Audiohobby.pl

Klipsch

lancaster

• Gość
28-03-2009, 06:54
Panowie, Klipsche z podstawowych serii pewnie są fajne. Mam znajomego który po odsłuchu takich w porównaniu z kilkakrotnie droższymi zestawami nie miał wątpliwości które podobają mu się bardziej.
Kwestia tego czego kto szuka.
A Klipscha z budżetowej serii, wprawdzie model już nie produkowany grającego naprawdę nieciekawie swoją drogą tez słyszałem - sama magia firmy wiosny nie czyni.
Klipsch to przede wszystkim dynamika, bezpośredniość, zwiększone wrażenie namacalności....czasami dla niektórych słuchaczy zbyt doża dosłowność.
Mam na myśli dobre prezentację Klipsch o które nie trudno :)
Nie mam pojęcia póki co jak obecnie spisuje się sektor podstawowy tej marki.
Natomiast seria Heritage(Forte z tego co mi wiadomo do niej nie należy choć dobrze ustawionym niczego nei brakuje :)) to klasa sama dla siebie i szczerze sie zdziwię jeżeli jakakolwiek kolumna wyposażona w kopułkę i 18cm woofery do powiedzmy 50Kzł będzie w stanie oddać choć cześć realizmu tej konstrukcji(Cornwall).
Można lubić, można nie lubić...posłuchać przy okazji z CAŁĄ PEWNOŚCIĄ warto :)
Zestawienie Cornwall z naprawdę niedroga elektronika(MF A1) może skosić totalnie....z droższą i lepsza z cala pewnością nie zaszkodzi :)
Słyszałem o przypadkach dramatycznych decyzji sprzedaży perełek audiofilskich za ponad 20Kzł po takich porównaniach :)))
I nie dziwie się. Dźwiękowo z  cała pewnością godne polecenia, choć obecnie dostępne w Polsce jedynie z 2 ręki.

cieplin

• 4 / 5722
  • Nowy użytkownik
28-03-2009, 07:44
>> mirhon
>>... Leciało Dire Straits

Tam ZAWSZE leciało Dire Straits :D
Ale wpadłem raz ze swoimi płytkami i nie było problemu z odsłuchem.

>>Nie wiem z czego gość puszczał audio (wydaje mi się, że było to jakieś baaardzo budzetowe dvd),
>>ale dźwięk jakoś mnie na kolana nie położył :-)

Ja poprosiłem o podłączenie dokładnie tego co mam w domu i jak na mój gust grało to wyśmienicie.
Ale słuchałem tych głośników na troszkę lepszych klockach niż moja "taniocha" i owszem było inaczej.
Pytanie czy lepiej ? To już chyba kwestia gustu i "wyrobienia". Mnie ma ładnie grać i tak właśnie jest :)

>> lancaster
>> A Klipscha z budżetowej serii, wprawdzie model już nie produkowany grającego naprawdę
>> nieciekawie swoją drogą tez słyszałem - sama magia firmy wiosny nie czyni.

Tak jak napisałem wcześniej - Klipsch\'e z serii Synergy wcale mi nie podeszły. Miałem wrażenie że dźwięk jest strasznie mechaniczny, a wokal brzmiał jak nagrywany w łazience :)

>> Klipsch to przede wszystkim dynamika, bezpośredniość, zwiększone wrażenie namacalności....

I to mnie właśnie "porwało" w RF\'ach. Mam wrażenie, że jestem na koncercie. Żadna inna odsłuchiwana kolumna nie zrobiła na mnie takiego wrażenia.

Pozdrawiam !

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
28-03-2009, 21:14
A mi własnie najbardziej podobały się Synergy B3. W porównaniu do Audiovector M3i Signature oraz Klipsch RB-51 i RB-61 których słuchałem "bok w bok", to właśnnie B3 były najszybsze i najbardziej naturalne. Mimo że najtańsze i to znacznie. RB na tle B3 "czekały", tak jakby dźwięk był sygnalizowany zanim nastąpi, a z B3 po prostu "szło", a dźwięk skrzypiec i gitary na B3 był najbardziej naturalny - tzn. niezbyt "przyjemny", tyle że ja mam w uchu 9 lat grania na gitarze klasycznej samemu i sluchania skrzypiec młodszej siostry więc wiem jak brzmią te instrumenty w realu z bliskiej odległości. B3 były najbliżej, RB "trochę za późno", a Audiovectory - audiofilskodalekosłodkoinieprawdziwie.

