P.S. Próbowałeś zmieniać parametry zapisu wymuszając rodzaj taśmy inny niż ten, co wsadziłeś?
Typ taśmy podczas zapisu to nie tylko kwestia korekcji, ale również różnic w poziomie sygnału zapisującego na głowicę oraz prądzie podkładu.
Nie próbowałem na razie nagrywać z ustawieniami typu II na I, musiałbym przełożyć taśmę żelazową do obudowy od chromowej. Jak sądzę, prąd podkładu jest tu kluczowy, zobaczę przy okazji. Samo nagrywanie na żelazówce i chromówce niewiele zmienia, nie ma praktycznie różnicy w tym co się zapisuje.
Nie mam niestety generatora, ale zlokalizowałem już u siebie magnetofon reporterski mono, w którym głowica ma parametry 645 ohm/246mH, może on da radę poprawnie zapisywać. Głowica ewidentnie ma potencjał, kwestia dostosowania parametrów wzmocnienia i prądu podkładu. Nawet jeśli nie uda się nagrywać wyższych częstotliwości zawsze niższe od poziomu się przydadzą.
A mnie ta głowica przypomina jak żywo czujnik obrotów od gramofonu, no normalnie jest identyczna. Raczej nie jest to głowica "full track".
Nie wiem od czego jest ta głowica, ale z pewnością jest full track, odczytuje i zapisuje 4 ścieżki za jednym przejściem.
TE... to przecież napisąłem żeby stworzyć elektronike na nowo uwzględniając parametry, weź zaprojektuj a nie rugaj.
Nikt nie będzie tego robił, bo to skomplikowane, a tutaj tylko się bawimy. Jestem niemal pewien, że uda się znaleźć istniejące urządzenie, które poradzi sobie z tą głowicą.
Nie jest to chęć podcinania prób RetroTape, a raczej skierowanie na inne głowice.
Wybór głowic full track jest praktycznie zerowy na rynku, na razie jeszcze powalczę z tą co mam :)