Audiohobby.pl

Technics RS-B100

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
01-03-2025, 20:18
Włożyłem płytki i zasilacz i magnetofon działa więc jest mały sukces. Rozebrałem z powrotem i robię płytę główną. Okazuje się, że granatowe kondy Panasonic też już zaczęły proces upadku. Na zdjęciu jeden z normalnym spodem i kilka omszałych, w różnych pojemnościach. Wymieniam wszystko.

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
02-03-2025, 01:11
Panasonic FR

Tez często używam, to dobre kondy ;-)  Przy takim zagęszczeniu wysokich elektrolitów sądzę że mogło by tak pozostać (te 3300).
Tragedii nie było.
Po za tym, idziesz jak burza ;-)
Ja chyba swoją "setkę" skończę za parę lat, w takim tempie. hahahahah
Ale niestety zawsze w trakcie wyskakują ważniejsze sprzęty do reanimacji i tak to jakoś leci. Własne złomki odchodzą na dalszy plan.

Włożyłem płytki i zasilacz i magnetofon działa więc jest mały sukces. Rozebrałem z powrotem i robię płytę główną. Okazuje się, że granatowe kondy Panasonic też już zaczęły proces upadku. Na zdjęciu jeden z normalnym spodem i kilka omszałych, w różnych pojemnościach. Wymieniam wszystko.

Bardzo mnie zmartwiłeś że, też i te "Panasowe granaty" także szykują się do natychmiastowej wymiany.
« Ostatnia zmiana: 02-03-2025, 01:13 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
02-03-2025, 12:05
Ja nie mam innych wrzutek magnetofonowych (choć rodzina zaczyna się już czaić mając błędne wyobrażenie, że jestem serwisantem) więc idzie mi w miarę sprawnie.

Mnie te granaty też zmartwiły, bo w 905-ce to wszystkiego nie wymieniałem, a pewnie też jest kilka takich omszałych. Co prawda punktowo sprawdzałem ale mogłem trafić na dobre.

I znów mam postój, bo zamiast raz zrobić inwentaryzację potrzebnych kondów, to mi wychodzi w trakcie jakiś brak...

Wziąłem się za mechanizm i mam pytania.

1) To zabezpieczenie (taka podkładka wskazana strzałką na zdjęciu) - jest jakiś patent na zdjęcie? Siłowo? Bo jakoś nie widzę innego wyjścia. Czy to jest ryzykowne, tzn czy łatwo uszkodzić/wygiąć czy spoko? Nigdy tego nie zdejmowałem.

2) Podobne zabezpieczenie jest na prawej rolce... Nie widzę innego sposobu aby ją zdemontować. Chcę ją zdjąć aby wyjąć samą rolkę i ją porządnie doczyścić.

3) I pytanie nr 3 - po zmianie paska od przewijania i idlera (zamienniki) zanim zadziałał autostop to było słychać taki piszczący dźwięk - łiii, łyiii, łyyyiiii :)  i dopiero stop. Czy dobrze podejrzewam, że to poślizg oponki idlera?

« Ostatnia zmiana: 02-03-2025, 14:25 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
05-03-2025, 22:35
Zrobiłem recap płyty głównej. W zasadzie tak 90% kondów 10uF było omszałych, to samo 0.47, 0.33, 1. Większe różnie, niektóre były OK.

Teraz żałuję, że nie zrobiłem tego samego w 905...

I ciekawostka, jest jeden kondensator nietypowy - 10uF, 50V, 105C, gruby i niski. Na schemacie jest oznaczony jako 10/25V. Nie ma już takich (o tych wymiarach byłby na 160V), szukałem info w sieci Panas HF, wygląda na to, że chyba takie były wymiary dawno temu przy takich parametrach kondensatora (high current, 105c, 20%). Nie jest omszały ale chyba go tez podmienię na Panasa FR, który jest mniejszy ale ma lepsze parametry.

Siedzi w sekcji Volume Circuit, na linii 10V

Czeka mnie jeszcze podmiana FC 1000uF, który siedzi między płytkami Dolby, bo jest za gruby i za wysoki i opiera się o encoder. Ale to drobiazg.

