Audiohobby.pl

Pomiary kołysania i drżenia, ustawianie prękości obrotowej.

Hammer

• 5086 / 2651
  • Ekspert
09-04-2025, 21:50
To tylko magnetofon, gdzie jest kupa szpejów, które psują dźwięk, ja już dawno przestałem wierzyć ze 30-40 letni sprzęt będzie bardziej idealny niż w papierach, nie dajmy się ogłupić i oszaleć....
Prędkość to tam pikuś w porównaniu np do tabel pasma przenoszenia.
Czasem się cieszę że w ogóle coś chodzi, jak stało wcześniej w piwnicy przez te 35 lat......

Macio4ever

• 212 / 107
  • Aktywny użytkownik
09-04-2025, 21:59
To tylko magnetofon, gdzie jest kupa szpejów, które psują dźwięk, ja już dawno przestałem wierzyć ze 30-40 letni sprzęt będzie bardziej idealny niż w papierach, nie dajmy się ogłupić i oszaleć....
Czasem się cieszę że w ogóle coś chodzi, jak stało wcześniej w piwnicy przez te 35 lat......

Rozumiem, choć mam inne podejście. Jeśli w zasięgu jest doprowadzenie do porządku to się staram i dociekam. Jak zerkniesz na pomiar mojego B100 to widać, że chodzi (WF) wręcz lepiej niż z serwisówki. Oczywiście, nie będzie to prom kosmiczny :) ale zabawa i zrozumienie tematu jest.

Myślę, że wywody/dyskusje nie są ogłupiające tylko raczej zgłębiające zagadnienie.
« Ostatnia zmiana: 09-04-2025, 22:07 wysłana przez Macio4ever »

pień

• 2641 / 1389
  • Ekspert
09-04-2025, 22:27
Teraz mi się przypomniało.  Gdzieś kiedyś czytałem że były przypadki u producentów celowego podnoszenia prędkości przesuwu , odczytu w magnetofonach i gramofonach.   Robiono to po to że minimalne przyśpieszenie którego w zasadzie nikt nie usłyszy powoduje gdzieś tam w naszym systemie dekodowania sygnału :)  że taki dźwięk podświadomie odbieramy jako żywszy, lepszy i przyjemniejszy.

Hammer

• 5086 / 2651
  • Ekspert
10-04-2025, 07:51

Rozumiem, choć mam inne podejście. Jeśli w zasięgu jest doprowadzenie do porządku to się staram i dociekam. Jak zerkniesz na pomiar mojego B100 to widać, że chodzi (WF) wręcz lepiej niż z serwisówki. Oczywiście, nie będzie to prom kosmiczny :) ale zabawa i zrozumienie tematu jest.

Myślę, że wywody/dyskusje nie są ogłupiające tylko raczej zgłębiające zagadnienie.

Zgadza się, dążenie do doskonałości jest chwalone, tylko "nie dajmy się zwariować"  ...
Spędziłem sporo czasu na pomiarach wielu decków i wiem że dzisiaj ustawiony zgodnie z procedurami za tydzień, miesiąc, pół roku ma odchyły, zależy jakiej klasy tam siedzą szpeja ,czas idzie do przodu i okazuje się że więcej tolerancji musimy mieć My jako użytkownicy....
Spoko...