Audiohobby.pl

STX

janko

• 186 / 5710
  • Aktywny użytkownik
05-12-2009, 19:49
Miałem nadzieję, że STX dostanie więcej pasma. Nie wiem jak oni to zrobili ale ten głośnik sam bez zwrotnicy gra moim zdaniem lepiej niż np płaskomembranowy Tang Band i niejedna szerokopasmówka.
Impedancja dla 20kHz jedynie 10 omów i bardzo wysoki pik rezonansowy.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
06-12-2009, 15:24
U mnie po bojach z zwrotnica zostal tylko jeden element w torze, czyli kondensator 2.2 na tweeterze. Tak tak, 18AWX bez cewki, szerokopasmowo i uzupelnia go  wysokotonowka AWX. Wczoraj sklejalem nowa obudowe, i mam nadzieje, ze w przyszlym tygodniu zaprezentuje prototyp monitora z linia transmisyjna ( oczywiscie na STX AWX ).

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
06-12-2009, 15:34
Dopiero wróciłem do domu i mam lekki zamęt :) Postram się jeszcze podciągnąc opis porjektu ale obawiam się, że dziś mogę nie zdążyć z całością. Na osłodę "mały wyciek" , czyli pomiar zniekształceń nielinowych, niestety bez kalibracji SPL. Subiektywnie poziom był wysoki, jednka wykres należy traktować wyłącznie poglądowo, nie do porównywania np. ze skalibrowanymi pomiarami Zapha.

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
06-12-2009, 15:37
btw. w kwestii "zimnych kolumn" chodzi o fizyczną temperaturę samych przetworników, które po kilku godzinach w aucie na początku miały niższą podatność zawieszeń, a co za tym idzie wyższą częstotliwość rezonansową i mniej niskich częstotliwości. Dopiero po jakimś czasie w ciepłym pokoju wszystko wróciło do normy.

antos

• 104 / 6065
  • Aktywny użytkownik
06-12-2009, 15:47
 Zupełnie niespodziewanie miałem okazję ich posłuchać gdyż nie sledziłem wątku, a tu proszę takie zaskoczenie. Pierwsze wrażenie organoleptyczne :) bardzo pozytywne, wykonanie na piątke z plusem !
Podpisuję się obiema rekami pod wpisem Lancastera :) dodam jeszcze że wg mnie tutaj  relacja jakosc/cena jest   fenomenalna!
Widac że konstruktor zna się na rzeczy i wie co robi. Nareszcie mamy znakomity projekt na relatywnie tanich głosnikach który (jak zapewniał Krzysiek) udostępni wkrótce na forum.
Brawo Krzysiek!!!! :)
 :-)

niechcemisie

• 33 / 5507
  • Użytkownik
06-12-2009, 20:07
skoro stx byl cięty na 1.9kHz to dalej nie wiemy jak on sie sprawdzi na typowej średnicy, przy wyższym podziale..

Krs47 fajnie jak wstawisz wszystko o swoich monitorach w jeden post no i te obiecane lepsze fotki.. ;)

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
06-12-2009, 21:07
Jak to nie wiemy? Wiemy wiemy, sprawdza sie bardzo dobrze. Male znieksztalcenia, poprawna barwa, przenoszenie do 10khz, swietny glosnik.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
12-12-2009, 02:19
Zeby nie bylo, ze nic nie robie ;] Obiecany prototyp monitora z linia transmisyjna na STX AWX. Pojemnosc niewiele ponad 20 litrow. W moich 15m2 zasuwa basem jak niezly sub. Z poprzednia wersja BR nawet nie ma co porownywac...

Krs47

• 1037 / 6104
  • Ekspert
12-12-2009, 14:05
Zarówno BR jak i TL ma swoje wady i zalety. IMHO nie da się arbitralnie wskazać lepszego rozwiązania.

Zwykle łagodne zbocze rzeczywiście lepiej komponuje się z room gain. Można również wykorzystać duże rozciągnięcie poprzez odsłuch z daleka od ścian, zarówno room gain, jak i rezonanase własne pomieszczenia mają wówczas mniejszy wpływ na wypadkową charakterystykę przetwarzania (w typowym bliskim polu mają minimalne/pomijalne znaczenie).

