Audiohobby.pl

Technics RS-TR474

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
26-02-2025, 21:23
Sprawozdanie z dalszych działań z tym magnetofonem. Wywaliłem pasek co ,był przedtem. Dałem nowy,faktycznie tamten był rozciągnięty "jak gumka w damskich majtkach". Faktycznie może za szybko podaje, zniechęcam....  Złożyłem  prowizorycznie,wciskam odtwarzanie/przewijanie to już dobrze. Autorewers już lepiej obraca ale brakuje niewiele aby zadziałało.
Rozkręcam co trzeba i co- ciężko się ręcznie obraca mechanizm,może przytarty,paprochy.
Tak było ,wyczyściłem ile potrafiłem,liznąłem mazidłem ,poprawiłem takie małe sprężynowe
widełki które obracają cały mechanizm z głowicą (duże luzy na boki)-trochę przygniotłem.
Zmontowanie mechanizmu na kolejny test- wtyczka do gniazdka  z prądem, potem przycisk POWER-testujemy. Teraz już wszystko działa jak należy,autorewers obraca głowicą reszta funkcji sprawna-:)))
Na dzisiaj koniec gmerania w tym magnetofonie. Jutro dalszy ciąg z magnetofonem (deck2). Dziękuję kol.RetroTape  za podpowiedz-zmień pasek  napędowy-:)))

RetroTape

• 723 / 1145
  • Ekspert
26-02-2025, 21:50
Drobiazg, fajnie że działa :)

Macio4ever

• 168 / 90
  • Aktywny użytkownik
28-02-2025, 23:21
Dobrze, że się udało. Może zanim weźmiesz się za drugi mechanizm, skoro złożyłeś prowizorycznie - to dokończ na gotowo, dokładnie myjąc/smarując i będziesz miał etap zakończony i pewny, że bangla nie tylko na chwilę.

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
16-03-2025, 20:24
Dzisiaj wymieniłem głowicę nagrywająco-odtwarzającą . Została pozyskana z "złomkowatego"-:)))). Po tej wymianie już działa ATC. Teraz nagrywa inaczej- hehe...

AUDIOTONE

• 10249 / 6174
  • Moderator Globalny
16-03-2025, 22:06
Dzisiaj wymieniłem głowicę nagrywająco-odtwarzającą . Została pozyskana z "złomkowatego"-:)))). Po tej wymianie już działa ATC. Teraz nagrywa inaczej- hehe...
O to to się nazywa dobra nowina ;-)
Wojciechu, szacun.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 2046 / 1436
  • Ekspert
16-03-2025, 22:20
O to to się nazywa dobra nowina ;-)
Wojciechu, szacun.
Tak ,to dobra nowina. Nie dałem się temu magnetofonowi bo trochę podokuczał,ale już prawie mogę go rozkręcać
z zamkniętymi oczami -:)))