Audiohobby.pl

STX

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
13-12-2009, 23:04
PMC napedzane lampa? o zgrozo :) Sam producent zaleca tylko bardzo mocne tranzystory, najchetniej cyfrowe ale nie tylko.
Z tym "lipnym" brzmieniem TL to jakas ciekawostka jest skoro okolo 75% masteringow swiatowych uzywa wlasnie konstrukcji PMC.

Rafaell

• 5033 / 6101
  • Ekspert
13-12-2009, 23:08
 >> meloV8, 2009-12-13 23:04:24
czytaj uwazniej PMC grał z CD Pioneera stąd podejrzenie ze to tego drugiego (Pioneera) część winy.

Co do Von Schweikert Vs5 to nie widzę powodu żeby przy słuchanej 1,5 Wata mocy szczytowej te 60Wat było za mała rezerwą                              

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
13-12-2009, 23:17
Ok Ok
ale Vs5 to nie typowa TL wiec nie mozna sie na niech opierac jako wyznacznik. Zaladowali tam hybryde BR z TL.

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
13-12-2009, 23:25
haha, to jest to co mówiłem wcześniej. TL to rezonator i nie ma możliwości żeby nie wprowadzał opóźnień. Ostatnio mierzyłem subwoofer w obudowie jak to mówicie tunelowej, która na moje oko nie różni się zbytnio o TL i oto co uzyskałem..
Trzy piki rezonanowe, czyli buda 6-rzędu więc gdzie jej do OB (1-rz)?

>meloV8
i nie mów, że to wygłuszenie, które dałeś wytłumi je zupełnie, bo tak nie bedzie.
Nie podważam twojej wiedzy, ale mówie jak jest. Bardzo chciałbym zobaczyć wykres impedancji tej twojej TL-ki:)
pozdro

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
13-12-2009, 23:31
Janko.
Nigdy nie odwazylbym sie na stwiedzenie, ze da sie wogole w zupelnosci wygasic rezonanse w TL. One zawsze beda, i tylko zupelne wypchanie tunelu materialem pozwoli na ich niemal calkowite usuniecie, ale co z tego jak wtedy to juz nie jest TL bo tunel praktycznie wogole nie promieniuje.
Wytlumienie mojej TL z pewnoscia nie jest w stanie wygladzic rezonansow. Napewno beda i sa.

Wykres impedancji:

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
13-12-2009, 23:38
Chcialbym jeszcze dodac, ze wytlumienie jakie jest na zdjeciu oraz pomiar mu odpowiadajacy jest pierwszym jakie zastosowalem. Trzeba by bylo miec ogromne doswiadczenie i rowniez sporo szczescia, zeby zbudowac TL, wytlumic intuicyjnie i osiagnac najlepszy rezultat za pierwszym razem.
Tak wiec, z pewnoscia bede pracowal na wytlumieniem, tak aby osiagnac optymalne efekty tlumienia.

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
14-12-2009, 00:01
No dzięki.
Wykres w stylu b-r.
Tapped-Horn-y są stosowane w aplikacjach estradowych, z tego powodu dla uzyskania maksymalnej skuteczności się ich nie tłumi. M. in. dlatego nie grają zbyt wysoko (mój do 80Hz).
Nie znam sie na TLkach, ale na moje oko są zbyt nieprzewidywalne.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
14-12-2009, 00:21
Tak. Wykres impedancji TL jest bardzo podobny do BR. Poprzez wieksze tlumienie mozna znizyc te piki, ale cos za cos...
Te Horny-TL faktycznie maja duza skutecznosc ( bo przeciez o to chodzi na estradzie ) jednak jak sam widzisz sa okupione pewnymi ulomnosciami jak np. duze rezonanse.
Tradycyjna TL wcale nie ma duzej skutecznosci, wrecz przeciwnie, ma bardzo przecietna skutecznosc.
Wydaje mi sie, ze TL wlasnie nieco "strasza" konstruktorow swoimi "wadami". Jednak uwazam, ze da sie zrobic przyzwoita TL bez jakies specjalnej magicznej wiedzy, a odsluch gotowej konstrukcji pokaze co jest warta taka kolumna.
Nie ma rozwiazan idealnych, mi osobiscie przypadly do gustu TL-elki, lubie nad nimi pracowac, a w szczegolnosci sluchac jej charakterystycznego brzmienia, ktore mi bardzo odpowiada.

