Mechanicznie niesprawny. Wymiana prawej/lewej rolki dociskowej.Magnetofon koniecznie nie może być podłaczony do prądu.Trzeba wykręcić śruby mocujące moduł magnetofonu od spodu
obudowy magnetofonu. Rozłączyć wszystkie wtyczki. Odkręcić 2 śrubki mocujące mechanizm od podstawy która jest
przykręcona do dolnej obudowy magnetofonu.Z wysuniętej tacki(na kasetę) zdemontować przednią cześć(zatrzaski)
bo inaczej nie wyjmie się całego mechanizmu na zewnątrz. Wszystkie śrubki to Torx. Aby wymienić rolki dociskowe trzeba delikatnie zdjąć metalową cześć która zasłania częściowo mechanizm( zdj.nr1.) Jak to się nazywa nie wiem. Rolka dociskowa jest na dźwigni (zatrzask), pod nią sprężyna zamocowana do mostka z głowicą magnetofonową.Po prawidłowym zamocowaniu powinny (rolki dociskowe) sprężynować. Gumową cześć rolki wymyłem -"Płyn Nowa Guma",oraz pasek napędowy/pasek od wysuwania tacki na kasetę.
Drugą niesprawność to nie przesuwał się (góra/dół) mostek,rolki dociskowe nie dotykały wałków.W tym przypadku trzeba się dostać do spodu mechanizmu (kola zamachowe) pod nimi koło funkcyjne.Teraz to miałem
"zabawę" aby dobrze ustawić to koło funkcyjne-:(((. Odkręciłem (2 śrubki małe) od blachy( zatrzaski) zasłaniające koła zamachowe.Zdjąć pasek napędowy,wysunąć koła zamachowe(od drugiej strony są założone specjalne podkładki). Wyczyściłem koło funkcyjne ze starego smaru, nałożyłem małe co nieco nowego i teraz była" jazda bez trzymanki"-jak to ustawić. Udało się za którymś razem.Potem powoli wszystko składać,pasek napędowy wywijał mi
się jak waż przy zakładaniu. Po złożeniu próba mechaniczna czy wszystko działa jak powinno.Teraz dopiero awaryjnie mechanizm do obudowy i włączenie magnetofonu do prądu. Chwila prawdy- Udało się wszystkie funkcje działały z przycisków oraz pilota. Poskładałem do końca-no brawo ja.
Zapomniałem zmontować dźwignię od przycisku Power-hehehe... Znowu trzeba zdjąć górą blachę i zamontować tą długą dźwignię. Teraz już poskładane(nie brakuje żadnych śrubek/ani części). Testowe odtwarzanie nagranej kasety dcc/nagrywanie(analogowo/cyfrowo)-działa-:)))
Taki ze mnie "amator-naprawiacz"-hehehe....
Chyba wszystko opisałem,jeśli o czymś zapomniałem to dopiszę-)))