Audiohobby.pl

Klipsch

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
11-01-2010, 16:48
Jakie wzmaki tam za Klipschem stoją?
marcow

cypher

• 252 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
11-01-2010, 19:34
To może i ja coś dorzucę ;-)
Klipsch Quartet

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
11-01-2010, 20:21
To tak do kompletu z tą tytanową membraną, jakże skomplikowana operacja jej wymiany
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
11-01-2010, 20:21

------------------------------------------------------------------------------------------------

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
11-01-2010, 20:22
I jeszcze wybebeszona średniawka k-53

cypher

• 252 / 6080
11-01-2010, 21:36
Bacek,
Zmieniałeś membranę w średniówce ?
Jakieś pozytywne objawy ?
Artur

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
12-01-2010, 08:19
Nie, nie zmieniałem, chciałem się tylko przyjrzeć mocowaniu, czy da się jakąś większą tubkę przyczepić.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
12-01-2010, 14:26
A tak ogólnie to Crites pisze że ma jakieś nowe membrany do tych średniawek, które są nie gorsze a nawet czasem lepsze od starych. Ale to chyba zbyt mało żeby wydać 70 USD + przesyłki i inne ew. koszty

Yotomeczek

• Gość
14-01-2010, 21:22
Dołączyłem do klubu posiadaczy Klipschów. Skusiłem się na Tangent-400. Ponieważ przy odkręcaniu poluzowało mi się złącze głośnikowe - zmuszony byłem odkręcić zwrotnicę i tu niespodzianka. Płytka zwrotnicy ma opis Heresy II. Mam pytanie - czy tylko płytka czy cala zwrotka jest od Heresy II, no a kolejne pytanie to czy warto coś w tej zwrotnicy podrasować (może warto wymienić kondensator?) ? Co to za elementy te niebieskie? Jak by ktoś z Was miał schematy zwrotek podobnych modeli i/albo przepisy na ich poprawienie to poproszę :)
Pierwsze wrażenia odsłuchowe są obiecujące. Przede wszystkim podoba mi się bas - w niecałych 20m2 wcale nie ma go za dużo :). Jest szybki (szybko narasta i momentalnie się wygasza) i nic nie burczy. Reszta pasma też jest dobra. Swoboda dynamiki chwilami zaskakuje w osłuchanych już utworach. Nie wiem czy nie zastosować jakiejś niedużej podstawki - po patrzę na kolumny z góry.

prinz

• 97 / 5797
  • Użytkownik
15-01-2010, 00:05
Te Tangenty które kupiles na allegro mają podobno w środku bebechy od Heresy. Ba!, podobno glosniki to tez te same co w heresy :).
Ogólnie rzecz biorac masz super glosniki! Gratulacje ;)  Byłem o włos od kupienia tych kolumn :)
Let a good sound make this hard times a little sweeter!

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
15-01-2010, 01:19
>Mam pytanie - czy tylko płytka czy cala zwrotka jest od Heresy II

Cała zwrotka i wszystkie bebechy są takie  jak w Heresy II.

Ze zmianami nie śpiesz się. Najpierw przyzwyczaj się do tego co masz bo potem możesz nie złapać czy zmiana była na lepsze czy nie. Samymi kondami wiele nie zmienisz, na początek możesz pomyśleć o wspomnianych tu już tytanowych membranach do wysokotonówki od Boba Critesa

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
15-01-2010, 10:56
>Nie wiem czy nie zastosować jakiejś niedużej podstawki - po patrzę na kolumny z góry.

Spróbuj coś podstawić choć na próbę (jak testowałem  na dwóch przewróconych taboretach). Tangent mają taką samą wysokość jak Forte. Bardziej podoba mi się dźwięk jak siedzę na dywanie, a na kanapie odruchowo osuwam się do pozycji horyzontalnej.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
15-01-2010, 12:18
Yotomeczek,

spróbuj zwyczajnie odchylić lekko fronty kolumn

podłóż 0,5-1,0 cm drewienka (albo cokolwiek na początek)
Odszedł 13.10.2016r.

cypher

• 252 / 6080
15-01-2010, 13:52
Bardzo fajnie działają standy do kolumn AN -E ;-) (oczywiście nie oryginalne, chodzi o konstrukcję i wysokość)

Jeśli chodzi o modyfikację to w pierwszej kolejności warto wyciągnąć tuby i okleić je paskami maty bitumicznej a potem wszystko szczelnie obwiązać jakimiś paskiem materiału, pianki, gąbki itd. W celu wytłumienia rezonansów. Ten plastik z tub jest wyjątkowo tani i paskudny. Podobnie z tubą wysoko tonową tyle że wystarczy sama mata bitumiczna. Dość mocno słychać wymianę kondów w średnio tonowej tubie. Póki co najlepiej sprawują sie Sonic Cap -y. Próbowałem Audio Note PIO i wyszła kupa. Do testów czekają Mundorfy.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
15-01-2010, 14:21
>Jeśli chodzi o modyfikację to w pierwszej kolejności warto wyciągnąć tuby i okleić je paskami maty bitumicznej

Szczerze powiedziawszy to obklejenie tubek średniotonowych nie za bardzo mi podeszło. Po dwóch miesiącach wywaliłem. Zabrało trochę życia z dźwięku.