Audiohobby.pl

Kącik Kinomana

pień

• 3336 / 1762
  • Ekspert
27-04-2026, 09:42
VHSy ubił dopiero divx...

Mnie się zdaje że w tej erze to divix znacząco wpłynął na rozwój komputerów/   To był jakby taki wymóg nr1   Komp musiał być wypasem żeby divixa uciągać bez zająknięć hehehehe.
  Pamiętam że trzeba było zainwestować w celerona 366 żeby to trybiło bez większych problemów.
To były procesory :)  nie to badziewie z kilkonastoma rdzeniami które w pojedynkę mogą odtwarzać HD cośtam- którego jeszcze nie wynaleziono :)  Było jakie 320 x180  i już było spoko

bsw

• 731 / 5663
  • Ekspert
27-04-2026, 10:59
Mnie się zdaje że w tej erze to divix znacząco wpłynął na rozwój komputerów/ 
Tak było. I wtedy aby oglądać filmy (divx) czy słuchać muzy (mp3) trzeba było było odpalić kompa. Potentaci rynku medialnego walczyli z jednym i z drugim ale bezskutecznie. Za kilka lat już każdy radioodtwarzacz i każda mini wieża odtwrzała mp3 a każde stacjonarne dvd otwierało bez zająknięcia divx (problem był czasem z napisami ;-) )
Sęk w tym że komputery też się rozwijały, miniaturyzowały i teraz mieszczą się w kieszeni. Przez to wyginęły radioodtwarzacze, miniwieże i odtwarzacze dvd/br.
A i potentaci skapnęli się że trzeba się do neta przenieść - stąd taka obfitość streamingów audio/video.

pień

• 3336 / 1762
  • Ekspert
Dzisiaj o 09:10
Taaa.  Takie niby wszystko zapomniane a gdy impuls przyszedł to jak żywe w oczach staje.   
  Takie tam pierwsze szaleństwo z MP3-  komp jeszcze z prockiem 486 DX4, nie pamietam jaki miał zegar ale to było dużo MHz  bo to już chyba ostatni z najmocniejszych DX był.  Absolutnie legendarna nagrywarka LG 32X :)   Dzięki której przetrwała większość mojego piractwa z tamtych czasów :)   
Z uciąganiem divix miał problemy ale MP3 brykało znakomicie- kabel dobrych kilka metrów żeby do wieży dociągnąć i był hiend pełną gębą.
  Ostatnio te wszyskie pliki zebrałem do kupy- nieliczne przepadły :(  Jednak całościowo patrzeć to z 90% kolekcji ocalała.
No i z niejakim zmieszaniem widzę że to wszysko z łatwością wlazło na cyca 128 GB heheheheeh.   A to onegdaj był taki ogromny zbiór.  Wtykam w playera- zadaję losowe odtwarzanie i jak maszyna czasu. 
  Oczywiście z tych starych to jak który był 256 kbs  to trzeba powiedzieć że to hires ówczesny.   Większość 128  i co ciekawe większość daje się słuchać.   Chociaż trafia się od czasu do czasu taki że krew z uszu.

bsw

• 731 / 5663
  • Ekspert
Dzisiaj o 11:02
OFFTOP:
Takie tam pierwsze szaleństwo z MP3-  komp jeszcze z prockiem 486 DX4, nie pamietam jaki miał zegar ale to było dużo MHz  bo to już chyba ostatni z najmocniejszych DX był. 
[..]
Z uciąganiem divix miał problemy ale MP3 brykało znakomicie
Chyba coś pomieszałeś. Do DIVX to na nawet nie Pentium a Pentium II musiało być i tak ze 300MHx. Do mp3 w zasadzie też Pentium. Na 486 nawet DX4 100 to nie bardzo. Ja miałem podówczas DX5 133 i mp3 pod DOSem tylko grały...

I do tej pory grają bo zrobiłem z niego takiego grajka:
https://e-bsw.blogspot.com/2010/07/oldtimeplayer.html
:-)