Jak wy przeprowadzacie kalibrację Overall freqency response . Może u innych producentów magnetofonów to sie inaczej nazywa. Nagrywacie przemiatanie czy poszczególne częstotliwości nagrywacie np ( 50 -100 -200 - 500 itd ) po ileś tam sekund.
Przy 3 głowicach w 905 robiłem tak:
Nagrywanie, ustawiam generator na częstotliwość - najpierw 1kHz -20db, potem jadę od dołu do wysokich 20,35, 63, 125, 250, 315, 4k, 8k, 10k, 12,5k, 15k, 18k, 20k i na odsłuchu taśmy zapisywałem wartości z miernika/oscyloskopu. Jeśli odbiegało od wykresu w serwisówce to ściągałem potencjometrami bias.
W sumie można na mniejszej liczbie punktów zrobić i też będzie OK, ja się trochę bawiłem z ciekawości.
Można też prościej, instalujesz na kompie NAK T100 i on robi przemiatanie i od razu rysuje wykres, można sobie sprawdzić i ustawiać na bieżąco.
Ja to ustawienie (jeśli jest jedno dla wszystkich rodzajów taśm) rozumiem tak, że ustawiasz odpowiedź decka dla konkretnej taśmy, która staje się bazową. Dlatego jak rozumiem warto użyć względnie neutralnej np TDK D/AD czy TDK-SA aby mieć możliwie płaską charakterystykę.