Czeka mnie jednak prucie tych starych kondensatorów smd z płytki RW w magnetofonie DCC 900.Zamówiłem precyzyjną lutownicę, bez tego ani rusz jednak. Czy kondensator o napięciu 10V można wstawić 25V-? tej samej
pojemności-?
Możesz dać na 25v i nie zamawiaj chińskich !!!
Po drugie
+ dotknąłeś ogólnego problemu robienia czegoś dla kogoś.... Jak to robi firma daje Ci gwarancje na zrobienie i że jak coś się zwali przy nowym właczeniu to Ci powinni naprawić.
A My się boimy robić komuś bo robimy prywatnie i co z tego ze np ja Ci mogę kondy wymienić w godzinkę z ciastkiem i kawą i zrobione będzie cacy, a jak się włączy to. ....nie działa bo elektronika pada jak to się mówi z dupy i najczęściej po włączeniu bo to starocie...... i nikt nie chce odpowiadać za takie przypadki.
To także info dla tych co wpadają na forum z tekstem - kto mi naprawi bo mi sie zepsuło.....
Każdy z nas zrobiłby komukolwiek wszystko.....ale później mógłby być koszmarny zgryz i to trzeba zrozumieć bo części serwisowych nie ma i nie będzie.
masz lutownice , musi być z regulacją temperatury, do tego dobra cyna ołowiowa i topnik nie musi być typowy SMD bo jest albo za wodnisty, albo w żelu.
Jak masz jakieś pytania z takimi robotami a chcesz szybko odpowiedź to masz do mnie telefon i możesz dzwonić.
Jakbyś chciał jakąś płyte główną do poćwiczenia lutowania to mam jeszcze jakąś z magnetowidu Ci moge wysłać.
Wbrew pozorom lutowanie nie jest takie proste jak mamy mieszana elektronike.
Jak się usunie kondziora to pole trzeba oczyścić z resztki starej cyny, resztek nóżek, ponownie pobielić cyną ołowiową, wygiąć nóżki kondów odpowiednio i nie pomylić oznakowania gdzie plus a gdzie minus kodów !!!!!!!!!!!!