Audiohobby.pl

Retip - amatorska ściana płaczu

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
15-04-2025, 22:47
Nie wiem czy pole magnesu i cewki głośnikowej nie będzie tutaj paskudzić pracy wkładki.
Robert chyba nie wiercił dalej tego tematu, a sprawa jest prosta.

Nie, nie wierciłem niczego poza kaktusami hehehehe.
Sprawa prosta bo wczoraj cały dzień jeździłem na szmacie ogarniając jaskinię.   Wprawdzie na skutek gościnnego terroru ale w sumie to na dobre wyszło :)    No i nie było czasu.
Dzisiaj za pudełeczko zabrałem się ale zasadniczo to niczego nie zrobiłem bo zapadłem się w dźwięki wydobywające się z czarnych krążków.
Zmierzyłem tylko przed chwilą jak bateryjki trzymają się.   Tam ten mój power pack to 16 ogniw AA , badziewnych cynkowo węglowych.   Na początku miały całościowo 13.7 V  na gałąź w symetrycznym mierzeniu, znaczy 27.4V  pomiędzy   -+   
 Napięcie szybko spadało i myślałem że do wieczora już zdechną i pesymistycznego 100 godzin życia nie osiągną.
 Jednak nadzieja wraca bo napięcie szybko spadło do 22V,  11 na gałąź znaczy i od kilku godzin już się trzyma na tym poziomie.   Znaczy pierwsze okrzyki hurra już zdarły gardło ogniwkom  a zaczyna się szare trwanie.    Minęło 27,5 godziny pracy czyli, nooo, pieron wie heheheheh

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
17-04-2025, 19:27
Uchh, pudełka jeszcze nie zrobiłem.   Po drodze prace wstrzymałem bo stwierdziłem że fajnie byłoby gdyby obudowa była jak z rodziny tych co zrobiłem wcześniej,  tylko mniejsza :)
    Ponieważ przy sprzątaniu jaskini znalazłem zaginione bateryjki to postanowiłem zrobić solidny battery pack.
  Litowe ogniwka cr123, 32 sztuki co daje w sumie  12.8 Ah pojemności pod zasilanie przedwzmaka.   On zużywa 12mA no to będzie obliczeniowo ponad 1000 godzin pewnej pracy.   Litowe ogniwa mają płaską charakterystykę rozładowania, można powiedzieć że jak silnik samochodowy który może kręcić na max do ostatniej kropli paliwa.  Będą trzymać 12V  do śmierci,  znaczy wyczerpania  litu.

Talerz to BHP,  ogniwa litowe są wyrywne i w razie zwarcia nie pierniczą się w powolne grzanie a potrafią grube druty natychmiast do czerwonego rozgrzać.    Jeżeli ich nie przepalą to same się zapalą hehehehe i dlatego talerz na wszelki wypadek,  gdyby jakaś pomyłka, zwarcie,  to łatwiej ewakuować z chałupy.   W sumie to niezbyt fachowo pakiet zrobiłem bo zamiast bezpieczników gałęzie połączyłem drutem 0.1 mm.    Po przekroczeniu gdziekolwiek ok 4A  pakiet ulega rozłączeniu, tak więc raczej bezpieczny mimo wszystko.  Sprawdzałem  :)

Może stare baterie dociągną do czasu zrobienia nowej obudowy,  jeszcze zipią a już prawie 60 godzin ciągną.

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
17-04-2025, 20:38
Właśnie stuknęło 60

Krzysztof_M

• 1667 / 5643
  • Ekspert
17-04-2025, 22:20
Muszę zacząć lepiej sprzątać, bo jeszcze nie trafiłem na tyle zagubionych baterii u siebie ;)
Ale pomysł fajny, ponieważ degradacja samodzielna takich ogniw, gdy ich nie używasz, jest praktycznie zerowa.
Zanim wyczerpiesz ten pakiet to pewnie dużo czasu upłynie i kto wie co jeszcze podczas sprzątania znajdziesz… jakieś baterie nuklearne?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
17-04-2025, 23:15
 Ja zwyczajnie kupe lat w bateriach robiłem :)    A jakie z prawie szwagrem robilim to nie wspomnę bo i tak nie uwierzysz :)

To tylko odrobinka, jeszcze gdzieś miałem Tadirany,   muszę w szopie zobaczyć.   Tamte ogniwa to wariaty absolutne bo 4 sztuki wielkości znanej jako R20  da baterię  12V  40Ah 

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
18-04-2025, 09:41
Chłopy, stoję przed problemem i nie bardzo mam rozwiązanie.
    Problemem jest lampka sygnalizująca podłączenie do zasilania tegoż przedwzmacniacza.   Ponieważ zasilanie bateryjne to wiadomo że oszczędność prądu wskazana.   No i gdzieś w szufladzie znalazłem lampeczkę która może zasilać się z 24V   tylko jej pobór mocy jest nie do przyjęcia bo wynosi 7mA  przy 24V
 A przedwzmacniacz pobiera 12mA  hehehehehe
Może jest jakieś coś co miga i to niekoniecznie jasno,  tak byle byle dawało znak że pod prądem jest i nie żarło go tyle. 
   Albo jakieś inne rozwiązanie ? 
Przeciw sklerotyczne :)

ahaja

• 514 / 6254
  • Ekspert
18-04-2025, 10:11
Led dyfuzyjna + rezystor między gałęzie zasilania na jego gnieździe (w preampie) i po sprawie. Ustawione na 1-2mA wystarczy.