Audiohobby.pl

Kasety serwisowe.

Jedrzej1976

• 78 / 81
  • Użytkownik
27-05-2026, 20:34
zastanawiam sie tez czy to oryginal
Tak to oryginał, końcówka produkcji. Mam taką z czarnymi szpulkami ale do W/F 3KHz.

to dobrze wiedziec, bo juz pakowalem zwrot :)
- moze to byla okladka od jakiejs innej kasety testowej - stad te naklejki

AUDIOTONE

• 11456 / 6594
  • Ekspert
27-05-2026, 20:36
zastanawiam sie tez czy to oryginal
Tak to oryginał, końcówka produkcji. Mam taką z czarnymi szpulkami ale do W/F 3KHz.

to dobrze wiedziec, bo juz pakowalem zwrot :)
- moze to byla okladka od jakiejs innej kasety testowej - stad te naklejki
To końcówka produkcji. I było trochę gorzej z dostępnością obudów z wytłoczonymi napisami ABEX i wkładkami. Bo produkcja już była wygaszana na dobre.
Co nie ujmuje tej kasecie że jest oryginalna. I będzie dobrze spełniać swoje zadanie.
A wiem to stąd, ponieważ też kiedyś otrzymałem podobną obudowę i moje obawy były identyczne co Twoje. Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 975 / 1565
  • Ekspert
27-05-2026, 20:46
Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.

Jest jakieś miejsce gdzie można potwierdzić oryginalność takiej kasety, jak Ci się to udało ?

AUDIOTONE

• 11456 / 6594
  • Ekspert
27-05-2026, 20:59
Ale po zasięgnięciu języka, okazało się że to schyłek produkcji.

Jest jakieś miejsce gdzie można potwierdzić oryginalność takiej kasety, jak Ci się to udało ?
Na stronie Abex (Almedio JP.) jak jeszcze mieli resztki kaset w ofercie to był dostępny kontakt mailowy... na który odpisywali. A że kilka razy pisałem z pytaniami dotyczącymi kaset jak nagrywałem swoje kasety testowe to przestali odpisywać natrętowi... hahaha Stąd mam informacje o rodzajach i kolorach szpulek, jak i o wygaszaniu produkcji w Chinach.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

RetroTape

• 975 / 1565
  • Ekspert
27-05-2026, 21:08
Dzięki za info, czyli wszystko powinno być ok.

Szkoda, że nie da się łatwo kupić 3M Magnetic Tape Viewer aby samem potwierdzić full track :) Wtedy człowiek od razu byłby spokojniejszy.