Audiohobby.pl

Amplitunery Vintage

MinTax

• 194 / 824
  • Aktywny użytkownik
02-11-2024, 11:25
"Robiłeś może jaką listę szpiegowską które wzmaki na germanach? "

Roberto, tu chyba należy się posiłkować poszukiwaniami na stronie 'radiomuseum.org'  oraz w katalogach producentów urządzeń.

pień

• 2432 / 1224
  • Ekspert
02-11-2024, 12:12
Pewnie będę grzebać :)    Trzeba się przekonać na własnej skórze jak to z nimi jest.   Opinie po necie to wiadomo-  jedni w zachwycie- inni skrzywieni-  gdzieś tam trafiłem na opis że gościu spłynął z zachwytu po odsłuchaniu jakiejś >hybrydy<   gdzie przedwzmacniacz germanowy :)    a reszta chyba krzemowa,  opinie zatem  niewiele warte bo dotyczą subiektywnych odczuć.    Wiadomo jak z tym jest hehehe.   Teraz w kolumnach siedzę, już mnie czacha zaczyna dymić bo układ nietypowy (a gotowców w necie żeby się podeprzeć jakoś w zasadzie zero-  a  nadzianych bardzo  znajomych którzy mieliby nieliczne dostępne na rynku nie mam żeby szpiegowską robotę wykonać)   , roboty od groma a obliczenia to tylko mgliste przybliżenie i ciągle coś mi nie pasuje.
« Ostatnia zmiana: 02-11-2024, 12:17 wysłana przez pień »

ArturP

• 1375 / 2984
  • Ekspert
02-11-2024, 14:28
Zaznaczę, że przeczytałem tylko część pierwszej strony, ale wygląda to mocno obiecująco (opisy).
http://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=37574&sid=e42e0607c12b809c2ba1a78f4ed8d2ad
Facet (RomekD) wie o czym pisze.

MinTax

• 194 / 824
  • Aktywny użytkownik
02-11-2024, 14:41
Teraz w kolumnach siedzę, już mnie czacha zaczyna dymić bo układ nietypowy ...
Jeśli szukasz różnych rozwiązań odnośnie kolumn, to czy znasz te opracowania?
High-Performance-Loudspeakers-Colloms-2nd-1980.pdf
high-performance-loudspeakers-3.pdf
(wrzuć to w wyszukiwarkę, otrzymasz lokalizację)
Jeśli nie znasz, to w miejscu ich ulokowania znajdziesz więcej książek w tym temacie [https://www.worldradiohistory.com].
« Ostatnia zmiana: 02-11-2024, 14:54 wysłana przez MinTax »

pień

• 2432 / 1224
  • Ekspert
03-11-2024, 10:47
Roberto, tu chyba należy się posiłkować poszukiwaniami na stronie 'radiomuseum.org'  oraz w katalogach producentów urządzeń.

Właściwie to tak dla jaj zajrzałem tu i tam.    Gdzieś tam wypłynął wzmak Fischer TX 300   że to on niby zajebisty.   No to patrzę dalej a tu cena panie kochany ok 1,5 k euro  za przeciętnego zardzewiałego grata z adnotacją że lampka świeci -  ale czy działa to już nie.    Zapewne przez ten german heheheh
   No i w sumie to muszę zajrzeć do pakamery i spojrzeć na wnętrze philipsa na oko całkiem podobnego do tego Fischera czy on przypadkiem nie germanowy hehehehe