Audiohobby.pl

Magnetofon szpulowy by judasz94

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
07-09-2023, 08:26
Nie- nie :)    Na Studera go nie przerabiaj-  niech będzie w/g  założeń które przyjąłeś na początku.   Prosty  i   z tego co masz w szufladzie.
Przy użyciu podstawowych narzędzi.

A co do mostka- dawno temu gdzieś kiedyś widziałem -  to chyba głowica drukarki przemysłowej była.   Takiej co to w metalu dziurki wybijała-  np.  bywały z tym problemy w czasach gdy na drogach szczepy :)  królowały  bo to precyzję druku trudno było podrobić.  A co lepsze firmy zaczęły tym dziarać numery tu i tam.   A gliny w rentgeny i spraye  odpowiednie wyposażone były żeby ew.   niezgodność z oryginałem wykrywać.
(oczywiście dla chcącego nie było  niemożliwym obejść zaawansowaną technologię -hehehehehe )
  No wiec co do samej tej głowicy-  musiała bardzo precyzyjnie-  na mikrony-   trafiać  raz za razem w to samo miejsce.
  Precyzja została osiągnięta za pomocą trzech kołków stożkowych hehehehehe
Genialnie proste :)    Trzy zwykłe kołeczki które łatwo trafiały w gniazda.
  No a trzy bo to wiadomo-  stół na trzech nogach nigdy się nie kiwa

judasz94

• 440 / 1316
  • Zaawansowany użytkownik
08-09-2023, 13:45
Próbuję trochę przeprojektować mostek na coś bardziej cywilizowanego. Zastanawiam się nad dodaniem kołków odciągających taśmę. Do tego weszłaby zmiana położenia głowic bliżej  "in line" niż po kole. wtedy zaciągający taśmę kołek z roleczką robiłby robotę. Ew odciąganie taśmy do przewijania co też było by bardzo dobre. Jutro sobota od rana coś będę rzeźbił w temacie. Temat jest trudny ale nie jest niewykonalny ;)

Natomiast będą tylko drobne zmiany w hamulcach - na filcową nakładkę nałożona zostanie gumowa. Poprawi to znacząco hamowanie przy większych masach
Adam
Pro audio, muzyk, elektronik

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
08-09-2023, 13:58
A myślałeś o rozwiązaniu dual capstan? Aby naciąg i prowadzenie taśmy zupełnie odizolować od wpływu szpul i ich mechanizmów hamowania, naciągu itd ... ?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

judasz94

• 440 / 1316
08-09-2023, 14:03
A myślałeś o rozwiązaniu dual capstan? Aby naciąg i prowadzenie taśmy zupełnie odizolować od wpływu szpul i ich mechanizmów hamowania, naciągu itd ... ?
Ten mechanizm nie na moje nerwy niestety, musiałbym wymyślić przeniesienie napędu z silnika synchronicznego który jednocześnie jest ośką przesuwu taśmy na dodatkowe koło.

Dual capstan jest zbyt precyzyjny jak na moje możliwości ;)
Adam

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
08-09-2023, 14:04
Ten mechanizm nie na moje nerwy niestety, musiałbym wymyślić przeniesienie napędu z silnika synchronicznego który jednocześnie jest ośką przesuwu taśmy na dodatkowe koło.

Dual capstan jest zbyt precyzyjny jak na moje możliwości ;)
Ok :) Tak tylko pytałem z ciekawości.

judasz94

• 440 / 1316
09-09-2023, 11:56
W życiu czasami trafiają się dziwne znajdki. Ja nie wiem gdzie się to uchowało :)

Fabrycznie nowe dwie sm-2c mikroma

500 obr/ min 12V

Silnik jest tak dobrze zrobiony że działa pod baterią 9V. Po odłączeniu od baterii kręci się jeszcze 10 sekund. Zwarcie uzwojeń natychmiast go zatrzymuje. Są to jedne z najlepszych silników produkowanych w Polsce
« Ostatnia zmiana: 09-09-2023, 12:09 wysłana przez judasz94 »
Adam

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
09-09-2023, 12:15
Zobaczysz jak chodzą stare silniki revoxa, to Ci oczy wyjdą ;););).

judasz94

• 440 / 1316
09-09-2023, 12:34
Zobaczysz jak chodzą stare silniki revoxa, to Ci oczy wyjdą ;););).

Mam takie w ASC ;) są świetne, zrobione bardzo precyzyjnie, zgadzam się. To jest podobna klasa co te tylko inny typ. Szkoda że już się tak dobrych silników nie robi
Adam

Krzysztof_M

• 1552 / 5496
  • Ekspert
10-09-2023, 21:28
Te silniki Mikroma chcesz zastosować do napędu szpulek?

judasz94

• 440 / 1316
10-09-2023, 21:36
Te silniki Mikroma chcesz zastosować do napędu szpulek?

