Audiohobby.pl

PHILIPS - DCC951

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
11-01-2025, 17:13
Fotka 4 i 5 kondensatory smd do wymiany.
Rolki bym zmienił na nowe, sprawdź jaki mają kształt pod światło

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:20
Trzeba poszukać nowych rolek(zmierzyć). Te pęknięte prawie płaskie.Wymienione lekko beczułkowate.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:24
" dolutowanie rezystora na kondensator w prawym górnym rogu tej płytki."-tylko nie wiem gdzie to jest dokładnie.
Bo zależy od której strony się patrzy.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:27
Dlaczego do wymiany-źle wyglądają/czy są widoczne ślady wycieku.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:29
Na jakiej podstawie sugerujesz wymianę SMD-?

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:35
Zadałem dwa pytania i co- brak odpowiedzi. Tacy jesteście koledzy, najlepiej się wylogować nabrać wodę w usta.
Niech pytający zostanie bez odpowiedzi i się martwi co  zrobić....
Serdecznie dziękuję za takie rady/pomoc.

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
11-01-2025, 17:36
Zadałem dwa pytania i co- brak odpowiedzi. Tacy jesteście koledzy, najlepiej się wylogować nabrać wodę w usta.

U Ciebie nie działa funkcja Edycji? Że wypisujesz posty za postem co 2 minuty ???
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:39
Zapomniałem o tym.Już nie będę pisał postów co 2minuty.

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
11-01-2025, 17:40
Dlaczego do wymiany-źle wyglądają/czy są widoczne ślady wycieku.

Ponieważ to są te kondensatory które najczęściej wylewają. I jeśli teraz wyglądają dobrze to jutro mogą już wylać.
Trzeba je wymienić zapobiegawczo. Dlatego 99% uszkodzonych DCC są po wylaniu kondów... Dodatkowo przydało by się po prostu pomierzyć jak się mają.
Wojtek.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 17:52
Nie wiem czy mogę odpisać aby nie zostać upomniany przez administratora tego forum.
Wiem o SMD kondensatorach że ulegają z czasem uszkodzeniom-(z internetu/tego forum).
Co ja mam zrobić jeśli tego nie mogę zrobić ze  względów zdrowotnych. Czy mam napisać swój życiorys/stan zdrowia
-bo już nie wiem co.

AUDIOTONE

• 10034 / 6104
  • Moderator Globalny
11-01-2025, 18:01
Czy mam napisać swój życiorys/stan zdrowia
-bo już nie wiem co.
Nie wiem czy mogę odpisać aby nie zostać upomniany przez administratora tego forum.

Przed takimi pytaniami to proszę się zastanowić....

Oczekujesz natychmiastowej odpowiedzi od ludzi, pisząc takie zwroty?

Wiesz dokładnie jak działa to forum i kiedy można to ktoś coś odpisze. Nie gorączkuj się. Pomału...daj ludziom czas.
To i odpowiedz uzyskasz.
To tyle reprymendy.

A co do kondów to niestety ale trzeba będzie je wymienić im szybciej tym lepiej. Skoro magnetofon jeszcze działa to dobrze, ale takie zakupy trzeba przemyśleć i wpierw zorientować się z bolączkami takowych sprzętów. By nie zostać na przysłowiowym lodzie jak coś się zepsuje. A te DCC niestety są bardzo awaryjne to jest wiedza powszechna i ogólna.
Wojtek.

Hammer

• 4990 / 2564
  • Ekspert
11-01-2025, 19:34

Audiotone napisał , chorąży napisał, ja napisałem A Ty negujesz .
Zdrowie nie pozwala Ci poszukać serwisu a pisać na forum tak... ciekawe, a my też mamy różne choroby
, różne stany zdrowia na pierwszej stronie napisałem wymień kondensatory, A Ty w kółko zadajesz tp samo pytanie, nawet link podałem za granice, w sumie rób se co chesz bo zaczyna być to denerwujące bo po co komuś pomagać jak on wie lepiej...a może w ogole nie czytasz odpowiedzi......

papa.

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
11-01-2025, 20:02
Nie neguje co różni koledzy mi odpisują w tej konkretnej  sprawie. Nie wiem lepiej, gdybym wiedział to bym nie pytał
pisał. Czytam odpowiedzi. Już nie będę w kółko zadawał tego samego pytania.

chorazy3

• 1797 / 1868
  • Ekspert
12-01-2025, 15:16
Tak jak wcześniej napisałem powinieneś wymienić kondensatory SMD w DCC900. Nie ma już nawet ich co sprawdzać leją na 100% i do wymiany.

Są dwa sposoby:
- wykręcasz: bierzesz szczypce, ściskasz mocno, lekko dociskając do płytki i kręcisz w osi kondensatora w jedną stronę aż się ukręci.
- szczypce tnące boczne: przecinasz konda na pół (odcinasz górną połowę lekko dociskając do płytki), odprostowujesz szczypcami kikut I wtedy dolna połowa daje się łatwo wyjąć i zostają tylko nóżki do odlutowania.
Nie wolno wyginać kondensatorów na boki w żadnym przypadku bo urwiesz pola lutownicze.
Najpierw poćwicz na jakiejś innej niepotrzebnej płytce.
Może to mało profesjonalne ale sprawdza się. Ja nie wylutowywałem, te płytki są dość delikatne i do tego już uszkodzone przez kwas.

Te w DCC951 możesz zostawić w spokoju, są ok.
Zdjęcia wrzuciłeś z 951.

Żeby zlokalizować ten kondensator C2999 na który trzeba nalutować rezystor polecam sprawdzić jego lokalizację w instrukcji serwisowej dla pewności. Ja u siebie miałem już naniesioną tą poprawkę. Do środka zaglądałem kilka lat temu i nie chciałbym wprowadzić w błąd.

Na 99% to będzie ten zaznaczony na czerwono:
« Ostatnia zmiana: 12-01-2025, 15:34 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Wojciech7

• 1928 / 1366
  • Ekspert
13-01-2025, 16:14
Czeka mnie jednak prucie tych  starych kondensatorów smd z płytki RW  w magnetofonie DCC 900.Zamówiłem precyzyjną lutownicę, bez tego ani rusz jednak. Czy kondensator o napięciu 10V można wstawić 25V-? tej samej
pojemności-?