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
12-12-2009, 14:22
Ok wiec niechcialbym tutaj rozpoczac jakies wojny BR vs TL. Porownuje jedynie dwie konstrukcje jakie mam w domu w realnych warunkach. W moim przypadku im wiecej przystawie TL do sciany, czy rogu wzmacnia sie niski bas. W pewnym sensie to jest plus, poniewaz w malych blokowych klitkach nie ma zbyt wiele miejsca na odsuwanie kolumn na metr od sciany, a przeciez kazdy chce miec mozliwie niski ( nie podbity ), kontrolowany bas w stosunkowo nieduzym pokoju.
Porownujac STX AWX w 15 litrach BR do TL w 20 litrach mamy spora roznice w rozciagnieciu basu. TL ciagnie bez problemu ponizej 48hz wlasciwie liniowo. "Przedmuchujac" TL generatorem oraz wspomagajac sie analizatorem widma widac i slychac wyraznie, ze glosnik zapedza sie w regiony 38hz. Oczywiscie tutaj jest juz spadek, nie dosc ze linia przestaje juz pracowac to jeszcze rezonans glosnika wynosi 44hz.
Pytanie czy mozna by bylo zwiekszyc dlugosc tunelu? Mozna, tylko zysk chyba nie bedzie tutaj wielki. Z reguly labiryntu nie stroji sie ponizej Fs glosnika, a z pomiaru impedancji calej kolumny strojenie ukladu wychodzi przy okolo 50hz. Napewno zastosowanie podlogowej wersji z dluzsza linia daloby nizsze zejscie, ale nie ma co szalec, ponizej Fs glosnika i tak efektywnosc spada wiec nie ma sensu silic sie na bardzo niski bas z tego glosnika.
Jest to pierwszy uruchomiony prototyp z wytlumieniem dobranym intuicyjnie, wiec z pewnoscia trzeba jeszcze to przecwiczyc choc mysle ze jest juz dosc optymalne. Dziura antyrezonansu przy 150hz jest niewielka, nawet niecale 3db. Ciekawostka jest, ze w moim pokoju zawsze mialem spora zapasc w okolicach 100-200. TL akurat jest tutaj bardziej wyrownana. Widocznie wpasowala sie w moj pokoj znacznie lepiej.
Ok ale jak to brzmi? Choc TL daje niskie zejscie to nie jest to kolumna dla basolubow. Bas jest suchy, ze spora szybkoscia, nie ma basowej buly. Niskie czestotliwosci wybrzmiewaja z duza dokladnoscia, wielobarwnoscia. Nie ma tutaj jednostajnego "buczenia". Fani muzyki Reggae, czy Rap nie powinni byc zawiedzeni ;]
TL gra lekko, szybko ( przypomina to obudowe zamknieta) i od czasu do czasu ( jesli jest na plycie ) serwuje nam przyjemny niski bas.
Co do problemow z rezonansami, to panuje poglad problemu jaki powstaje z przy stosowaniu glosnikow obslugujacych wyzsze pasmo w linii transmisyjnej. Nie wiem z czego to wynika? Jedyny widoczny problem to pierwszy antyrezonans przy okolo 150hz. Pozniej wytlumienie linii pracuje bardzo dobrze i rezonanse nie wplywaja na pasmo przenoszenia glosnika. Poniewaz teraz testowo 18AWX pracuje bez zwrotnicy wspomagana tylko tweeterem z 2.2uf tym bardziej nie odnotowalem zadnych problemow z kolejnymi antyrezonansami.

Troche sie rozpisalem, teraz postaram sie odsluchac monitor w kilku roznych pomieszczeniach aby sprawdzic jak poradzi sobie TL w innych warunkach. To o czym pisalem tyczy sie tylko mojego przypadku w moim pokoju. Niestety mam tylko jeden monitor, wiec trzeba brac poprawke na to jak zagraja dwie sztuki.

STX AWX podobaja mi sie coraz bardziej, wiec chyba zdecyduje sie na drugi komplet...

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
12-12-2009, 15:05
zestaw TL po modyfikacji  - w środku niskotonowców aluminiowa membrana 20cm STX + ceramiczna kopułka stx z krótką linią transmisyjną

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
12-12-2009, 15:13
Kurde, smakismaki ta kolumna wyglada "okrutnie" ale wyobrazam sobie jak ta TL gra w takiej budzie z tymi STX :)
Niech STX rzuci na rynek jakas 25cm z alu czy wegla z fs na poziomie 25hz... ahhhh

smakismaki

• 60 / 5545
  • Użytkownik
12-12-2009, 15:39
najbardziej zależy mi żeby kolumna grała jak najbardziej płasko, mało atrakcyjnie ale wiernie. Do niskich tonów nie mam zastrzeżeń, nawet na gorszych głośnikach w takiej obudowie TL i aktywną zwrotnicą zagra dobrze. Osobiście nie lubię dużych głośników niskotonowych bo z kilku małych w linii transmisyjnej można uzyskać podobne pasmo za to dźwięk jest szybszy, bardziej równomierny, zróżnicowany i czystszy. Czasem to mam wrazenie że ta kolumna ma podbite 20-35Hz w stosunku do kolumn z bardzo dużym głośnikiem w obudowie BR które buczą rezonująco w pewnym zakresie a brakuje im najniższych tonów. Wreszcie podoba mi się wysoki ton - nie słyszałem jeszcze takiego dźwięku z żadnych głośników wysokotonowych . Ceramik nie syczy jak miękkie kopułki ani nie dzwoni jak metalowe, jest bardzo przezroczysty i pewien zakres odtwarza perfekcyjnie. Fajnie posłuchać ludzkiego głosu z tych głośników albo fortepianu, po prostu gra a nie brudzi jak inne kopułki. Ale niestety instrumenty perkusyjne odtwarza niezbyt przekonywująco bo ma spadek najwyższych częstotliwości dlatego konieczny jest głośnik superwysokotonowy i zwrotnica 18dB/okt. Jak dawałem zwrotnicę 6dB/okt do superwysokotonowca tytanowego to wystarczyło zeby zepsuć wierne przetwarzanie wokalu przez ceramika.

Yotomeczek

• Gość
12-12-2009, 15:50
Duży basowiec gra dobrze - tylko nie może to być samochodowy subwoofer z memraną grubo powyżej 200g. duży głośnik nie musi mieć dużych wychyleń (a to z kolei nie dobże wpływa na małe niskotonowce). Ja mam słabość do dużych basowców - jak na razie w OZ :) Chyba niedługo spróbuję  GDN-42-450-8-SC w OB ...

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
12-12-2009, 15:56
Sam juz nie wiem jak z ta wielkoscia basowcow jest. Mialem w domu 18 calowego estradowca w OB i gral po prostu znakomicie. Chyba nie ma lepszego basu jak duzy glosnik w obudowie tubo-odgrody.