Opinii na necie o serii Synergy nie ma za dużo, raczej pozytywne, ludzie zwracają uwagę na potrzebę min. 200h rozgrzewki.

Słuchałem jeszcze F-1 na elektronice kina domowego w mediamarkt i moim zdaniem jest potencjał, choć oczywiście nie brzmiało to szałowo w tatmym zestawieniu. Ale... jak posłuchałem sobie kilku innych zestawów obok i późnie wróciłem do tego z F-1 na dłużej, to później przez kilka dni jak wchodziłęm do sklepu to grał  tylko ten zestaw. Obsługa to może i nie audiofile, ale normalni ludzie najlepiej wiedzą co po prostu fajnie gra.
Lity drut, first watt, full range.

dong

• 541 / 6074
  • Ekspert
30-03-2009, 09:41
^lancaster

> Natomiast seria Heritage(Forte z tego co mi wiadomo do niej nie należy choć dobrze ustawionym niczego nei brakuje :))

sądzę, że Forte do serii nie są zaliczane głównie z tego względu, że nie są już produkowane, w związku z czym Klipsch określa je jedynie jako "Classic Klipsch product", podobnie jak np. Heresy I i II.  :)  

w linii Heritage są wymieniane jedynie kolumny obecne w aktualnej ofercie (aczkolwiek niektóre w unowocześnionych wersjach) - czyli Klipschhorn, LaScala, Cornwall i Heresy.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
30-03-2009, 10:45
Dokładnie tak, Klipsch wprowadził nazwę Heritage w momencie wznowienia produkcji starych modeli i oczywiście mają ją tylko modele aktualnie produkowane.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
18-08-2009, 17:04
http://cennik.eic.com.pl/?mm=1&gid=985&pid=5551&id=50884

wygląda na to, że wreszcie można kupić (całą serię Heritage)
nie wiem jak z posłuchaniem
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
18-08-2009, 23:37
Ceny w porównaniu do cen starszych modeli w S-H wcale nie są tragicznie wysokie.  
Wieloletnie Heresy I na allegro to ok 2 tys zł. Tutaj mamy nówki, na gwarancji, za ok 5 kzł. To całkiem dobra cena pod warunkiem, że III nie są gorsze od I.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 00:00
w Stanach nowe Heresy, to bodajże 1500+ USD/para, Cornwall to 3500 USD
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
19-08-2009, 09:50
Jeżeli doda się do tych cen koszty transportu, cła, odprawy celnej i VAT- to zdecydowanie bardziej opłaca się kupić nowe Klipsche w Polsce.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
19-08-2009, 14:46
Pytanie na ile w nowych Heresy i Cornwallach zostało starego brzmienia bo w nowych używają średniaków i wysokich z tytanu. W Lascalach i KHornach nadal używają "starych" membran.

------------------------------------------------------------------------------------------------

lancaster

• Gość
19-08-2009, 14:48
stare memmbrany tzn z tworzywa ?

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
19-08-2009, 14:59
Po angielskiemu Phenolic u nas to chyba laminat czy jakoś tak.

W każdym razie takie :

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
19-08-2009, 15:05
phenol to fenol

podobno różnice pomiędzy starymi a nowymi są ewidentne, aczkolwiek nie fundamentalne
i są zwolennicy jednych i drugich - jedni przesiadali z II na III (Cornwall), a inni zostali przy starych
podobnie zresztą było z I i II
Odszedł 13.10.2016r.

Gustaw

• Gość
19-08-2009, 15:34
No to znając ogólne tendencje do gładzenia i ugrzeczniania dźwięku w nowych konstrukcjach można założyć, że to mogą już nie być te stare, dobre Heresy lub Cornwalle. Tak czy inaczej to odsłuch tych modeli, przed ew. zakupem, jest jednak bezwzględnie konieczny bo nie można brać pod uwagę brzmienia słuchanych wcześniej starszych modeli.

P.S. Czy ktoś zorganizuje dla mnie zrzutę na zakup La Scali ? Obiecuję umieścić nazwę/nazwisko sponsora na boku obudowy.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
19-08-2009, 15:58
>P.S. Czy ktoś zorganizuje dla mnie zrzutę na zakup La Scali ? Obiecuję umieścić nazwę/nazwisko sponsora na boku obudowy.

Deklaruję 10 PLN, kto następny :)