Audiohobby.pl

Klipsch

__kot__

• 724 / 6107
  • Ekspert
13-02-2009, 16:35
>> Bacek, 2009-02-13 13:39:16
... Żal że nie wysupłałem tysiaka więcej i kilku tygodni cichych dni w domu. ...

Daj spokój i nie przesadzaj - masz bardzo dobre kolumny.
Nie wpędzaj sam siebie w niekończący się "wyścig zbrojeń"...
Co do cichych dni to moim zdaniem nie warto tracić nawet jednego dnia życia i radości dzielonych z najbliższą osobą przez durne kolumny (nie wspominając już o tygodniach) - wyluzuj - audio to dodatek do życia a nie życie samo w sobie :):):)

cypher

• 252 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
13-02-2009, 19:28
To tylko chyba ja ma całkowity luz ;-))
Moja lepsza połowa pojechała ze mną po Klipsch-e 800km, a jak przynoszę do chaty jakieś kolejny gadżety typu radia lampowe lub kolejną parę głośników tylko pyta gdzie ja to postawię ;-))

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
13-02-2009, 20:27
Nie, no oczywiście żartuję, tak źle by nie było. Moja małżonka i tak ma anielską cierpliwość do moich pomysłów.

Faktem jest że mam fatalną akustykę w pokoju (nie można mówić o pogłosie a raczej o echu) i jak ją trochę jeszcze opanuję to Forte dostaną jeszcze większych skrzydeł. Ale jednak średnicę, swobodę  i otwartość Cornwalle (i Heresy bo mają tą samą średniotonówkę i tubkę) mają jeszcze lepszą od Forte. Jednak przy trochę większych nakładach, jeżeli ktoś ma możliwości lokalowe, zdecydowanie warto pchać się w Cornwalle.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

dong

• 541 / 6074
  • Ekspert
16-02-2009, 09:16
co to jest za model??? nie potrafię dopasować do tego co znam z Klipscha...
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=557136214

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
16-02-2009, 09:37
Tak jak w aukcji napisali Tangent 300. Nowsza produkcja, początek ery WAF.

http://www.klipsch.com/products/discontinued/details/tangent-300.aspx

------------------------------------------------------------------------------------------------

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
24-03-2009, 13:11
Magus,

Coś dla ciebie

http://forums.klipsch.com/forums/t/117609.aspx

gość rusza z projektem większego horna dedykowanego do Cornwalli. Do khorna już swoją wersję opracował i sprzedaje, o ile pamiętam projekt też opublikował, więc może i tu da się metodą DIY.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
24-03-2009, 13:36
Bacek,
Drewniany horn byłby fajny, tylko tak jak pisze ten drugi gość, problemem jest głębokość kolumny - większa tuba nie mieści się w obudowie. Widziałem już projekt, w którym ktoś wyrżnął dziurę z tyłu, żeby się zmieściło, a potem to jakoś uszczelnił. Podobno działało. Mam mieszane uczucia. :)
Ale drewniany możnaby zamontować na obudowie. Tylko pytanie ile by to kosztowało....
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
24-03-2009, 13:44
Tractrixy są płytsze od  starych hornów k400, ale pewnie i tak będzie mało miejsca. Zobaczymy co gość wymyśli.

cieplin

• 4 / 5722
  • Nowy użytkownik
26-03-2009, 21:21
Witam !
A u mnie od paru dni grają rf-82 i prawdę mówiąc potrafią zerwać portki :)
Ale jako nowy najpierw powinienem się przywitać.
Jestem totalnie początkujący i po wielu dniach odsłuchów w sklepach zdecydowałem się
właśnie na ten model. W porównaniu do innych które miałem możliwość posłuchać (tańczych, droższych, a i nawet dużo droższych) zagrały najbardziej "koncertowo".

Pozdrawiam !

mirhon

• 438 / 5993
26-03-2009, 22:09
Niedawno kupiłem wzmacniacz Trends Audio TA-10.1
Ze względu na specyfikę wzmacniacza potrzebuję wydajnych kolumn.
W tym teście tego wzmacniacza autor poleca Klipsch Synergy F2:

"Over the holidays, friends who came around and heard them were amazed by how closely the Synergy F2 sounded like the La Scala. Actually, three of them recently bought La Scalas and the general consensus was that the F2 had 80% of the La Scala signature but blended it with finer resolution and faster transient speed....
Most importantly, it matched the TA-10 perfectly."

http://www.6moons.com/audioreviews/trends/ta10_3.html

i porównuje je do La Scali (nie znam tych kolumn, w ogóle nie znam klischów...)

Z tego co gdzieś czytałem to seria Synergy została określona jako dość tandetna i bardzo budżetowa w brzmieniu. Ma ktos jakieś doswiadczenie z tymi F2 ?

dong

• 541 / 6074
  • Ekspert
27-03-2009, 08:39
^cieplin, mirhon

z RF-ami czy Synergy to po prawdzie chyba mało kto z forumowiczów ma osobiste doświadczenia - choć może ktoś się zgłosi.

natomiast jeśli prześledzicie wątek w całości, przekonacie się, że jest całkiem sporo entuzjastów brzmienia serii Heritage (do której zalicza się m.in. właśnie La Scala, ale również modele przystępniejsze gabarytowo i cenowo, jak Heresy czy Forte).

Ci nieliczni, którzy słuchali i starych, i nowych modeli, mają na ogół opinię jednoznaczną - ciekawsze jest brzmienie "staroci". Co oczywiście samo w sobie w żaden sposób nie podważa rekomendacji F2 dla Trends Audio.  :)   Najlepiej sprawdzić na własne uszy.

cieplin

• 4 / 5722
  • Nowy użytkownik
27-03-2009, 19:08
>> mirhon

Porównywałem F2 z RF-82. Różnica na korzyść RF jest kolosalna, nawet dla tak niewprawnego ucha jak moje.
Starszych modeli Klipsch\'a nie słyszałem, zatem nie będę się w tej kwestii wypowiadał.

Pozdrawiam !

cieplin

• 4 / 5722
  • Nowy użytkownik
27-03-2009, 19:27
>dong

A gdzie są "ci nieliczni" ? ;) Bo chyba nie w tym wątku.
Problem w tym, że nowe Klipsche (seria RF) są traktowane jak "głośniki do kina" i nikt nie ma nawet ochoty posłuchać jak grają.
I tu błąd, bo niespodzianka może być bardzo duża :)

>mirhon

Jesteś z Bytomia więc zapewne byłeś w zabrzańskim MM :) Jeszcze do niedawna stała tam para RF-83. Można było posłuchać :)
To właśnie tam pierwszy raz usłyszałem Klipsch\'e. Kupiłem w końcu RF-82, bo większe na moich "metrach" to była by przesada.
Natomiast jeśli chcesz posłuchać serii Synergy do widziałem ich dużo w katowickim Saturnie (można posłuchać).

Pozdrawiam !

mirhon

• 438 / 5993
27-03-2009, 23:51
>> cieplin, 2009-03-27 19:27:34

Jesteś z Bytomia więc zapewne byłeś w zabrzańskim MM :) Jeszcze do niedawna stała tam para RF-83. Można było posłuchać :)

Tak się składa, że będąc w MM poprosiłem o włączenie tych klipschów... Leciało Dire Straits
Nie wiem z czego gość puszczał audio (wydaje mi się, że było to jakieś baaardzo budzetowe dvd), ale dźwięk jakoś mnie na kolana nie położył :-)
Zrzuciłem to na resztę systemu. Jak będę już przy kasie to z pewnością zrobię próby z moimi klockami.