Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
11-08-2025, 23:25
  Kurna, produkowałem się już ze 20 minut i skasowałem niechcący :(    ku.....czaki
---- za karę wersja skrócona----
Olać stabilizator.   Kiedyś na etapie budowy  ślimaka  ten regulator głośności leciutko brumiał.   Max wzmocnienie trzeba było przywalić żeby wylazło ale mnie wnerwiało.    Domyślnie zasilanie ma 12V AC.   Olałem jego prostownik i wprost podłączyłem 12V  ale DC i brumienie zniknęło całkowicie.
   Ponadto 12V  używa na przekaźniki a potem dalej z tego robi 5V dla scalaków sterujących.    Wyrwałem więc chwasta od 5V

tak się podjarał że aż mu się nóżka odleciała

a 5V wziąłem od zasilacza malinki.    Niepozorny, ale wybrany onegdaj z wielu innych właśnie z powodu jakości prądu.
Ponadto będą jeszcze odszczurzacze po drodze hehehehehhe.   Chory będe jeżeli nie napcham też trochę ferrytu tu i tam :)
    No jak by tam nie było , pierwsza próba New Snail  wypadła OK.
 ojenyyyyy-------- ale się ten filmik na jełopotube wlecze.   Idę jakiego drinka se zrobić.   Zara wracam :)
---- co to ja miałem zrobić?    Aaaaa, filmik

Utwór szef Krzychu  zapewne zna :)

Plan na jutro>   uzbroić we wzmaka TASS-a .   W sumie gdyby Ncore trybił to pewno dla zasady robiłby tam w środku.   Fajny to wzmak ale ma niedorobiony zasilacz- trochę szumi :(  Poza tym zepsuty troszke i dalej nie znalazłem przyczyny.  Serwisówki producent nie udostępnia.  Na pewnej ilości elementów w.g  Kitajskiej mody jakby -brak napisów kompletnie.   Chociaż całość z francuskiej firmy (powiedzmy że wierzę na słowo)

Krzysztof_M

• 1811 / 5762
  • Ekspert
12-08-2025, 10:52
Fajnie klika ten regulator :) taki powiew vintage z tym przełączaniem :)
Ale rzeczywiście "cyknięć" na dźwięku nie słychać.

Ciągle z zaciekawieniem śledzę temat obudowy, śni mi się ona po nocach, kolejne iteracje ....
Jednak ja dalej wakacyjnie, więc temat fizycznie leży na całego, "ale kiedyś się wezmę" jak w jednej z polskich piosenek.

I oczywiście znam utworek, znam Vertigo Heroes Part II   :) swoją drogą klimacik tej płyty bardzo mi podszedł.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
12-08-2025, 12:15
I oczywiście znam utworek, znam Vertigo Heroes Part II   :) swoją drogą klimacik tej płyty bardzo mi podszedł.

:)   Polecałeś nawet a ja gdy zobaczyłem to zastanawiałem się dlaczego ja tego nie zrobiłem :)
   Ktoś mógłby powiedzieć że stare dziady wzięły i odgrzewają stare kotlety.   Jeżeli o mnie chodzi to w pierwszym kontakcie to taki barszcz, ale nie zaraz z gara, gorący po ugotowaniu tylko na drugi dzień, po przetrzymaniu w komórce chłodnej.   Taki co to już się przegryzł i dlatego smakuje lepiej niż nówka heheheheh.
  Malia & Boris Blank  też mi wyjątkowo podchodzi np.

No a co do prac.  Krzysztof_M  to w zasadzie jedyna cheerleaderka która mnie podtrzymuje w działaniu :)   Dlatego wstawię jednak filmik z dzisiaj,  cóż to ja tam zmodziłem.

AUDIOTONE

• 10661 / 6309
  • Moderator Globalny
12-08-2025, 12:59
Też tutaj zaglądam i się przyglądam ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

ArturP

• 1438 / 3267
  • Ekspert
12-08-2025, 19:34
A mi słów brak na Wasze dyskusje.
Jest to poza moim pojmowaniem i piszę to poważnie.
Kosmos i szacun za wiedzę i chęć dzielenia się nią.

Krzysztof_M

• 1811 / 5762
  • Ekspert
12-08-2025, 20:45
To podziel się jakoś rysunkowo-opisowo jak wykombinowałeś to z tym przyciskiem do gaszenia.

Ten kabel USB na kabelkach to sam dziergałeś?
No i pytanie - tą taśmę do wyświetlacza LCD już dostałeś?

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
12-08-2025, 20:47
A mi słów brak na Wasze dyskusje.
Jest to poza moim pojmowaniem i piszę to poważnie.
Kosmos i szacun za wiedzę i chęć dzielenia się nią.

