Audiohobby.pl

Technics RS-TR474

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
07-09-2025, 06:51
Jeśli w trybie serwisowym nie da się poprawić działania to kicha.
Nie wiem czy tam kiedyś nie doczytałem że pamięć ma ograniczoną ilość cykli kalibracji a potem co ?
Może ktoś z lepszym angielskim spojrzy na to ?

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
07-09-2025, 11:21
Pamięć EPROM można odczytać/zapisać 100.000 razy. Magnetofon naprawiony-:))) Szkoda że pieskówna nie może
pobiec do sklepu i przynieść piwo-:(((
Udało się zamontować głowicę nagrywająco-odtwarzającą w "DECK-2".-czyli mechanika na szczęście tylko-uff...
Teraz kalibruje taśmy w kasetach magnetofonowych typu I/II-super.Przy okazji wymieniłem na  nowe wszystkie
zębatki, bo były jeszcze fabryczne  ale już nieciekawie wyglądały. Pasek napędowy potraktowałem "NOWA GUMA".
Odsysacz cyny/lutownica precyzyjna była w użyciu,trochę na  chwilę w pokoju serwisowo-odsłuchowym było dymu
z odsysania cyny-już wywietrzony pokój-:)))
Teraz trochę pomęczę ten magnetofon (nagrywanie/odtwarzanie), nie po to jest aby tylko zajmował miejsce na regale
z innymi magnetofonami-:)))
Powiedziałem mu że jak w przyszłości będzie brykał to się rozstaniemy- ELEKTROZŁOM- nie ma zmiłuj się -hehehe....
Czas teraz na piwo ulubione,magnetofon ma zajecie.
« Ostatnia zmiana: 07-09-2025, 11:28 wysłana przez Wojciech7 »

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 08:24
Mój 474 ....zrobiłem mu mały przeglądzik ostatnio, miał troche korozji z tyłu , wiec podczyszczone, blacha od wewnątrz ocynkiem podmalowana cały tył, jest ładnie, tylko paluchy mi się odbiły przy montażu....heheheh skucha, trochę, ale za to kaseciak wymiata, kalibruje pięknie i nagrywa też dosyć poprawnie i równo.
Standardowo w kopiarkach są do wymiany switche, wystarczy że kaseciak stoi w nieprzyjaznym środowisku to leci staerowanie, więc najlepiej cała płytka z switchami do wymiany, część wymieniłem i od razu sterowanie śmiga jak tralalla, reszta doszła wczoraj, sie przelutuje, sie zrobi piknie.
Aby się tam dostać najprościej odkręcić czołówke, potem mechanizmy z szyną i mamy dostęp do płytki ze switchami i wyświetlaczem, przy okazji warto umyć go i filtr bo na bank mają tzw kurz elektroniczny= mgiełke.

A bym zapomniał......na koniec wypadałoby zrobić te odbojniki kieszeni z jakiejś gąbeczki, będą testy.....
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 08:33 wysłana przez Hammer »

Macio4ever

• 560 / 372
  • Ekspert
08-01-2026, 09:26
Widzę, że zimową porą praca wre.
Odnośnie switchy to ja w jednym złomku zignorowałem i będę musiał wrócić do tematu...  A dużo śrubek trzeba odkręcic aby się do nich dostać.

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 09:38
Co to dla Ciebie.....3 minuty może ze dwadzieścia całość......za to switche to mają dwie nóżki i wysokość 5 mm

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 11:11
Widzę, że zimową porą praca wre.
Odnośnie switchy to ja w jednym złomku zignorowałem i będę musiał wrócić do tematu...  A dużo śrubek trzeba odkręcic aby się do nich dostać.

Śrubki duże,małe to pikuś -hehehe.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 13:58 wysłana przez AUDIOTONE »

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 13:58
Ten magnetofon jest czasami nieprzewidywalny-hehe... Może to wynika z mojej niewiedzy wzg EPROM jaki posiada.
Dziwna rzecz-pozmieniałem wartości w komórkach pamięci EPROM i zaczął kalibrować trudne taśmy dla innych
magnetofonów kasetowych-:))) Chodzi o takie kasety magnetofonowe jak: AGFA FeCr 90+6/BASF-ferrochrom SM cassette/PHILIPS SUPER FERRO C-90. Wszystkie kalibruje-Brawo ja ! Jedyne co poprawia nagrywanie do włączenie
Dolby nr C- trochę lepiej wysokie tony.
Takie  ustawienia w trybie serwisowym:
7F.00
00.02
02.02
02.00
03.5A
04.FF - do 09.FF
Czy to zadziała w innym magnetofonie , nie  wiem-ja to robiłem jako audio-hobbystyczne doświadczenie.
Ciąg dalszy eksperymentów z EPROM będzie w najbliższym czasie....

