Audiohobby.pl

Philips N-4512

KARR

• 11 / 89
  • Nowy użytkownik
07-03-2026, 16:20
Zagadka dymu z rezystorów wyjaśniona. To po prostu odparowywały resztki kontakta U, którym umyłem całą płytkę. Spanikowałem niepotrzebnie.
Aktualnie magnetofon działa. Odtwarza, nagrywa ale ewidentnie widać, że kondensatory mają dość. Przy chwili się za to wezmę. Umycie przełączników i potencjometrów bardzo dużo zmieniło.
Dzięki wszystkim za porady :)
« Ostatnia zmiana: 07-03-2026, 16:56 wysłana przez KARR »

ArturP

• 1501 / 3557
  • Ekspert
07-03-2026, 20:19
Dobrze też jest zrobić konkretne SPA silnikom (słabe do zdobycia), łącznie z gotowaniem łożysk ślizgowych.
Zalecam to jednak. I wymień elektrolity.
Na fotce kawałek schematu z silnikami i ich sterowaniem, M1 to lewy, a M2 to prawy silnik. R58 odpowiada za naciąg lewym silnikiem

KARR

• 11 / 89
  • Nowy użytkownik
08-03-2026, 12:12
Dzięki, elektrolity wymienię przy chwili. Silnikami też się zajmę.
Mam nadzieję, że po wymianie elektrolitów ten sprzęt w końcu zagra jak należy. Aktualnie odtwarzanie taśm dobrze nagranych działa prawidłowo, niestety zapis niezależnie od użytej taśmy kiepskawo. Słychać, że to nie to i aby uzyskać przy odsłuchu 0dB trzeba wysterowywać powyżej +3dB :(

sebastian1970

• 4 / 7
  • Nowy użytkownik
29-05-2026, 23:00
Dzień dobry . Witam wszystkich . Próbuję  naprawiać Philipsa N4422 którego kupiłem na Olx za jedyne 150 zł ,stan adekwany do  kwoty ,mechanicznie jest słabo ,rdza na elementach toru rzesuwu taśmy ,pourywane osie napinaczy taśmy  i dzwigienki przełączników .  rolka dociskowa do wymiany ,  elektronika chyba lepiej bo jedynie jedna końcówka mocy we wzmacniaczu jest niesprawna ,reszta toru ok ( oczywiście kondensatory do wymiany ale to potem ) . prędkości do regulacji ale stabilne ,  instrukcja serwisowa  tylko po holendersku ale znalazłem od 4506 po angielsku ,w większości to to samo .  odtwarza ,nagrywa   gorzej  ,głowice do regulacji  bo farba zdarta .czyli ogólnie masa roboty na długie zimowe wieczory . narazie mechanika i pytanie  do doświadczonych Kolegów czy istnieje jakiś zamiennik tej rolki albo może sposób przerobienia jakiejś innej tak aby pasowała . Sa jakieś na ebay , ale cena trochę zniechęca ,oczywiście jak nic nie wymyślę to po prostu kupię  ale może macie Panowie jakies doświadczenie . może pasuje do tych philipsów jakaś  inna łatwiej dostępna

JaKub92

• 2279 / 6246
  • Ekspert
30-05-2026, 13:23
Witaj, Sebastian
A więc to Ty mi go zwinąłeś z olx hahaha :)
Chciałem go wziąć na dawcę do swojego 4506, do którego potrzebuję w zasadzie jednej małej płytki (opisałem w wątku o nim), ale jak widać, się spóźniłem ;)
Gdybyś jednak odpuścił jego naprawę i zdecydował się przeznaczyć go na dawcę, to prosiłbym o wiadomość na priv
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

sebastian1970

• 4 / 7
  • Nowy użytkownik
30-05-2026, 14:27
Tak to fakt to praktycznie to samo 4506 i 4422  . Cena mnie skusiła , ale racja na dawce jest super ,  udało mi się prowizorycznie naprawić napinacze ,  są do wymiany ale do testu napędu  ,silników ,przewijania itp jakoś to działa  choć trudno o porządne prowadzenie taśmy , rolka do wymiany a wałek kapstana był zardzewiały mimo to  po wypolerowaniu ciągnie taśme  i da się tego nawet posłuchać , głowice wyglądają nie najgorzej . Najśmieszniejsze jest to  ,że mimo tego że to narazie  właściwie wrak to dźwięk już mi się podoba . Panie Jakubie  jeśli się szybko poddam i zrezugnuję z naprawiania  to na pewno oddam go Panu na dawcę , ale przyznam się bez bicia że chciałbym go usłyszeć  już po usunięciu wszelkich mankamentów . 