lancaster

• Gość
28-12-2009, 21:09
Mam przyjemność poinformować, ze w najbliższym czasie będą dostępne nowe 15cm....fullrange :)
tzn mają to być średniotonówki ale z pasmem do 22K na osi

Wiem, ze zainteresowanie w naszym pięknym kraju takimi rzeczami jest średnie ale dla porządku zapodaję info bo akurat osoby bywające tutaj są tematem zainteresowane.
Głośniki będę testował w ciągu najbliższych 2-3tygodni i jeśli poziom brzmienia będzie skorelowany z pierwszymi pomiarami, wrażeniami to świat pozna nowego fullrange :)

szczerze mowiac odnośnie 18-ki pozostaje mi tylko porównać z Etonem Symphony(widzianym np. w Holography II)....niebawem :)

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
28-12-2009, 21:32
Rozciągnięte pasmo to przecież nie tylko zastosowanie full range. Jak będzie naprawdę dobrze można taką średniotonówkę łączyć z tweeterem filtrem akustycznie 2-go rzędu w okolicach 2,5-3kHz.

Jestem bardzo ciekway jak wypadnie ta średniotonówka.

lancaster

• Gość
28-12-2009, 21:46
krsd, jasne że nie tylko. To ma byc w zamyśle średniotonowy i do takiego zastosowania będzie wymarzony(jeśli pasmo, thd i ch-ki kierunkowe na to pozwolą....a myślę ze znając stx spokojnie)
W każdym razie znasz Krzysiek moje prederencje, więc wiesz że zastosowania pełnopasmowego sobie nie odmówię :)

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
28-12-2009, 22:10
Szczerze mówiąc, to na rynku brakuje przetworników, które dość komfortowo obsługują od 200-500hz w górę. Słyszałem o planch Tonsila odnośnie budowy 2\' kopółki z biocelulozy na szerokim zawieszeniu, do obsługi 600-20000Hz.
Rynek DIY i tak jest ekcentryczny a to mogłaby być ciekawa rewolucja.

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

lancaster

• Gość
28-12-2009, 22:28
mordensiur, bioceluloza to bardzo ciekawy temat. Miałem okazje posluchać tonsilowskich głośników i szczerze mowiac nie mam bladego pojęcia dlaczego nikt nie pociągnął tematu....2 calowe głośniki to nie ekscentryzm....taki ATC...ostatnio moim zdaniem b.ciekawy 75mm Tang Band....kłopot z dostępnością ze względu na cenę i koniecznosć uzupełnienia wooferem.
Tutaj mamy 15cm 90dB w paśmie 50-22K. Rekord swiata zakrawający na podpisany cyrograf albo błogosławieństwo :)
No dobra bez tego metafizycznego pitolenia....dobra inżynierska robota .
Po cichu mam nadzieję ze pozamiata Jordana. Przy 18-ce mogę postawić większość midbasów 16-18cm bez względu na cenę
i ja wiem czy któryś zdecydowanie lepszy w pełnym paśmie ?
...tak jak pisałem jeszcze Eton Symphony został mi jako ciekawostka do posłuchania.
Wiadomo ze sam głośnik zestawu nie czyni, tylko aplikacja ale co by nie mowic ostatnie dokonania STX mają potencjał.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
28-12-2009, 23:15
Mam tylko nadzieję, że ta sredniotonowa 15-tka ma okrągły kosz. W GDN15AKX są ścięcia skutecznie utrudniające podfrezowanie zwykłą frezarką ręczną.

Yotomeczek

• Gość
28-12-2009, 23:59
Fajno, że coś się dzieje w PL :)
Ja jeszcze ciekaw jestem tego wysokotonowca ceramicznego :D
Może uda się złożyć niezłe głośniki na STX :)

BDW - są jakieś plany co do wysoko-efektywnych głośników (95dB/W) ?