Wczoraj usiadłem na chwilę do mojego LX-5 z zamiarem przejrzenia elektrolitów, ale bateria w mierniku ESR mi padła...więc nic z tego nie wyszło.
Zamiast tego sprawdziłem dokładniej płyty, w szczególności miejsca, które nosiły ślady ingerencji poprzedniego użytkownika. Jak go pierwszy raz rozebrałem to były dwa miejsca, które wyglądały jakby komuś kropla cyny spadła - jednocześnie zwierająca kilka elementów. Oczywiście te miejsca oczyściłem.
Jak się okazało jednak, jedno z nich to nie była przypadkowa kropla cyny, tylko nie udolna naprawa przerwanej ścieżki :D, czego efektem było to, że prawy kanał przy podglądzie "źródła" miał wznoszącą charakterystykę zamiast płaskiej od ok 10kHz.
Prześledziłem prawidłowe połączenia ze schematem, założyłem mostek, gdzie trzeba i okazało się, że oba kanały na "źródle" są już równe.
Na zdjęciu widać od strony katody diody D502 właśnie tą przerwaną ścieżkę. Katoda diody D502 powinna łączyć się z katodą diody D503 oraz z bazą tranzystora Q501 przez rezystor R503. Na zdjęciu widać też kolejne dwie ścieżki, które były przerwane w okolicy - przy R502 i R501. PCB jeszcze brudne po topniku ;), przed czyszczeniem.
Niestety, ale większość pól lutowniczych, które były ruszane przez poprzedniego "serwisanta" są w słabym stanie, ale co zrobić - piękne to nie będzie, ale będę mostkował gdzie trzeba i tyle.
Przy okazji chciałbym zapytać, czy któryś z kolegów dysponuje egzemplarzem serwisówki innym niż ten dostępny na hifiengine?
Pytam, ponieważ o ile Main PCB i Logic Board/Power Supply PCB się zgadza chyba w 100%, to płytka Dolby jest kompletnie inna. Porównując moją płytkę Dolby i tą w serwisówce to są inne oznaczenia elementów, elementy są często w innych miejscach, ścieżki są oczywiście inaczej prowadzone, co trochę prace utrudnia.
Radzę sobie w ten sposób, że się "odbijam" od układów scalonych i po kolei idę elementami, żeby znaleźć ten właściwy, którego szukam, bo wartości elementów (przynajmniej tej części rezystorów i kondensatorów) się zgadzają z podanymi w serwisówce.
Sprawdzałem z ciekawości serwisówkę do ZX-7, który ma bodaj identyczną płytę Dolby, ale dostępne dokumenty pokrywają się z tymi, które mam do LX-5, czyli nijak do mojej wersji :D.