakup od strony stanu technicznego.

Odnośnie NAKa to wiem, że na lekcji W&F-u raczej Soniaczowi nie podskoczy. :)
Chyba jednak jakiegoś kupię aby móc się trochę z Wami dłużej pobawić w przekomarzanki :) Np BX-300, zmierzę się z pozytywką, głowice już umiem polerować...

chorazy3

• 2319 / 2263
  • Ekspert
21-02-2026, 21:56
No, BX-300 też potrafi osiągać bdb oceny z W&F.
W końcu też ma Direct Drive.
Paweł