Audiohobby.pl

Klipsch

cypher

• 252 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
06-11-2008, 13:23
W Gdyni dokładnie ;-))

Nie miałem okazji słychać forte, ale faktycznie w kwartetach  góra + środek to to samo co forte II. Forte są większe będą bardziej wymagające w ustawieniu. Kwartety NIE GRAJĄ przy ścianie bas się wzbudza robi się bułowaty i maskuje dolny środek. Woofer w tych kolumnach gra do 650-700Hz to stosunkowo wysoko. Tak więc aby mieć dobry przekaz kolumny muszą stać stosunkowo daleko od ściany. W pomieszczenie 25m2 nawet kwartety sa deko za duże tak więc nie wyobrażam sobie forte w "blokowych" warunkach ;-)))
artur

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 13:48
Nie jest tak tragicznie. Trzeba trochę pokombinować z ustawieniem szczególnie że mój pokój jest zbliżony niestety do kwadratu ale daje się to ustawić. A przy ustawieniu na samej ścianie bas się w ogóle nie wzbudza, chociaż scena nie specjalnie mi się tak podoba.
Quartety są mniejsze gabarytowo więc zapraszamy do Poznania, pewnie będzie można też do tego zestawienia jeszcze Heresy dostawić :)
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-11-2008, 14:48
przyjedźcie wszyscy za miesiąc do Warszawy, to prównamy z Cornwallami :))
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 14:57
No no to gamma produktów się rozszerza. Kto następny? Jakiś Chorus, LaScal, KHorn?

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-11-2008, 15:06
Bacek, niestety ale dalej już może być ciężko - to ogromne bydlaki i mało kto chce to wstawiać do domu, czy ściągać z USA
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 15:14
No nie przesadzaj i nie zniechęcaj. Chorus jest mniejszy od Cornwali a LaScala węższa, a za to głębsza co zazwyczaj mniej przeszkadza.

magus

• 20990 / 6108
  • Ekspert
06-11-2008, 15:31
Bacek,

że LaScala jest węższa to nie wiedziałem, pytanie jeszcze jak z ustawnością - czy mozna ją postawić na ścianie?
Odszedł 13.10.2016r.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 15:33
Skoro dmucha do przodu to nie widzę przeciwskazań

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 15:33
Węższa o 4 cm :)

cypher

• 252 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
06-11-2008, 15:44
@Bacek

Pytanko odnośnie przestrzeni.. Było już u mnie kila osób na odsłuchach i o ile na temat średnicy i góry to temat rzeka i ile osób tyle zdań to kwestia przestrzeni była postrzegana w ten sam sposób.
Przestrzeń u mnie jest wybudowana pomiędzy głośnikami i niezbyt głęboka a efekty stereo nie rzucają na kolana.
Czy u Ciebie jest podobnie ?
A tak może przy okazji Wszyscy zgodnym chórem śpiewają Ave Klipsch.
A może byśmy popisali co nam się nie podoba, i co można zrobić aby zmienić polepszyć brzmienie ??

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 16:03
No odnośnie przestrzeni to ja jeszcze mam w pamięci eksperymenty z Sabami i Klipsch\'om do nich brakuje. Mam taki mały kawałek z chórkiem który na sabach wprasował mnie w kanapę. Natomiast nie jest tak źle. Co prawda jeszcze żongluję ustawieniami, ale na szerokość nie ma problemu (chociaż faktycznie raczej kończy się z głośnikami lub minimalnie obok) natomiast głębia jest nie za duża, chociaż jeszcze nie zawalczyłem do końca z akustyką pokoju. Poza tym chyba postawie całość na jakiś marmurkach i kolcach. Mam drewnianą podłogę na legarach i całość troszkę chodzi.
Co mi się podoba to rozmach i dynamika. Wiele instrumentów gra bardzo naturalnie. Natomiast z oryginalnymi tweeterami drażniły mnie mocno gitary z nie metalowymi strunami. Ich dźwięk był taki dość pudełkowy. Po wymianie na tytan polepszyło się. Muszę jeszcze wygłuszyć tubki i wtedy zobaczymy czy przypadłość im przejdzie. Ogólnie nowe kondy i tytanowe membrany sporo zmieniły oryginalny dźwięk.

Ogólnie z sabami też jeszcze się nie poddałem. Spróbuje wykorzystać Forte jako basowiec do małej nadstawki z sabami. Efektywność jest odpowiednia, wysokość paczki też znośna. Wstępny eksperyment wypadł obiecująco tylko muszę dobrać cięcie sab od dołu

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 17:47
A i jeszcze jedna zaleta. Bardzo fajnie grają z małymi poziomami głośności. Bas oczywiście się skraca ale średnica nie jest ani na deko zamulona.

szakunec

• 110 / 6107
  • Aktywny użytkownik
06-11-2008, 18:37
"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel
##################################

Heresy poszły :  http://www.allegro.pl/item471706709_klipsch_heresy_i.html
... ciekawa podbitka wykonana przez "zero komentrzowca"   ;)    (Broń Boże niczego nie insynuuję)
"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel

lancaster

• Gość
06-11-2008, 19:01
Cypher, w skali absoutnej wiadomo ze zawsze cos tam sie znajdzie, ale odsluch nie skierowany na krytyke jest bardzo wciągajacy.....mialo być jednak o minusach :) ...
...bas we forte mogłby byc lepiej kontrolowany(pisze to w ontekscie Heresyw  ktorych jest pod tym względem znakomity - spokojnie Heresy też nie maja samych plusów przeciez...tak to tylko w recenzjach prasowych:))
Tak więc basowi pisząc o tym co w tej chwili slychać z Forte brakuje nieco rozwibrowania.
Przyczyny mogą być rożne a przemiany trwają :) Postawi sie kolumny na kolcach, cokól zasypie piaskiem...drewniana podloga i kolumny stojące bezpośrednio na nie to nie jest pewnie to co spreżyna basowa lubi najbardziej.
Dla jasności - wiekszosć kolumn gra w tym zakresie mniej przekonująco....ale wiem ze w ramach Klipscha mozna jeszcze lepiej :)
Saby...no coż....dobre sa :) Po raz kolejny potwierdza sie znakomity słuch Łukasza.

Jacek mial tak jak pisze uwagi do niektorych innych rzeczy, ale ja mysle ze to bas wlasnie nco rzutuje na calosć i po jego pewniejszym opanowaniu reszta przestanie delikatnie skręcać w stronę klasycznego audio i w pelni się otworzy....naturalnosć Saby jest znakomita i nie ma co ukrywać latwo pola nie odpusci :)
Swoja drogą ciekaw tez jestem nowych tweeterów(tytanowych) ktore prwnie niebawem dojadą.

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
06-11-2008, 19:58
Z basem bedzie wojna bo to chyba jednak pokój. Jak pamiętasz te wielkie paskudy które woziliśmy do Lutka to u mnie bas na nich też się ciągnął i to niemiłosiernie a obudowa była zamknięta, natomiast u Lutka było zdecydowanie lepiej. Po tym jak na podłogę rzuciłem sierściucha to nawet na mietkach (które za dużego basu nie mają) też coś zaciągało. Nic to, trzeba się będzie wybrać z forte gdzieś na gościnne występy do pewniejszego akustycznie pomieszczenia.