Audiohobby.pl

Kącik Kinomana

Michal41

• 39 / 161
  • Nowy użytkownik
21-03-2026, 13:27
Dziś udało się nabyć kolejne parę pozycji do wideoteki domowej🙂

JaKub92

• 2235 / 6179
  • Ekspert
22-03-2026, 18:18
Seria Obcego wraz z kartonikiem - pięknie! :)
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 11413 / 6532
  • Ekspert
22-03-2026, 19:19
Obcy super i Bond też. Ogólnie ładny zakupiony zestaw ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Michal41

• 39 / 161
  • Nowy użytkownik
23-03-2026, 08:09
Dziękuje Wam. Teraz tylko trzeba nową szafke zrobić 🙂. Bardzo sie cieszę z tej sagi Obcego,zawsze chciałem mieć taką😊

JaKub92

• 2235 / 6179
  • Ekspert
25-03-2026, 17:54
A widzisz... Obcy to moja ulubiona seria odkąd miałem 12 lat, a ze wstydem muszę się przyznać, że jeszcze takiego kompletu nie mam...

pień

• 3290 / 1730
  • Ekspert
25-03-2026, 19:34
Obcy jest super :)
   Ale, nie żebym był jakimś miłośnikiem happy endów.   Jednak w trójce to mnie strasznie wk......  zabiciem Newt i Hicksa  :(
Ile można by fajnego nakręcić z tymi postaciami.
Echhhh-  strzał w kolano .....

Wojciech7

• 2368 / 1795
  • Ekspert
25-03-2026, 20:28
Dzisiaj nagram na kasetę VHS tak film-( Gang dzikich wieprzy - komedia przygodowa, 2007)
Mam więcej lat niż 12, to mogę spokojnie oglądać-:)))
Powycina się reklamy i będzie super (specjalne nożyczki)-hehe...

JaKub92

• 2235 / 6179
  • Ekspert
26-03-2026, 13:37
Jednak w trójce to mnie strasznie wk......  zabiciem Newt i Hicksa  :(
Ile można by fajnego nakręcić z tymi postaciami.
Echhhh-  strzał w kolano .....

Z jednej strony tak, a z drugiej jest o tyle ciekawiej, że Ripley została sama z więźniami - największymi zwyrolami. Trochę ciężko byłoby "dokleić" tam Newt - jak myślisz, co zrobiliby z 12-sto letnią dziewczynką?.. Poza tym ona też odegrała tam swoją rolę - scena, kiedy Ripley z doktorkiem robią jej sekcję zwłok i doktorek później próbuje wyciągnąć z Ripley, co było powodem sekcji i co przed nim ukrywa. Bishop też się później pojawia na chwilę (a raczej to, co z niego zostało). Hicksa szkoda, fakt - ale gdyby przeżył, Ripley nie wdałaby się w romans z doktorkiem ;) Także uśmiercenie tych postaci ma tutaj logiczny sens.

Michal41

• 39 / 161
  • Nowy użytkownik
26-03-2026, 18:01
Dokładnie o tym samym myślałem rano co napisał JaKub🙂. Newt i zakład karny ze zboczeńcami i mordercami to nie wypali,nie ma tam dla niej miejsca a kapral Hicks,no cóż,ktoś musiał go zastąpić żeby było ciekawiej 🙂i padło na doktorka uzależnionego od morfiny. Ogólnie fajna część,chociaż mi najbardziej druga się podobała i Waskez,ta którą znamy chociażby z Terminatora 2🙂

pień

• 3290 / 1730
  • Ekspert
26-03-2026, 20:39
Nie no, ja się z Wami zgadzam że obecność Newt i Hicksa sprawiłby pewne problemy w tej bandzie zwyrodnialców.  Newt wiadomo że mogłaby mieć prz.........  a Hicks jeszcze bardziej hehehehehe przez ten kapiący z niego honor.
   Dla konkretnie tego filmu to spoko że Hicksa przebiło belką a Newt utopiło.
      Ale gdyby wtedy pomyśleli o dalszym odcinkach że się tak wyrażę  to Newt która wychowała się z ksenomorfami hehehehe była światnym materiałem na zastępstwo Ripley.   Tak dodać jej z pięć lat więcej i  normalnie Newtokalipsa na obcych by naszła.

ed.   Tak w moich przemyśleniach to w pale mi się nie mieściło żeby ktoś mógł zastąpić Ripley-   aż do chwili małej Newt :)

Michal41

• 39 / 161
  • Nowy użytkownik
26-03-2026, 22:07
A zgadnijcie kto ma największą szczęke ze wszystkich 4 części Obcego. Nie Obcy,tylko Ron Perlman z czwartej części 😁. Nawet Predator przy nim to mały pikuś 😂.

pień

• 3290 / 1730
  • Ekspert
26-03-2026, 22:21
No bo on ma gębę znakomitą do grania sk......   drani znaczy  albo bochaterów .
   Albo połączenia obu hehehehehehe
  Ja tam go lubię :)

bsw

• 703 / 5631
  • Ekspert
Dzisiaj o 10:27
W s/f obok fabuły fascynuje mnie konstrukcja czy hierarchia przedstawianego świata. W "Obcym" ciekawie ukazano rolę "korporacji" - która de facto zarządza tamtym światem. To na jej usługach są nie tylko handel ale i eksploracja, osadnictwo, naukowcy, armia a nawet system penitencjarny.

W początkach serii była to oryginalna konstrukcja bo w tamtych czasach eksploracją kosmosu zajmowały się wyłącznie rządy poszczególnych krajów. Obecnie dominującą role w tej "branży" zaczynają odgrywać już nawet nie międzynarodowe agencje a korporacje właśnie. Dostrzegam też inną analogię do obecnych czasów, gdzie korporacje zaczynają stać ponad rządami państwowymi i prawem...
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 12:00 wysłana przez bsw »