Dzięki wspaniałemu panu mam kilka dni na porównanie X9000 z SR-Omega. Zwykle robię to w nocy, bez oświetlenia i innych rozpraszających dźwięków, co moim zdaniem jest ważne.
Wiktor i Krzysztof bardzo dobrze opisali dźwięk, postaram się nie powtarzać tych obserwacji.Piotr Ryka ma świetne artykuły o Omedze szczegółowo, które można znaleźć również tutaj.
Krótko mówiąc: oba są fenomenalnymi słuchawkami, ma sens mieć oba (jeśli ktoś ma na to fundusze), ale moim osobistym preferencją jest Omega. Jednak w porównaniu z 009 podoba mi się X9000 o wiele bardziej. Myślę też tego jako lepszą próbę niż Sennheiser HE-1. To najlepiej zbudowane słuchawki, z jakimi miałem do czynienia.
X9000 potrafi sięgnąć „wewnątrz" nagrania jak żaden inny. Poziom klarowności, dynamiki i faktury jest ultra wysoki (Omega wciąż światowej klasy). Dźwięk jest płynny i równy, jednak uważam, że jest trochę twardy na środku, słyszę trochę sybilantów, albo kiedy puzon uderza w głośny dźwięk, bardziej przesadzony przez wysoką dynamikę. W porównaniu z tym góra Omegi jest w tej konfiguracji trochę nierówna, a średnica jest tylko lekko cofnięta Bas w X9000 rozciąga się bardzo głęboko, ale czasami jest nieco chudy i zbyt szybki, aż do momentu, w którym jest „zbyt dobrze korygowany”. Bas Omega jest wolniejszy, mniej kontrolowany, ale ma większą wagę i nadal ma wysoki poziom tekstury informacji.To kluczowy element dźwięku, który jest pełny, ekspansywny i łagodny.Wystarczająco wygładzony, gdzie jest jeszcze figlarny, bardzo dobrze słyszę dynamikę, ale nie dochodzi do nieprzyjemności.Bardziej spójny styl gry, wciąż słyszę szczegóły, ale nie w przesadny sposób.Trochę magii W przeciwieństwie do tego, X9000 prezentuje każdy niuans dźwiękowy z mocną definicją i zgryzem, i widzę, że wiele osób woli to lub dostraja system inaczej.Na przykład kabel jest wymienny z tym, który zastosowano w L500 MK2.
Zacząłem je testować z moim tańszym DAC Lavry DA11 (lubię crossfeed, działa dobrze z obydwoma), ale wkrótce przeszedłem na Gold Note DS10 + PSU10 EVO. X9000 staje się bardziej wyrafinowany z lepszym źródłem - ale tak też Omega. Jest wyrozumiały, ale odkrywczy, więc różnice nadal pozostają.
Użyty wzmacniacz to KGSSHV (Mjölnir Audio).Oba te słuchawki potrzebują dużej mocy, dlatego nie będę długo próbował moich SRM-T1W.Omega może i jest bardziej „tolerancyjna” na wzmocnienie tranzystorowe, ale prawdopodobnie działa najlepiej z SRM-T2.
(Przepraszamy za błędy związane z tłumaczeniem)