Może zagmatwałem , chodzi mi oto ,że na tej kasecie jest coś takiego jak "ustawienie poziomu odczytu " z sygnałami 315Hz i 1kHz 0dB nagranymi 250nWb/m ,a w dalszej części kasety jest "ustawienie poziomu odczytu dolby" nagrane sygnałem 400Hz i 200nWb/m -3dB a nie 250nWb/m jak pisałeś. Chyba ,że u ciebie ten sygnał Dolby 400hz fatycznie jest nagrany 250nWb/m ?
Pogmatwało się bo masz 2 poziomy odniesienia. Na kasecie którą masz, jest to strumień magnetyczny 250nWb/m (sygnał 315Hz 0dB). Wszystkie pozostałe sygnały odnoszą się do niego, czyli jak widzisz opis na wkładce kasety 400Hz -3dB to znaczy, że jest to sygnał o 3dB niższy od poziomu odniesienia 0dB kasety. Tylko, że 400Hz -3dB to NIE JEST sygnał dolby, gdyż w tym przypadku nie daje to 200 nWb/m, będzie znacznie mniej. Prawidłowo zapisany sygnał dolby powinien być w tym przypadku nagrany o 1,2dB ciszej niż 0dB. Dlatego ten sygnał nie jest przydatny. Jeśli odtworzysz sygnał odniesienia kasety 315Hz 0dB, to u Ciebie prawidłowo powinny być wartości: 1,2dB powyżej zera na wyświetlaczu i poziom na wyjściu około 890 mV.
Drugi poziom odniesienia to 0 VU (Volume Unit), czyli zero magnetofonu. Tutaj 0dB to wartość, którą uzyskasz kasetą nagraną strumieniem magnetycznym 200nWb/m przy sygnale 400 Hz, potwierdziłem to jeszcze w instrukcji serwisowej. Jest to tak zwany sygnał dolby. Odtwarzając taką kasetę, otrzymasz na wyjściu magnetofonu 775mV i 0dB na wyświetlaczu.
Mając odpowiednio nagraną kasetę z sygnałem dolby, możesz ustawić wartości na scalaku jak radzi kolega lub na wyjściu jak mówi instrukcja serwisowa. Do wyboru do koloru, ale musisz mieć prawidłowo nagrany sygnał, inaczej na scalaku lepiej nawet nie zaczynać, a na wyjściu trzeba przeliczać inne wartości strumienia magnetycznego.
Mam nadzieję, że zrozumiale to opisałem.