Panowie, proszę o pomoc w zrozumieniu tematu. Dotarły do mnie kasety testowe HPR, w tym wyczekiwana 1kHz od wysokości głowicy. Miałem mały problem z Aiwa AD-F880 (nagrywała nierówno kanały na stronie B w stosunku do strony A, jakieś 2dB), na kasecie od HPR oczywiscie jeden kanał wystrzelony na ponad 0dB a drugi na minimum, więc chyba jednak problem z wysokością. Na tapeheads znalazłem sporo o tym, w tym decku głowica jest na stałe przykręcona, wysokość regulowana podkładkami, ale tego nie ruszam. Za to zmiana położenia lewej rolki z prowadnicą (dokręcenie) wprowadza porządane zmiany, czyli wyrównanie kanałów na kasecie od HPR, potem oczywiscie ponowne ustawienie poziomów i azymutu i wszystko wygląda na to, że jest w porządku. Ta sama kaseta ma w miarę równe poziomy na innych moich sprawnych i poprawnie grających/nagrywających deckach (m.in. CR-3, AZ-7), natomiast sytuacja jest podobna w moim innym decku z dual capstan z podobną prowadniczką na lewej rolce - Onkyo TA-2051- również jeden kanał wystrzelony w kosmos, drugi minimalny, tym razem trzeba było odkręcić lewą rolkę aby poziomy wyrównać, dodam, że ten sam efekt dawało wczesniej odsunięcie lewej rolki w dół aby nie brała udział w transporcie. Również potem ustawiłem azymut i poziomy i wydaje się wszystko ok. Czy powyższe czynności brzmią dla was poprawnie? Generalnie uczę sie dopiero tematu kalibracji... Cześć z was posiada kasety od HPR, czy ta od wysokości jest też przez was wykorzystywana?
Jeszcze pytanko, z tego co czytałem 10kHZ od HPR jest najsłabsza, mogę przełożyć taśmę do jakieść TDK, BASF czy innej, co się najlepiej u was sprawdziło? To ma sens tak?
dzięki i pozdrawiam!