Audiohobby.pl

Nakamichi BX-300E

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
31-05-2026, 21:16
Trop z zasilaniem był błędny, rozwiązaniem jest uwalony tranzystor Q108 (wyciszający) - C2878, po wylutowaniu wszystko bangla
Dodam, że w serwisówce jest błąd, nóżka 4 w tym układzie jest spięta z masą, zasilanie jest niesymetryczne. No ale jakoś poszło.
Dzięki Wojtek za porady.

Niema sprawy Maćku. Cieszę się, że "trzysetka" będzie niedługo w pełni sprawna ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 979 / 523
  • Ekspert
02-06-2026, 22:15
Trany wymienione, włożyłem takie same jak były - wszystko bangla jak trzeba.
Głowice były kręcone, szczególnie wysokość PB. Ustawiłem na kasetę 1kHz plus skos i wszystko wróciło do normy.

Udało się oczywiście skalibrować, głowice Naka - szacuneczek ;)

Większe podsumowanie wkrótce.

Zdjęcie 1 - Trace z kasety HPR 31,5Hz-18kHz
Zdjęcia 2 - Sweep nagrywanie, TDK SA, -20dB
« Ostatnia zmiana: 02-06-2026, 22:24 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
03-06-2026, 08:45
Wykresy wyglądają dobrze.
Wojtek.

chorazy3

• 2429 / 2371
  • Ekspert
03-06-2026, 08:58
I jak Ci się podobają głowice dyskretne w por. z combo? Ta możliwość dokładnego ustawienia skosu i wysokość dla każdej oddzielnie...
Paweł

Macio4ever

• 979 / 523
  • Ekspert
03-06-2026, 09:18
I jak Ci się podobają głowice dyskretne w por. z combo? Ta możliwość dokładnego ustawienia skosu i wysokość dla każdej oddzielnie...

Mechanizm ustawiania skosu i wysokości jest bardzo wygodny, bez dwóch zdań. Efekt końcowy jest taki sam (rec), przynajmniej w Soniaczach, które miałem/mam - tam rozjazdy skosu wynikały z nierówno ustawionego biasu, nie samej głowicy.

Od strony serwisowej rozwiązanie Nakamichi jest wygodniejsze niż walka z 3 śrubkami i łatwiej zapewnia pożądany efekt.

Sama głowica robi bardzo dobre wrażenie, co napisałem wcześniej i jak widać, jeśli nie jest zużyta, to osiągi są bardzo dobre.

Michal_LDZ

• 294 / 315
  • Zaawansowany użytkownik
04-06-2026, 08:44
Nie martw się. Kolega pokazuje zazwyczaj bardzo drogie modele magnetofonów, dual-capstan z napędem direct drive. Takie konstrukcje przeważnie mają rewelacyjne parametry, niemal nie do powtórzenia na zwykłych konstrukcjach ze zwykłym silnikiem, paskiem i jednym wałkiem. Do tego test odbywa się na oryginalnej kasecie testowej do pomiaru W&F. Dlatego te pomiary wychodzą tak rewelacyjnie. Grając na zwykłej taśmie nie będzie już tak pięknie, ale ważne aby w warunkach testowych dotrzeć do parametrów fabrycznych. To, że udaje się to w tak starym sprzęcie, tylko dobrze świadczy o tym sprzęcie :)

Normalne, popularne magnetofony mają znacznie wyższy W&F i ja w zasadzie nie przejmuje się już specjalnie jeśli coś nie przekracza 0,1%. Czasem powalczę, ale nie zawsze ;) Obecnie więcej słucham niż rozkręcam i naprawiam.

Porównuję wynik podobnych konstrukcji. Np. taki Dual C846 ma Sankyo DD. Wynik, który uzyskałem to ok. 0,06. Ale tu nawet nie chodzi o jakiś jednostkowy parametr, ale cały wykres stabilności pracy silnika, paska, rolek…
To tylko znaczy, że powinienem przyłożyć się także do innych elementów tak, jak to opisał Chorąży i Maciek.
Cóż, kiedyś do tego dojdzie. :)

RetroTape

• 981 / 1578
  • Ekspert
04-06-2026, 10:24
Dual ma 0,045% WRMS, więc uzyskanie 0,06% nie jest takie złe. Zakładam, że nie masz oryginalnej firmowej kasety do pomiaru W&F, a od niej zależy to jak stabilnie wychodzą wyniki. Moim zdaniem na takiej kasecie byłoby zauważalnie lepiej.

Macio4ever

• 979 / 523
  • Ekspert
04-06-2026, 20:01
No dobra, krótkie subiektywne podsumowanie BX-300 z mojej strony.

Deck to konstrukcja, o ile kojarzę, z połowy lat 80-tych.

1. Design/wygląd  - jak dla mnie jeden z ładniejszych Naków, jeśli nie najzgrabniejszy. Materiały dobrej jakości, stonowane wzornictwo, centralna kieszeń. Potencjometry suwakowe - nie przepadam, niemniej jednak wiele decków z tamtych lat miało takie rozwiązanie. Podoba mi się wizualnie jako całość.
2. Funkcjonalność - jest OK, brakuje kalibracji poziomu i generatorów. Mechanizm chodzi cicho ale pozytywka i generalnie Sankyo - nie zostałem fanem :)  natomiast kultura pracy jest wysoka.
3. Aspekty techniczne - 3 głowice, dyskretne -> bardzo dobre oraz mechanizm ustawiania ich geometrii - to ogromna zaleta tego decka

No i dźwięk. Ok, to jest bardzo porządny magnetofon. Wyraźnie zmodyfikowane brzmienie (podbity dół i góra, fizjologiczne), deko misiowaty bas i trochę zawężona scena i popchnięta do słuchacza. Nic dyskwalifikującego natomiast ja odebrałem ten deck, jako sprzęt który chce zrobić wrażenie, niekoniecznie będąc transparentnym. Przyjemnie się go słucha, nawet lepiej brzmią nagrania z innego decka niż z niego samego. Jeśli ktoś poszukuje brzmienia w decku, a nie transparentności to jest to dobry wybór.

Jak wiecie, ja lubię sprzęty, które brzmią praktycznie jak źródło (CD, stream) więc BX-300 nie jest dla mnie (robi dobre kopie tylko są deko podbarwione :) )

Cieszę się, że miałem okazję go posłuchać. To fajny sprzęcior i nie jestem zaskoczony, że był i jest popularny.

« Ostatnia zmiana: 04-06-2026, 22:15 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 11471 / 6607
  • Ekspert
04-06-2026, 21:27
Dziękuję za opinię. ;-)
Wojtek.

Michal_LDZ

• 294 / 315
  • Zaawansowany użytkownik
05-06-2026, 20:19
Dual ma 0,045% WRMS, więc uzyskanie 0,06% nie jest takie złe. Zakładam, że nie masz oryginalnej firmowej kasety do pomiaru W&F, a od niej zależy to jak stabilnie wychodzą wyniki. Moim zdaniem na takiej kasecie byłoby zauważalnie lepiej.
Korzystam z HPRa.
Na moje potrzeby ok.