Audiohobby.pl

Kącik Kinomana

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
12-03-2024, 20:41
Jako że w wątku poświęconym bardziej kasetom niż filmom rozkręcił się temat filmowy, to pomyślałem, że warto przenieść dyskusję tutaj :) W końcu temat filmu jest tak samo ściśle związany z tematem TV/Video, jak muzyka z tematami audio.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 5043 / 2605
  • Ekspert
12-03-2024, 21:05
Po tylu latach oglądania już jakiś czas temu stwierdziłem że sporo filmów jest głupich i bezsensownych.
Aczkolwiek są filmy zwłaszcza z tematyki SF gdzie warto się zastanowić nad ich przekazem, ciekawi mnie skąd czerpią pomysły i wizje, sporo z nich wykorzystuje starożytne pisma czy przekazy, które nauka sporo później "odkrywa" i uznaje na nowo.
A może to My żyjemy w permanentnej wizji i tworzymy fabułe wg określonego scenariusza.
Ale pewnie temat nie o tym czymś tylko o ... no właśnie czym mam się podniecać .... rolą aktora  ... pięknymi sceneriami czy spierdzielonym 4D ..... 
Moją żona wyłapuje z filmów natomiast muzykę, i potem wałkuje słuchanie w kuchni....hehehe
W sumie ja też wyłapuje muzykę jeśli mi spasuje, ostatnio doskonale mi się odpoczywało przy Interstellar.....
« Ostatnia zmiana: 12-03-2024, 21:07 wysłana przez Hammer »

pień

• 2519 / 1343
  • Ekspert
15-03-2024, 19:33
 Generalnie to bardzo wiele produkcji nowej daty mogłoby na plakatach reklamowych mieć np:

W sumie to nie jestem pewien czy ten >plakat<  nie wypada zbyt dobrze :)

Dla odmiany-  zwykły film - zero promieni z oczu-  wybuchów  itp.  który obejrzałem i nie żałuję poświęconego czasu.  Jest nawet na youtube

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
08-02-2025, 19:00
Cisza w temacie, więc tak pomyślałem, że po prostu podzielę się tym, co ostatnio oglądałem. W czwartek padło na "Dentystę" - ciekawy horror z lat 90-tych, trochę psychologiczny. Raczej dość zapomniany film. Zdecydowanie nie polecam dentofobom ;)

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
08-02-2025, 19:06
I wczorajszego wieczoru wybór padł na "Maksimum Ryzyka". Kino akcji i trochę mordobicia w starym, dobrym stylu. Jest to w sumie mój ulubiony film z "Żanklotem" i chyba ostatni z jego udziałem jaki mi spasował. Kino sensacyjne w zasadzie skończyło się dla mnie w latach 90-tych. Współczesne filmy akcji zwyczajnie mnie męczą - akcja dzieje się szybko, kamera lata tak, że oczy bolą, fabuła często nudna lub dawno oklepana, a całość zyskuje dobre oceny przez masę wygenerowanych zapewne komputerowo efektów specjalnych... Oczywiście to mój indywidualny punkt widzenia. Próbowałem oglądać wiele filmów sensacyjnych wyprodukowanych w latach 2000 i niestety im późniejsze, tym gorzej.

Wojciech7

• 2001 / 1407
  • Ekspert
08-02-2025, 20:39
Chyba już nie jestem kinomanem-kiedy byłem w kinie,nie pamiętam. Zrobiłem się wygodny , nie ma to jak w domu
obejrzeć film z DVD. Oglądam kiedy chcę, mogę mieć szklankę dobrego piwa i coś pochrupać-:))) Ponieważ zaopatrzyłem się w kolumny głośnikowe do satelity/tv -mam super teraz efekty dźwiękowo-filmowe. Ostatnio jak oglądałem jakiś film o tematyce wojennej to jak strzelali z czołgów to aż podskoczyłem na kanapie-:))) Jest dużo ciekawych filmów o różnej tematyce-tylko to co zauważyłem takie dobre filmy są emitowane w puźnych godzinach nocnych-(((. Dobrze że jest możliwość zaprogramowania nagrywania w dekoderze- hehhe... Teraz co do efektów specjalnych w filmach-podobają,czasami tak myślę szkoda że tak nie mogę, za oknem mam codzienną rzeczywistość. Nie trzeba budować drogich i czasochłonnych dekoracji jak to kiedyś było.
 Nie trzeba budować drogich i czasochłonnych dekoracji jak to kiedyś było. Parę lat temu miałem możliwość zobaczyć, porozmawiać z filmowcami, aktorami  jak to wszystko wygląda z drugiej strony-(tylko 3 lata kalendarzowe) oczywiście nie codziennie- hehe... Lubię oglądać różne filmy, nowe/starsze. Cieszę się że mam taką możliwość, dekoder tv satelitarnej jeśli dobrze pamiętam to chyba od początku 2015-to już trochę czasu jest.Nie zliczę ile to się filmów zobaczyło-:)))

Wojciech7

• 2001 / 1407
  • Ekspert
08-02-2025, 20:57
Pomyliłem się z datą (2015)- wcześniej w  domu już były dwa dekodery (rodzice/ja z małżonką). To było jednak w latach 1990  jednak.

AUDIOTONE

• 10137 / 6144
  • Moderator Globalny
09-02-2025, 02:24
Filmy z przełomu tysiąclecia zawsze będą mi bliskie, ilość wypożyczalni kaset video dawała duże pole do popisu.
I w moim umyśle zawsze będą takie tytuły jak : "Krwawy Sport", "Wykidajło", "Rok w piekle" i wiele innych. Czas odświeżyć multimedialną bibliotekę :)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
10-02-2025, 16:27
"Krwawy Sport" i "Wykidajło" (bodajże pod nazwą "Przydrożny Bar") mam, "Rok w Piekle" nie znam - przyznam się bez bicia i czekam na rhephrymendę hahaha

Wczoraj na niedzielny seans wybrałem lekką komedię "Kochany Urwis 2" - za dzieciaka bardzo lubiłem ten film i do dzisiaj śmieszy. Niby taka komedia familijna można powiedzieć, ale można się uśmiać :)

A późnym wieczorem wleciał horror "Królowa Potępionych". Tylko foto wyszło trochę dziwnie.

AUDIOTONE

• 10137 / 6144
  • Moderator Globalny
10-02-2025, 22:50
"Rok w Piekle" nie znam - przyznam się bez bicia i czekam na rhephrymendę hahaha

Już się melduje z rhephrymendą ;-)

https://www.filmweb.pl/serial/Rok+w+piekle-1987-108082

Wtedy to był "fajny" film ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 1996 / 5791
  • Ekspert
11-02-2025, 10:44
I wszystko jasne, dlaczego nie znam - jakoś stronię od filmów wojennych ;) Choć jest kilka tytułów, które lubię, np: Szeregowiec Ryan, O jeden most za daleko, Ofiary wojny, czy polski klasyk - Jak rozpętałem II wojnę światową - to akurat na wesoło ;)

chorazy3

• 1828 / 1908
  • Ekspert
11-02-2025, 14:39
Mi też bardzo podoba się "Rok w piekle",  mam kilka odcinków na VHS ze zlikwidowanej wypożyczalni.
Pamiętam też jak kiedyś, dawno temu leciał w TV.
Paweł