Oki doki, czyli Kolega Stary Wyjadacz :)
No trochę tak ;)
Akurat w temacie lamp we wzmacniaczu odczytu, moim skromnym zdaniem, podstawowym zmartwieniem jest poziom szumów.
Dlatego krzem zaoferuje wyraźnie mniejsze szumy, ale to pewnie wiesz.
O poziom szumów się nie martwię, Prostym sposobem jest zastosowanie pierwszego stopnia z gość niską impedancją wejściową - wzmacniacz mikrofonowy, tutaj można się podeprzeć wzmacniaczem telefunken/siemens V72. Wtedy ograniczamy brum oraz możliwe szumy od niedoskonałości lampy stopnia pierwszego. Następnie sprzężenie zwrotne wykonać na metalizowanych rezystorach i pojemnościach foliowych. Mikrofonowanie lampy zniwelować poprzez użycie lampy lepszej parametrami np.: serie wojskowe lub te przeznaczone do przyrządów pomiarowych. Tutaj wspaniały byłby Nuwistor.
W krzemie szum łatwiej się likwiduje, zaczyna sie od równoległego łączenia dwóch tranzystorów (jeden na drugi bezpośrednio i zalanie w termoprzewodzącej żywicy) tak się robiło w większości stopni mikrofonowych brytyjskich stołów np.: od bbc/emi.
Więc się zgadzam że trudniej ale wszystko się da ;)
Ostatecznie cóż szkodzi próbę zbudowanie kopii stopnia z Tonette i sprawdzenie empirycznie jak to wypadnie?
Może to dać zaskakująco dobry wynik i uznasz, że całkiem dobrze gra.
Początkowo myślałem o tym ale stwierdziłem, że akurat lepszym wyborem będzie zrobienie stopnia wejściowego na bazie tandberga lub też lampowego ampexa.
Nie mniej skończę na zaprojektowaniu od początku własnego stopnia, jak mój magneto to mój ;). Ale to na razie przyszłość, teraz mechanika ;)
Pomysł z blokami w kasetach mi się podoba, ale zapewne wydłuży pracę przy samej mechanicznej stronie tego pomysłu.
To na pewno , aczkolwiek tutaj prawdopodobnie zastosuję patent z systemu 500 w obudowie otwartej, czyli tylko pakiet wsuwany bez obudowy, wyposażony w panel przedni. Pozostanie tylko dobranie złącz krawędziowych
System kasetowy jaki do tej pory robiłem to system dla modularnego stołu miksującego, kaseta 2u x 1u preampy mikrofonowe i kompresory. Takie sobie wymyśliłem i coś tam nawet pracuje ;)