Zaczynam :)
Dzisiaj przytargałem do domu resztę potrzebnych wyrobów metalurgicznych :) Które są mi potrzebne do zbudowania obudowy.
Będzie to powtórka z rozrywki, czyli dokładnie taka sama obudowa w formie zewnętrznej jak pniak Dac hehehehehe. Do kompletu oczywiście.
Będą różnice w samej budowie wewnętrznej, to oczywiste. Wykonam również szablon bo otrzymałem zamówienie na takie chasis. Odmówić w tym konkretnym przypadku nie mogę :)
Części samego wzmacniacza już do mnie jadą powoli. Sam wzmacniacz to zupełnie nowa konstrukcja oparta o układ TAS5342A.
Wypis z czołówki opisu konstrukcji--- tłumaczenie moje i możliwe że gdzieś są nieścisłości- cyt :
Projekt PTERO© to realizacja wzmacniacza opartego na nowoczesnym modulatorze audio sterującym wysoce zintegrowanym stopniem wyjściowym mostka TAS5342A z pojedynczym zasilaniem. Cechą architektury jest wykorzystanie wirtualnej ziemi o potencjale bliskim połowie napięcia zasilania. Rozwiązanie takie pozwala maksymalnie uprościć integrację modulatora, bez konieczności stosowania dodatkowych zasilaczy. Odejmowanie sygnałów sprzężenia zwrotnego następuje w pobliżu napięcia zerowego względem GND_V, wzmacniacz jest całkowicie symetryczny i zbalansowany. Ogólnie rzecz biorąc, obwód pozwala również na pracę bez kondensatorów wejściowych w obwodzie audio.
W przeciwieństwie do znanych wzmacniaczy, zastosowanie mostkowego stopnia wyjściowego całkowicie eliminuje efekt > pompowania wzmacniacza, ponadto nie jest wymagana żadna dodatkowa optymalizacja przełączających przełączników wyjściowych; producent mikroukładu zadbał już o wystarczającą liniowość konwersji . Układ może pracować też bez sprzężenia zwrotnego. W tej wersji sygnał PWM z procesora dźwięku jest dostarczany na wejście mikroukładu i nie jest w żaden sposób regulowany.
Przy zastosowaniu modulatora typu Purifi, z głębokością sprzężenia zwrotnego w zakresie audio powyżej 70 dB, charakterystyka zniekształceń jest proporcjonalnie zmniejszona, w rzeczywistości czynnikiem decydującym o jakości staje się nie tyle konstrukcja obwodu, co jakość podzespołów i prawidłowy układ płytki drukowanej.
Oddzielnie należy wskazać bardzo małe opóźnienie propagacji sygnału w stopniu wyjściowym, zmierzony wynik wynosi 43 ns, całkowite opóźnienie komparatora - mniej niż 65 ns! A to już uwzględnia tranzystory mocy. Liczba ta jest około 1,3-1,5 razy większa niż w przypadku modułu ET400 i ma bardzo korzystny wpływ na percepcję dźwięku.
Osobną istotną zaletą jest możliwość zastosowania stosunkowo prostego jednobiegunowego źródła zasilania, którego koszt jest znacznie niższy niż wysokiej jakości dwubiegunowy.
Zastosowanie chipa TAS5342A sprawia, że obcinanie(clipping) staje się niemożliwe. Jeżeli amplituda sygnału wyjściowego przekroczy poziom napięcia zasilania, tranzystory wyjściowe zostaną wyłączone do czasu zmiany polaryzacji sygnału wyjściowego. Dzięki temu wzmacniacz nie zwiększa zniekształceń do wartości krytycznych, nawet przy mocy maksymalnej poziom zniekształceń nie przekracza 0,002%.
Ponieważ sygnał do wzmacniacza podawany jest względem wirtualnej masy, ZABRONIONE jest podłączanie minusa (masy)
--zasilacza z uziemieniem źródła dźwięku!
----
No i jeszcze parę stron :)