Audiohobby.pl

Silniki - rodzaje i zastosowanie.

RetroTape

• 808 / 1334
  • Ekspert
05-08-2025, 17:21
Czyli nie pozostaje nic innego jak przetestować. Na razie wlutowałem - załączam zdjęcie, po złożeniu i testach dam znać co i jak.

Stary kondensator miał ESR 140 omów i tak się nagrzewał że przypalił płytkę. Objawiało się to naturalnie nierówną pracą silnika, zwalniał i przyspieszał.

Dexter.Polonus

• 1 / 3
  • Nowy użytkownik
08-10-2025, 12:13
Witam wszystkich zainteresowanych tematem mikrosilników DC do ogólnie przyjętych zastosowań AUDIO.

Szukając współczesnych/nowych zamienników silników do napędów w magnetofonach kasetowych zauważyłem, że z ich jakością jest nie najlepiej - moje doświadczenia oparły się na asortymencie dostępnym między innymi na AliExpress.

Szukając dalej nowych produktów z grupy mikro-silników DC - zastanowiło mnie jakie egzemplarze i modele stosuje się w obecnie produkowanych "markowych" magnetofonach kasetowych jak np. Toshiba/Aurex-TY-AK1 lub TEAC-W-1200.

Okazało się, że w jednym i drugim przez mnie wymienionym powyżej magnetofonie jest stosowany ten sam bliźniaczy mechanizm napędu taśm kasetowych.

A jakie są stosowane w nich główne silniki napędowe widać na poniższych PrintScreen-ach z materiałów z YT:

...powyżej mechanizm magnetofonu Toshiba/Aurex TY-AK1. Widać na zdjęciu oznaczenia modelu silnika (widoczna jest również data produkcji/montażu silnika).

...natomiast na powyższym zdjęciu widoczny jest bliźniaczy napęd ze współczesnego magnetofonu z TEAC-W-1200.

Idąc za tropem udało mnie się "namierzyć" producenta tych silników. Jest to firma/korporacja KENNEX Technology Ltd. http://www.kennextl.com.hk/, która informuje na swoim portalu WWW, że od 2005 roku produkuje mikrosilniki DC do AUDIO pod marką Transmotec https://www.transmotec.com/

Produkty (silniki DC) marki Transmotec z tego co widzę nabyć detalicznie można na ich stronie internetowej i jest to zakup w walucie EURO i wysyłka prawdopodobnie ze Szwecji, więc odpadają koszty dodatkowych podatków i ewentualnych ceł itp...

A co są warte te silniki - nie wiem, gdyż nie miałem dotąd możliwości zapoznania się z ich działaniem i jakością.
« Ostatnia zmiana: 08-10-2025, 12:18 wysłana przez Dexter.Polonus »

Hammer

• 5176 / 2823
  • Ekspert
08-10-2025, 12:21
W Twoim jest silnik jednobiegowy a w nowszym 2 biegowy..... ale dajemy podkówke do sterowania i jest ok.