Audiohobby.pl

Odtwarzacz sieciowy i jego system operacyjny

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
30-07-2025, 16:59
A co to za dziurawe panele?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
30-07-2025, 19:57
Wziąłem i pochlastałem na paski dekiel z szuflady studyjnego rack-a.   Tak mi się na oczy nawinął i stwierdziłem że z powodu licznych wpustów i rowków na śrubki i mocowanie sprzętów, świetnie nada się do budowy obudów tych zamówionych mono bloków.   Działam zgodnie z zamówieniem :)   Żadnych bajerów, we<>wy  z tyłu wraz z włącznikiem a z przodu tylko kwadratowa blaszka zaślepka z lampką kontrolną że to pod prądem.   Żadnych regulacji głośności itp........   wszystko na krótko.   Wstawię jeszcze bezpiecznik gdyby komuś ew.  zapomniało się z jakim poziomem sygnału  na wejściu odpala hehehehehe.    Tam trzeba od zera bo to przecież goła końcówa mocy.   A że puri do słabaków nie należą (będzie jakie prawie 400W na sztukę)  to wiadomo.   Szkoda ew. jakichś kolumn bo membrany mogę polecieć w plener.   Mają wprawdzie zabezpieczenie swoje ale ono na takie moce z 50W to słabo trybi że coś może być na zwarciu hehehehehe.   Mogą trochę niechcący przypiec zanim się kapną że jakim głośnikiem świecą hehehehe.

Jutro to powoli zacznę zbierać do kupy.  Pewno się nie powstrzymam i zrobię wersję czarno-srebrzystą :)   Chociaż to i tak w jakiej dziurze będzie siedziało.

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
30-07-2025, 21:48
Polecam zaplanować jednak miejsce na odbiornik IR i prawdziwego pilota starego typu a nie jakieś tam dziecinady z mizianiem paluszkami po jakimś kolorowym szkiełku sprytnofona ;)

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
30-07-2025, 22:28
A wiesz, ciekawa sprawa nie tylko z pilotami.   Zacznę od innego przypadku bo zapomnę :)    Wczoraj w Media Markt oglądałem streamera,   bodaj Eversolo (pierwszy raz to na oczy widziałem i w sumie sympatyczny dość, byle za mocno nie macać)   czy jak mu tam, pewno takiego co to nam Gustawa przytkało jakiś czas temu.   No ale ja nie o dźwięku tylko o obrazku na tym eversolo.   Ogólny wystrój że się tak wyrażę bardzo zalatywał na PCP , jakby tam zagrzebali trochę głębiej w ustawieniach.   Nie wiem, może zwidy ale ja sobie takie na ciemno wszystko porobiłem i bardzo to wygląda jak z tej samej parafii.
  Możliwe żeby to na tym samym sofcie latało?   W końcu kod od picore wolny, można sobie przysobaczyć-coś odklikać, wyłączyć żeby taki macacz kient czegoś nie skaszanił i system gotowego streamera do sklepu gotowy.   Bardzo to żwawo tam działało, zdecydowanie lepiej niż na takim Volumio dajmy na to.   Chociaż ja to w zasadzie porównania nie mam do czego innego.
  Nie mniej na własnej skórze przekonałem się że pcp wyraźnie szybszy, na dzień dobry to w uruchomieniu od zera.   Taka sama malinka a pcp mi zaczyna grać po 35-40 sekundach od powera.   Jeszcze pulpitu nie ma a już gra jeżeli jakiś autostart był włączony,  akurat to na radio Nowy Świat mam ustawione.    Volumio mieli ze trzy razy dłużej zanim zaskoczy.
 Teraz co do podczerwieni :)   Uruchomiłem obsługę , niczego nie dotykałem, niczego nie wybierałem.    Tak jak leci odptaszkowałem i wsio.
   Uruchomiła się ta co co w czapkę wbudowana .   Żeby dobrze działało to by trzeba diodę z czapki wylutować i na jakich drutach przyczepić tak żeby świat widziała , bo w tym miejscu gdzie jest to średnio na jeża.   Okazało się że pilot od podczerwieni który wprawiłem w ślimaka działa >)   W sumie to też średnio na jeża bo mogę zrobić głośniej albo ciszej i ew przeskoczyć na inny utwór gdy leci z listy.
  No ale pilot też ma trzy guziki na krzyż hehehehehe.
 Tak sobie myślę że jeżeli kupię pilota od Logitecha to powinno trybić, prawda?
A może jaki uniwersal który ma na liście obsługę Logitecha?
 Pytam się bo o pilotach pojęcia nie mam, to takie zło konieczne dla mnie.