JaKub92

• 2279 / 6246
  • Ekspert
30-05-2026, 15:54
Widzisz - a ja jakiś czas temu kupiłem za znacznie więcej 4506 w pięknym stanie, wizualnie jak nówka, cały tor prowadzenia taśmy też wygląda, jakby parę taśm odtworzył - ale co z tego, skoro wpadł tam janusz z lutownicą i orał po jednej płytce, która dyndała sobie luzem na kabelkach kiedy od mnie przyszedł, oraz super glue - którym pokleił stare paski (tak, dobrze przeczytałeś...). A dałem tyle, co za w pełni sprawny, ładny egzemplarz. Nie chciałem go zwracać jedynie ze względu na jego stan wizualny i mechaniczny - ugrałem jedynie 100 zł zwrotu, jako że kupiłem go de facto jako uszkodzony...
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

sebastian1970

• 4 / 7
  • Nowy użytkownik
01-06-2026, 14:55
Dzięki, nie mam argentum ale w sobotę dojedzie do mnie zestaw kontaktów (PR, S i U). Myślę, że ogarnę temat tym zestawem.
Przełączniki, złącza wtykowe i potencjometry wyczyszczę. Silniki kręcą dobrze ale mała konserwacja na pewno nie zaszkodzi. Metodę z gotowaniem łożysk ślizgowych znam, zastosowałem w rozruszniku w swoim samochodzie i po tym kręci jak wściekły. Użyłem wtedy zwykłego oleju 5W40, czy w przypadku tych malutkich silników też się nada? Te przełączniki po wyczyszczeniu styków zmontować na sucho, czy jakiś smar należałoby zastosować?
Kondensatory elektrolityczne wymienię, wiem, że po latach potrafią sprawiać problemy. Ale żeby aż tak? MDS2412 Aria i M2405S na fabrycznych kondensatorach lepiej nagrywają niż ten Philips :(
Zmierzyłem napięcie na głowicy kasującej multimetrem TRMS. Wyszło około 38V. Na głowicy zapisującej 2.5V, raz mi skoczyło do 15V i żałuje że akurat wtedy nie miałem przygotowanej taśmy aby sprawdzić, czy tym razem lepiej nagra.
w moim n4422 również podobne wartości na głowicach zmierzyłem , na kasującej ponad 38V a na zapisującej około 16V   . 

KARR

• 11 / 89
  • Nowy użytkownik
01-06-2026, 21:59
Witaj, ja chwilowo odpuściłem sobie swojego. Zdobyłem lewy talerzyk szpuli w świetnym stanie oraz nie wytarte napinacze. Mechanicznie go ogarnąłem ale elektronika działa coraz gorzej.
Przy chwili muszę spisać wartości elektrolitów, zrobić zakupy i je wszystkie wymienić. Może to załatwi temat.
Bo obecnie jest katastrofa - problemy z naciągiem, odtwarzanie gorzej niż mój M2405S i w ogóle już nie nagrywa.

sebastian1970

• 4 / 7
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 00:34
Witaj, ja chwilowo odpuściłem sobie swojego. Zdobyłem lewy talerzyk szpuli w świetnym stanie oraz nie wytarte napinacze. Mechanicznie go ogarnąłem ale elektronika działa coraz gorzej.
Przy chwili muszę spisać wartości elektrolitów, zrobić zakupy i je wszystkie wymienić. Może to załatwi temat.
Bo obecnie jest katastrofa - problemy z naciągiem, odtwarzanie gorzej niż mój M2405S i w ogóle już nie nagrywa.
Witam . Ostatnio  te zielone rezystory obok moska prostowniczego  grzeją się potwornie w moim egzemplarzu po dosłownie może dwuch minutach  dym idzie ,a wcześniej tak nie było  ,  pojęcia nie mam co jest przyczyną  ,silniki zimne ale dzwięk jakiś dziwny się nagle zrobił  , niestety elektronikiem nie jestem . chyba też po prostu wymienię wszystkie stare elektrolity  , może to coś zmieni bo w tej chwili  jest źle . tylko te dwa  rezystory tak się grzeją w czasie odtwarzania  , dosłownie ponad 100 stopni .

KARR

• 11 / 89
  • Nowy użytkownik
Dzisiaj o 01:43
U mnie też się cholernie grzał taki rezystor. To się stało po wyczyszczeniu styków i potencjometrów. Styki kontakt S i potem cała płytka zmyta kontaktem U. Poczekałem aż wszystko odparuje i zdziwiłem się jak po odpaleniu z rezystora szedł dym. Problem z dymem sam się rozwiązał co ciekawe tak więc nie wiem o co chodziło.