Jeżeli masz też mnie na myśli to adres mylisz :)   Wszystko co ja ew.  wiem to tylko dzięki temu forum :)
  No a z dzieleniem  wiedzą się to co może być fajniejszego?   Dzięki temu idziemy do przodu, czasami powoli, pełzamy wręcz ale do przodu.
  Dzisiaj w zasadzie nic nie zrobiłem, pokonała mnie pogoda-  40 stopni w cieniu to daleko poza moją granicą tolerancji.   Chyba nie tylko mojej bo w tej chwili na dworze cisza kompletna, audiofilska taka i wszystkich załatwiło.   Nawet wrzaskunów moich sąsiadów hehehehe
   No ale chociaż przymiarkę nowych organów od głosu zrobiłem.
Na zdjęciu to właśnie TASS,   taka niepozorna płytka.

Dużo więcej na niej tam z drugiej strony schowane już pod radiatorem.   Chociaż to on specjalnie się nie lubi grzać.   Największą temperaturę na nim jaką widziałem to takie właśnie dzisiejsze 40 stopni.   Z tym że to już musiał bujać na dosyć dużej mocy do takiego wyniku.
 Dużej jak dla niego, bo to z tym zasilaczem obok to jakie 50W na kanał

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
12-08-2025, 20:57
To podziel się jakoś rysunkowo-opisowo jak wykombinowałeś to z tym przyciskiem do gaszenia.

Ten kabel USB na kabelkach to sam dziergałeś?
No i pytanie - tą taśmę do wyświetlacza LCD już dostałeś?

Z kabelkiem to nie ma co w zasadzie pisać,  w malince 3 są pola lutownicze gotowe do wprawienia kabelka (  znaczy dziurki na wylot opisane tajemniczo  >Run<   hehehehe)   .  Jak jest w innych to nie bardzo wiem.   W dwójce chyba tego nie ma jeszcze, ale ręki nie dam.

Kabelek USB-   tak, wydziergałem sam.   Od strony malinki to taki mały PGR trochę,   ale działa :)   

Ja tam nie pamiętam co w specyfikacji USB pisze dokładnie, ale na jednym łączu to tam coś typu, 50   czy 150 urządzeń heheheheh
W każdym razie więcej niż mi potrzeba :)

Taśma przyszła, ktoś zapakował w kopertę i przyklapował żeby była płaska.   Elegancko załamana w 50 miejscach i z mety odesłałem dla zasady.   Zamówiłem drugą =  z innej firmy, cholernie drogiej bo tasiemka chyba z 5 EU
« Ostatnia zmiana: 12-08-2025, 21:08 wysłana przez pień »

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
14-08-2025, 00:11
Dziwię się samemu sobie że dzisiaj cokolwiek zrobiłem :)
Wczoraj było koszmarnie bo 38 stopni,  dzisiaj dla odmiany już prawie tureckie rekordy.   Jedyne 45 stopni około 15-tej.
  Mam wprawdzie kolege który lubi takie temperatury  ale dla mnie to już stanowcze przegięcie o jakie 20 stopni.
    Cisza grobowa na dworze, chyba nawet muchom  za gorąco :)
Spać jeszcze nie ma co marzyć nawet.   Właściwie to już północ a w domu 32 stopnie   Jeszcze z godzinę przynajmniej odczekać trzeba a na dworze nawet najlżejszego powiewu nie ma.   Wilgotność zaś taka że ze szluga woda kapie.

Krzysztof_M

• 1811 / 5762
  • Ekspert
14-08-2025, 00:22
To u nas takich temperatur nie było dzisiaj, nie zazdroszczę szczerze.
I tym bardziej szacunek, że udało się coś wydziergać i temat ruszyć o kilka kroków do przodu.

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
14-08-2025, 21:08
Dzisiaj odrobina chłodniej ale też kaplica.   Miało się ochłodzić i padać i pogoda jak zwykle.  W sumie tak jak z budową hehehehe.
  Panie, na kiedy będzie?
Jak zrobimy to będzie !
   No ale kiedy?
Panie, czy ja po chińsku gadam że Pan nie kapujesz?   Przeca mówie >   Jak zrobimy to będzie !
      To był taki tekst dyżurny mojego majstra ze szkoły.   Tekst ów oczywiście był elastyczny i mógł zawierać ekwiwalent słów powszechnie uznawanych za wulgarne i obraźlwe.    To już zależało od nastawienia i nerwów pana pytającego o termin :)
  Trochę dłubałem oczywiście i znowu youtube przyczepił się o prawa autorskie.  Znowu napis >częściowo zablokowany<   w niektórych krajach.   I jak zwykle nie piszą w jakich, albo ja nie wiem gdzie to info jest.

a samsung mnie w nerwia, on ma jakąś funkcję wyrównywania głośności na jeden poziom.   Ja tu kręcę, w realu już całkiem głośno a tu kicha :(  na filmie