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 14:32
Musisz wiedziec jedno....to są moje przemyślenia, on robi autokalibracje i za każdym razem robi zmiany w epromie w odpowiednicjh komórkach, co oznaczałoby że sobie ustawił optymalne warunki zapisu dla danej taśmy, w tym momencie jak zmieniasz coś to zmieniasz te ustawienia, podnosząc bias np zmniejszysz poziom zapisu.
Czyli aby coś z tej tabeli zrozumieć trzeba by wyzerować ATC, Spisać eprom i teraz skalibrować kasete i ponownie spisać eprom i porównać wyniki, ale sie nie da bo trzeba kaseciaka wyłączyć i włączyć ponownie - reset ustawień?
Jeśli włączył by się z ustawieniami dla kasety to pokażą się zmiany w tabeli i te zmiany powinny dotyczyć tych komórek w których zapiszą się parametry kasety danego typu, ale czy na pewno?.

Zastanawiałem się dlaczego nigdzie nie podano opisu do tabeli, ba nawet nie ma takich info od ludzi pracujących dawniej w serwisach, prawdopodobnie po to aby nie przestawiać nastaw, a może np bias zapisuje się w 2-3 lomórkach.... cholera to wie.

No i trzeba by robić pomiary też jak się zachowuje taśma, bo takie zmiany na ucho to .......słyszałem 30 lat temu......panie jak teraz syczy......

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 14:56
Tak dla każdej taśmy zapisuje ustawienia po kalibracji. Nie robiłem resetu EPROM (ATC) bo mogę za bardzo potem
namieszać i będzie złomek-::(((
W trybie serwisowy nie było żadnej kasety w magnetofonie. Która komórka się zmienia  teraz nie wiem, trzeba będzie
dużą kartkę w kratkę bo się dobrze pisze i porównać. Szkoda że nie są opisane komórki- no trudno.
Najważniejsze że poprawnie kalibruje i nagrywa-:)))
Jak mi się przyśni w nocy co jeszcze można  zrobić z EPROM, lub jakie działanie mają poszczególne komórki to opiszę
tutaj-:)))

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 15:51
A nie robiłeś zapisków pierwotnych ustawień? Bo w takim grzebaniu "na oko" to wymagane...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 16:04
Mam gdzieś na dużej kartce  zapisane tylko muszę poszukać-:)))
Wiem że te moje eksperymenty jednak bez oscyloskopu/miernika/taśmy serwisowej są nie całkiem poprawne.
Niestety nie posiadam takiego sprzętu-:(((

Macio4ever

• 560 / 372
  • Ekspert
08-01-2026, 16:32
Kurka, ten temat był już chyba kiedyś omawiany.
W serwisówce jest pełna tabel ustawień startowych. Z tego co na szybko rzuciłem okiem, to deck ustawia się do Fe, a potem robi korekty do Cr i Me i sobie je zapisuje.
Czyli zapisuje w tabeli PB gain, rec gain, bias, hx pro itd tak aby mieć na wyjściu zadane V i krzywą fabryczną charakterystyki.
Zapewne w części tabeli są zapisywane wartości dla kalibracji pojedynczej taśmy.
Dane są zapisywane w hexie więc takie strzelanie to jak szukanie komara w kosmosie :)

Mając dużo czasu, kasetę 315Hz i miernik można krok po kroku rozkminić co nie co.

AUDIOTONE

• 11156 / 6456
  • Moderator Globalny
08-01-2026, 17:21
Oczywiście, RS-BX501...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2276 / 1718
  • Ekspert
08-01-2026, 17:26
W serwisówce jest pełna tabel ustawień startowych. Z tego co na szybko rzuciłem okiem, to deck ustawia się do Fe, a potem robi korekty do Cr i Me i sobie je zapisuje.
Czyli zapisuje w tabeli PB gain, rec gain, bias, hx pro itd tak aby mieć na wyjściu zadane V i krzywą fabryczną charakterystyki.
Zapewne w części tabeli są zapisywane wartości dla kalibracji pojedynczej taśmy.
Dane są zapisywane w hexie więc takie strzelanie to jak szukanie komara w kosmosie :)

Był walkowany.Czy potrafisz tak rozpisać tą tabelkę krok po kroku jak wpisywać te wartości-?
Nie kumam tego-:(((

Bardzo spodobało się powiedzenie "to jak szukanie komara w kosmosie "-super,tylko co będzie jak
mi się uda z tym komarem-?

Hammer

• 5455 / 2916
  • Ekspert
08-01-2026, 18:54
Nie uda Ci się, bo jak widze nawet nie wiesz co ustawiasz, a klaskasz bo jakiś jest wynik, tylko czego on dotyczy?

Eprom powinien być "wyzerowany" jak wyłączysz zasilanie i przed kalibracją nowej kasety, czy jak ją wyciagniesz z kieszeni.
Pytanie czy serwisówka podaje nam eprom fabryczny czy tylko przykład na chybił trafił.
Co ciekawe w innym temacie pisałem o modelu 373 mk II i mam spisany eprom, próbowałem jakieś zmiany robić i guzik z tego

Dzisiaj switche poszły out.
Dla Wojtka fotki, to są switche sterowania, takie przyciski klawiatury funkcji.
« Ostatnia zmiana: 08-01-2026, 19:34 wysłana przez Hammer »