Myślę o tym
Siedziały w magnetofonie MAK jako napęd główny i napęd szpulek
Wykonam testy i próby porównanie sterowania ich i tych od papst z revoxa od Arturo. Te fajnie współpracują z pwm tamte w trybie ciągłym

Wyjdzie w praniu ;)

Adam

judasz94

• 440 / 1316
13-09-2023, 07:37
Aktualizacja na dzień 13.09

Wczoraj przybyła paczka od ArturaP, Stokrotne dzięki!

Na razie zastanawiam się jak to pożenić, będzie sporo nowych rysunków. Zauważyłem błędy jakie popełniłem w swoim przybytku i to dość poważne - sztywność mostka głowic jest za mała, zła regulacja wysokości przesuwania taśmy. To wszystko trzeba poprawić. Natomiast wiele rozwiązań mam podobnych i podobnie reagujących.

Jakie będą zmiany:
Likwiduję napinacz prawy w takiej formie w jakiej jest teraz. Jeden napinacz wystarczy, ale modyfikuję go do konstrukcji pracującej jak w Studer A807  czyli rolka po przeciwnej stronie prowadzić będzie taśm. Sama taśma będzie przechodzić przez widełki z stali utwardzanej które będą ją dosuwać i odsuwać od zespołu głowic. Przekładanie taśmy do zapisu to trochę głupi pomysł bo do przewijania trzeba taśmę zdejmować co uniemożliwia zrobienie sterowania zdalnego z stołu miksującego w pełnym wymiarze.

W wolnej chwili wrzucę nowy rysunek mostka zaopatrzonego już w poprawione elementy

Adam

ArturP

• 1382 / 3001
  • Ekspert
13-09-2023, 16:40
Chciałbym napisać: nie dziękuj tylko za robotę się weź. Ale nie mogę tak powiedzieć, bo pomijając, że możesz się obrazić to widzę, że za robotę się wziąłeś ostro, fajnie.
Sama taśma będzie przechodzić przez widełki z stali utwardzanej które będą ją dosuwać i odsuwać od zespołu głowic.
Przy okazji pamiętaj o magnetyzmie, niekoniecznie tej ładniejszej połówki ;). I o tym, że A88 to jednak magnetofon wielko-szpulkowy, tam musi być wszystko 2x wytrzymalsze niż w mało-szpulkowym.

judasz94

• 440 / 1316
14-09-2023, 00:11
Chciałbym napisać: nie dziękuj tylko za robotę się weź. Ale nie mogę tak powiedzieć, bo pomijając, że możesz się obrazić to widzę, że za robotę się wziąłeś ostro, fajnie.
Sama taśma będzie przechodzić przez widełki z stali utwardzanej które będą ją dosuwać i odsuwać od zespołu głowic.
Przy okazji pamiętaj o magnetyzmie, niekoniecznie tej ładniejszej połówki ;). I o tym, że A88 to jednak magnetofon wielko-szpulkowy, tam musi być wszystko 2x wytrzymalsze niż w mało-szpulkowym.

Dlatego też zrobię dwa,

Doszedłem do wniosku że pierwsze koty za płoty wykonam na tym kawałku kloca który zacząłem na małych szpulkach. tutaj się niczego nie boję skopać ;) Trochę uproszę , sprawdzę rozwiązania techniczne które mi przychodzą do głowy i będę sukcesywnie przekładał je na A88 oczywiście tak jak mówisz z uwzględnieniem że to jednak jest kawał sprzętu na dużych szpulach ;)

O magnetyźmie pamietam dlatego nawet rozkręcam wszystko i skręcam śrubokrętami magnetycznie czystymi ;)
Adam

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
14-09-2023, 08:23
Dlatego też zrobię dwa,

Wiedziałem :)   -- może nadejść taka chwila że ciągłe poprawki w robocie wq.......    tak że będzie robiło się dwa egzemplarze.   
    W zasadzie to nawet szybciej często robi się nową >sztukę<  czegoś niż przerabia poprzednią.

judasz94

• 440 / 1316
14-09-2023, 09:02
Tak zgadza się ;)

Ale to trzeba tak zrobić, dlaczego? bo tam jest sporo błędów ale za to największa nauka i dlatego taki sponiewierany życiem musi zostać w tej formie jako pamiątka oczywiście założenia są dalej akie same. To będzie też dobra opcja na testowanie lampowych rozwiązań ;)

Drugi natomiast wymaga równie dużo pracy ;) ale przynajmniej ma konkretne chassis które zawiera juz odpowiednie wysokości każdego elementu. To też pomoc do złożenia tego małego bo przynajmniej na rozebranym urządzeniu widzę co i jak

Ale wszelkie dodatkowe rozwiązania techniczne, a szczególnie napinacze już wiem jak dodać do A88 żeby tego nie skopać ;)
Adam