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
15-08-2025, 13:43
Co wam powiem to wam powiem ale wam powiem.     Ja tam z elektroniki to wiem tyle że bez prądu nie działa.
 No i faktycznie, przejściówka z hdd sata na USB-  jedyna jaką mam w domu zdechła.   Powody nie znane, wzięła i zdechła :(   Dyskowi nic się nie stało i bryka w kompie normalnie.    Wyszła za to inna sprawa-   dysk SSD do którego dokupiłem puzderko z oczywiście przejściem na USB  i który dziwnie poprzednio się zachowywał i poszedł w odstawkę to teraz , hmmmmm,   gra i buczy.
   Do malinki przyczepiłem inny terminal na USB  żeby działał na potrzeby dysków w środku ustrojstwa i żeby nie było dziwnych kombinacji z kablami.   No więc to gniazdeczko USB z gotowymi drutami wziąłem z tzw.  szuflady.  Konkretnie to wyprułem z resztek jakieś tunera TV.   Na żywca go przylutowałem malince jak leci i znim tyn dysk SSD bryka elegancko, nic się nie grzeje i takie tam.   Nawet gdy malinka z niego nie korzysta chwilowo, np. PCP  coś gra z radia to zwyczajnie ten dysk się wyłącza.
 Nie kumam, dlaczego akurat teraz z nim jest wszystko spoko a poprzednio to podpadał choćby z powodu nieustannej pracy od której grzał się znacząco.   Do tego stopnia że bałem się o jego życie.
   Mgliste przypuszczenie że akurat nowym gniazdem USB dolutowałem się do kanału obok poprzednio używanego.
Hmmm,   mniejsza z tym, może kiedyś wytrybię o co z tymi SSD  chodzi.
  Fajnie że działa i tyle :)

No a to że na wyjściowo bebechy zrobione i już nic nie ruszam to oczywiście myliłem się.   Dzisiaj wpadł mi do głowy jeszcze jeden bajer i właśnie odrobinę drutów dorabiam.   Bo bez prądu nie chce działać oczywiście hehehe

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
15-08-2025, 18:44

pień

• 2905 / 1507
  • Ekspert
Dzisiaj o 00:52
Jeszcze nie śpię bo temperatura nie pozwala, masakra.
  Przy okazji---  muszę zagrzebać w szufladzie czy nie mam przypadkiem innych wskaźników.   Te są za bardzo >drgające<   co mnie wnerwia. Normalnie jak mysz w delirce powodowanej brakiem zażycia działki w postaci  trutki na szczury .  Najpierw myślałem że to z powodu >step down<  którym są zasilane z zasilacza  tego do spraw pomocniczych - technicznych i dołożyłem kądziorka na to zasilanie ze step down.
Jednak okazało się że ten typ tak ma.   Mam jeszcze inne na wierzchu ale są za duże, długie,  32 diody słupki.   Analogowe małe nie bardzo,  nie pasują mi do tego urządzenia i tyle.
   Zobaczy się :)
Poza tym to upały dekiel jednak grzeją.   Wskaźniki mają pracować na urządzenia inne niż PCP w zasadzie no i robię próbę,  przypinam do wejścia magnetofon, odpalam a tu  nic, tylko ta trzęsiawka.
  Co jest ?    A no to jest że ja głupek wziąlem sobie sygnał z DAC-a  a nie z wyjścia selektora np  :)
    Ktoś może zastanawia się po co takie machinacje z zasilaniem wskaźników wysterowania.   
Dlatego że kiedyś gdy mnie naszła zajawka na śledzenie źródeł szumu-  głownie w powiązaniu z dac-ami.    To ze zdziwieniem w sumie okazało sie że taki bajer w postaci VU potrafi nieźle siać.   Szczególnie w wersji typu ledy w ślicznym słupeczku.
  Zasilanie tegoż że tak powiem>   nie może nawet zbliżać się do DAC-owe   a już korzystać z niego to absolutny zakaz.   
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 00:54 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1811 / 5762
  • Ekspert
Dzisiaj o 12:56
Trzeba przyznać, że trzęsawka wskaźników rzeczywiście wnerwiająca, szczególnie jak ktoś ma doświadczenie i obycie ze wskaźnikami słupkowymi w dobrych magnetofonach.
Aby uspokoić trochę te wskaźniki musiałbyś wstawić najpierw jakiś wzmacniacz operacyjny w formie małego bufora a potem prostownikiem jednopołówkowym z filtrem to wygładzić nieco.
Nie wiem czy prościej nie jest kupić kolejny inny wskaźnik bez takich ułomności.

P.S. Temperatury zabójcze, źle się śpi a potem jeszcze cały dzień trzeba się męczyć. Ale idzie ochłodzenie, będzie dobrze :)