Ok wiec niechcialbym tutaj rozpoczac jakies wojny BR vs TL. Porownuje jedynie dwie konstrukcje jakie mam w domu w realnych warunkach. W moim przypadku im wiecej przystawie TL do sciany, czy rogu wzmacnia sie niski bas. W pewnym sensie to jest plus, poniewaz w malych blokowych klitkach nie ma zbyt wiele miejsca na odsuwanie kolumn na metr od sciany, a przeciez kazdy chce miec mozliwie niski ( nie podbity ), kontrolowany bas w stosunkowo nieduzym pokoju.
Porownujac STX AWX w 15 litrach BR do TL w 20 litrach mamy spora roznice w rozciagnieciu basu. TL ciagnie bez problemu ponizej 48hz wlasciwie liniowo. "Przedmuchujac" TL generatorem oraz wspomagajac sie analizatorem widma widac i slychac wyraznie, ze glosnik zapedza sie w regiony 38hz. Oczywiscie tutaj jest juz spadek, nie dosc ze linia przestaje juz pracowac to jeszcze rezonans glosnika wynosi 44hz.
Pytanie czy mozna by bylo zwiekszyc dlugosc tunelu? Mozna, tylko zysk chyba nie bedzie tutaj wielki. Z reguly labiryntu nie stroji sie ponizej Fs glosnika, a z pomiaru impedancji calej kolumny strojenie ukladu wychodzi przy okolo 50hz. Napewno zastosowanie podlogowej wersji z dluzsza linia daloby nizsze zejscie, ale nie ma co szalec, ponizej Fs glosnika i tak efektywnosc spada wiec nie ma sensu silic sie na bardzo niski bas z tego glosnika.
Jest to pierwszy uruchomiony prototyp z wytlumieniem dobranym intuicyjnie, wiec z pewnoscia trzeba jeszcze to przecwiczyc choc mysle ze jest juz dosc optymalne. Dziura antyrezonansu przy 150hz jest niewielka, nawet niecale 3db. Ciekawostka jest, ze w moim pokoju zawsze mialem spora zapasc w okolicach 100-200. TL akurat jest tutaj bardziej wyrownana. Widocznie wpasowala sie w moj pokoj znacznie lepiej.
Ok ale jak to brzmi? Choc TL daje niskie zejscie to nie jest to kolumna dla basolubow. Bas jest suchy, ze spora szybkoscia, nie ma basowej buly. Niskie czestotliwosci wybrzmiewaja z duza dokladnoscia, wielobarwnoscia. Nie ma tutaj jednostajnego "buczenia". Fani muzyki Reggae, czy Rap nie powinni byc zawiedzeni ;]
TL gra lekko, szybko ( przypomina to obudowe zamknieta) i od czasu do czasu ( jesli jest na plycie ) serwuje nam przyjemny niski bas.
Co do problemow z rezonansami, to panuje poglad problemu jaki powstaje z przy stosowaniu glosnikow obslugujacych wyzsze pasmo w linii transmisyjnej. Nie wiem z czego to wynika? Jedyny widoczny problem to pierwszy antyrezonans przy okolo 150hz. Pozniej wytlumienie linii pracuje bardzo dobrze i rezonanse nie wplywaja na pasmo przenoszenia glosnika. Poniewaz teraz testowo 18AWX pracuje bez zwrotnicy wspomagana tylko tweeterem z 2.2uf tym bardziej nie odnotowalem zadnych problemow z kolejnymi antyrezonansami.
Troche sie rozpisalem, teraz postaram sie odsluchac monitor w kilku roznych pomieszczeniach aby sprawdzic jak poradzi sobie TL w innych warunkach. To o czym pisalem tyczy sie tylko mojego przypadku w moim pokoju. Niestety mam tylko jeden monitor, wiec trzeba brac poprawke na to jak zagraja dwie sztuki.
STX AWX podobaja mi sie coraz bardziej, wiec chyba zdecyduje sie na drugi komplet...