Taki w necie mi się na oczy nawinął
« Ostatnia zmiana: 30-07-2025, 22:49 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
30-07-2025, 22:48
Ogólnie piloty do Squeezeboxów musiałbyś obczaić, ten od modelu Transporter jest delikatnie podświetlany, inne nie są, ale wszystkie są kompatybilne kodowo.
Logitech produkował również wysoce zaawansowane uniwersalne piloty - ale to takie małe komputery, gdzie nawet mogłeś sterowanie radiowe włączyć do dedykowanych urządzeń.
Można w nich nawet automatyzacje włączyć, typu "jak włączysz TV i DVD, to zasuń rolety i przygaś mocno światła, włącz odpowiedni tor na wzmacniaczu i ustaw taką a taką głośność".
I oczywiście te uber-piloty obsługiwały wszystkie funkcje ze Squeezeboxów.

Niezależnie od tego jaki i czy teraz kupisz pilot - zostaw sobie już zamaskowaną od frontu dziurkę albo nawet przenieś tam tą diodę i załatwione.

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
30-07-2025, 23:03
Jasne, dioda swoje miejsce mieć będzie.
   Na ebaya luknąłem.   Ja cie kręce, tam pilotów do Logitecha jak mrówków.   Pierwsze z brzegu w cenie paczki fajek>

Ten środkowy po obrazkach sądząc chyba by mi wystarczył :)

« Ostatnia zmiana: 30-07-2025, 23:06 wysłana przez pień »

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
30-07-2025, 23:21
Ten środkowy jest właśnie od modelu Touch - nie jest wielki, na dwa małe paluszki, stosunkowo płaski.
Ale u zarania dziejów przed modelem Touch używałem modelu Classic i jego pilot był większy, na dwa duże paluszki i układ klawiszy miał podobny, ale nie identyczny.
Posiadał jeden przycisk "Browse", którego bardzo często używałem, który to z dowolnego ekranu na jakim się odtwarzacz znajdował, natychmiast przeskakiwał do biblioteki.

Bez tego przycisku trzeba czasem wielokrotnie przyciskać strzałkę "wstecz" aby dojść do głównego menu i wejść w przeglądanie lokalnej biblioteki muzycznej.

Ta jedna cecha spowodowała, że do dzisiaj używam tylko tego pilota w wersji Classic z Transportera, dzieki czemu jest delikatnie podświetlony.

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
30-07-2025, 23:28
Dzięki :)    Chyba mnie namówiłeś właśnie na tego konkretnego pitola :)

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
31-07-2025, 17:50
Poza tym, dzisiaj inwestuję w nowoczesność.   Przyjechało takie cóś że dzięki niemu ten SSD podłącze do malinki z pcp.  Będzie robił jako dysk sieciowy.   Kurna, szybkie to to jest w porównaniu do starego HDD i żeby malinka se nosa nie rozbiła na zakrętach heheheh

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
31-07-2025, 19:35
Nie wąsko :) z pewnością w razie awarii szybko się system plików powinien naprawić :)

