O co chodzi ?
Temat w założeniu ma być pomocny osobom wymieniającym głowice w swoich magnetofonach. Bardzo rzadko zdarza się, że możliwe jest znalezienie nowego oryginału i musimy szukać czegoś o podobnych parametrach. Operacja będzie możliwie bezproblemowa, jeśli nowa głowica ma je zbliżone do oryginału (materiał wykonania, rezystancja, indukcyjność).
Jak mierzyć ?
Czymś, czym możemy zmierzyć rezystancję i indukcyjność, najczęściej są to tzw. uniwersalne testery elementów elektronicznych. Podłączamy się do nóżki masy i jednego z kanałów sygnałowych audio. Pomiar możemy powtórzyć 2 lub 3 razy dla pewności, gdyż wyniki przeważnie nieco się różnią (optymalnie byłoby obliczyć z nich średnią). Najłatwiej gdy mamy głowicę osobno, ale w mechanizmie też się da - ja odłączam tylko kabelek głowicy od płyty głównej, aby nic przypadkiem nie zakłócało odczytów. Załączam zdjęcie z pomiarów.
Opis wyników
Proponuję (bez przymusu) aby umieszczać opis parametrów w znacznikach kodu, będą wtedy wyraźnie widoczne w temacie. Przyjąłem następujący sposób opisu: firma i model głowicy - mono/stereo - materiał wykonania - rezystancja/indukcyjność - komentarz
Tak więc zaczynamy:
1. Panasonic RJH4C35GZAM - stereo - Permalloy - 286,4 ohm/77,7 mH - Technics RS-B555/565
2. Panasonic QWY4165G 4F15 - stereo - Permalloy - 218,5 ohm/76,7 mH - Technics RS-B40
3. AMIR 666 - stereo - Permalloy - 244,7 ohm/104,7 mH - obecnie dostępny zamiennik
4. JVC bez symbolu - mono - Permaloy - 394,5 ohm/234,6 mH - obecnie dostępny zamiennik
Mam nadzieję, że temat będzie przydatny i z czasem wspólnymi siłami stworzymy pokaźną listę parametrów różnych głowic. Szczególnie ciekawe będą jak sądzę parametry obecnie dostępnych na rynku modeli, które będzie wiadomo gdzie zastosować.