Stacjonarnność parametrów
Trzeba mieć na uwadze ze parametry głośników zmieniają się w zależności od ciśnienia atmosferycznego i wilgotności ale także są zależne od czasu bezczynności.
Głośnik wyjęty z pudełka ma inne parametry niż głośnik po wygrzaniu np sinusem przez dobę.
Po odstawieniu jednak na kilka dni jego parametry będą się zbliżały do tych, które miał po wyjęciu z pudełka.
Dla przykładu:
1-GDN_17/50/2-8om miał po wyjęciu z pudełka Fs=50Hz i Qts=0,60. Po wygrzaniu Fs=40Hz i Qts=0,52. A po kilku dniach odpoczynku Fs=44Hz i Qts=0,53
2-GDN_17/50/2-8om miał po wyjęciu z pudełka Fs= 47Hz i Qts=0,55. Po wygrzaniu Fs=39Hz i Qts=0,45. A po kilku dniach odpoczynku Fs=42Hz i Qts=0,48
Dodatkowo wraz z rozgrzewaniem się głośników wzrastają nierównomierności w dolnym pasmie przebiegu charakterystyki impedancji - 70-200Hz
Oznacza to również pewną istotną cechę, sprzętu audio, którą dostrzegłem już dawno temu. Urządzenie włączone po jakimś czasie nie brzmi tak jak zapamiętaliśmy. W dodatku "dochodzi" do swoich typowych parametrów po pewnym okresie działania.
Zmiana brzmienia zestawów głośnikowych wynika ze zmiany ich parametrów fizycznych podczas działania.
Nie jest więc właściwa dla "audiofilów" i "praktyków" odpowiedź, że to się tylko nasz słuch przyzwyczaja.
Strategia zakupów z Tonsila
Serwis Tonsil praktycznie nie istnieje. Jedną reklamacje składaną przez AV-Store załatwiali mi blisko trzy miesiące. Z kolei na pytanie o zwrot jednego głośnika z zakupu wielo-przedmiotowego skierowano mnie do działu reklamacji Sklepu-Tonsi.pl. Dział ten nie odpowiedział ani na wiadomość e-mail ani na telefony, a było to już dwa miesiące temu.
Dlatego kupując głośniki Tonsil należy dokonywać zakupu jednego głośnika w jednej transakcji. Gdyby głośnik był wyraźnie wadliwy albo nie trzymał parametrów należy wykonać zwrot w ramach odstąpienia od umowy w terminie 14 dni dla zakupów wykonywanych przez Internet.