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
31-07-2025, 21:01
Z tą szybkością to troszke przesadziłem :)    Owszem, leci nieźle gdy pracuje z drugim takim podobnym i oba siedzą w kompie w gniazdach które to mogą takie zwierzaki obsłużyć.
  Jeżeli jednak przychodzi się kopiować na jakiś HDD i trzeba to przepchać przez kabelek USB bo inaczej nie ma jak,  to już tak fajnie nie ma.   A tam na nim spore zbiory danych które przekładam właśnie na HDD, tego tylko 750 GB, do rana może się wyrobi hehehehehhe

Swoją drogą to ja dalej do tyłu i trochę ciężko brać na klatę że kiedyś PC z 640kB pamięci to była tzw.   wersja rozszerzona.   Do tego zegar 16 MHz to już całkiem odlot.
« Ostatnia zmiana: 31-07-2025, 21:04 wysłana przez pień »

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
01-08-2025, 15:25
No i wykrakałem hehehe.   Malinka rozbiła sobie nosa z tym dyskiem SSD.
   Dokładniej to jest tak że>   wcale nie skanuje szybciej niż zwykłe HDD, wcale mniej prądu nie źre jak zwykły HDD-  wprost przeciwnie.
  Ten wynalazek potrafi tyle łykać że 3A  gwarantowanego prądu z zasilacza potrafi go przytkać.   Zasilacz znaczy.
Poza tym grzeje się to-to że prawie nie można dotkąć.   Przy pierwszym skanowaniu całkiem system zdech.   Po uruchomieniu się ponownym startował z backupu jak myślę, ponieważ zainstalowane wtyczki późniejsze zniknęły, zniknęły też wszystkie wpisy w ulubionych oraz wszelkie inne związane z konfiguracją pulpitu, wskaźników, zegarów itd..itp...  nad którymi ze 3 godziny siedziałem przynajmniej.  Oczywiście nie pamiętam nazw konkretnych wskaźników.   Trzeba będzie wsio od nowa zrobić :(
   Przyszla mi tutaj do głowy taka myśl żeby te wszystkie nastawy robić bez podłączonego dysku i backup zrobić na systemowej partycji karty z której rusza system.   Potem podłączyć dysk na które dane przenoszę.   Może  ten zapisany backup zostaje na karcie systemowej zostaje i w razie odłączenia dysku system oczywiście ruszy z wszelkimi nastawami.   Potem je przecież można skopiować na dysk właściwy -roboczy.
   Przypuszczam że winowają całej zadymy jest nie tyle dysk SSD  co kiepska przejściówka na USB.   Normalnie dysk w swoim etatowym miejscu na płycie komputera działa jak najzupełniej normalnie,  i wcale się jakoś specjalnie nie grzeje.
Poza tym  przez USB ze stacjonarem też nie sprawia problemów.  Również troszkę się grzeje ale nie tak jak gdy podłączony do malinki.
  Tak więc, cóż.  Na chwilę obecną SSD idzie w odstawkę bo w żadnej kategorii nie pokazał się z lepszej strony niż zabytkowy HDD

Krzysztof_M

• 1787 / 5747
  • Ekspert
01-08-2025, 16:50
SSD jest ok, a nawet lepszy od HDD w Twoim wypadku ale nie taki jak sobie to wymyśliłeś, tylko najlepiej starego typu na SATA.
No i cały czas płacisz za grzech posiadania grajka i serwera w jednym gdy nie zapewniłeś podstaw do poprawnego zamykania systemu przy braku czy awarii zasilania.
Ale jesteś twardy, jestem ciekaw ile jeszcze awarii z dyskami zaliczysz?
Boję się, że potem ogłosisz, że pcp jest do bani, a nie operator  ;)

pień

• 2840 / 1493
  • Ekspert
01-08-2025, 17:22
Nie nie :)   Żadnej awarii z dyskiem nie było hehehehe.   Jemu absolutnie nic się nie stało, żadnych błędów , utraty plików itp.....    Zwyczajnie ta przejścówka  jest do kitu .     Nie polecam.
    A co do pcp to raczej nie ma szans żebym ogłosił że jest do kitu :)