Biorę się za przedni panel...
« Ostatnia zmiana: 05-03-2025, 22:44 wysłana przez Macio4ever »

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
06-03-2025, 12:50
Te zabezpieczenia czy podkładki plastikowe z założenia były jednorazowe. Serwisant w tamtych czasach je wyrzucał i zakładał nowe. A my teraz musimy delikatnie zdjąć aby nie uszkodzić. Nie mam na to specjalnego patentu natomiast trzeba uważać aby przy zdejmowaniu nie wystrzeliło bo może być trudno znaleźć na dywanie. Można nakleić taśmę klejąca.
Paweł

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
06-03-2025, 21:19
Dokładnie, tak jak pisze Paweł. ;-)
Cholerka , nie mam ostatnio wcale wolnego czasu i na forum zaglądam z doskoku... praca mnie wykończy.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
06-03-2025, 22:39
Dzięki za potwierdzenie co i jak z tymi podkładkami.
Walczę dalej, coś może w weekend już poskładam, to wrzucę fotki.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
07-03-2025, 20:17
Płyta główna złożona, zasilacz i płytki Dolby.
Mechanizm umyty, nasmarowany, kondy wymienione, pasek wrzuciłem z powrotem oryginał, pomocniczy został zamiennik. Zrobiłem eksperyment i odwróciłem pasek główny na drugą stronę. Zobaczymy jak to będzie działać.
Został mi panel do ogarnięcia i składam gadzinę.

chorazy3

• 1901 / 1939
  • Ekspert
07-03-2025, 20:27
Pasek oryginalny spróbuj spolerować papierem ściernym to bardzo poprawia przyczepność. Robiłem już tak kilka razy z oryginałami i to działa. Oczywiście pasek musi być jeszcze w dobrej kondycji, nie stwardniały itp.
U Mariana jest opisane i pokazane jak:
https://fixyouraudio.com/tutorials/how-to-improve-belt-quality/
Paweł

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
07-03-2025, 20:38
Pasek oryginalny spróbuj spolerować papierem ściernym to bardzo poprawia przyczepność. Robiłem już tak kilka razy z oryginałami i to działa. Oczywiście pasek musi być jeszcze w dobrej kondycji, nie stwardniały itp.
U Mariana jest opisane i pokazane jak:
https://fixyouraudio.com/tutorials/how-to-improve-belt-quality/

Dzięki za podpowiedź ale na tym etapie odpuszczę. Mam to złożone, jeśli okaże się, że lipa z WF, to wtedy zrobię kombinacje. Pasek oryginalny nie wygląda źle, dobrze domyłem koła więc powinno banglać.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
08-03-2025, 23:21
Zrobiłem panel (umyty), wymienione kondensatory na płytkach wyświetlacza. Bi-polary Muse i maluchy Panas FR
Pierwszy pełny recap za mną.

Wyświetlacz, blenda i szybka umyte więc powinna być laleczka ;)
Zostało sprawdzenie podłączeń ze świeża głową i zamontowanie mechanizmu. No i zobaczymy jak to będzie chodzić.

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
09-03-2025, 12:37
Zostało sprawdzenie podłączeń ze świeża głową i zamontowanie mechanizmu. No i zobaczymy jak to będzie chodzić.
Trzymam kciuki, za pierwszy start. Jak jest wszystko dobrze to nie powinno być problemów ;-)
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
09-03-2025, 14:37
No i właśnie lipa... :(
Podłączyłem, sprawdziłem 3 razy i mam tyko częściowy sukces.

Włącza się, mechanizm działa - play, przewijanie, stop, autostop, dźwięk, wskaźniki etc działa.

Natomiast
Nie działa licznik (wyświetla same zera ) w trybie play. Działa przy przewijaniu.
Cały czas załącza mi się MS (music select)
Po naciśnięciu Play żarzy się Rec, nie reaguje na pauzę.

Jedyna rzecz, którą robiłem przy panelu i klawiszach i wyświetlaczu to wymiana kondensatorów (sprawdziłem, polaryzacja OK) i przedmuchanie z kurzu.

Edit

Ufffff, ufffff, ufffff. :) :) :) Znalazłem przyczynę ale mi ulżyło. Pomyliłem wtyczkę G i D - na szczęście nie była to pomyłka zakończona spaleniem czegoś. Bangla! :)

Sprawdziłem jeszcze kasetą z lusterkiem tor przesuwu, jest OK, wszystko idealnie równo.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2025, 15:28 wysłana przez Macio4ever »

SAnd

• 64 / 698
  • Użytkownik
09-03-2025, 15:55
Brawo. A teraz poprosimy o opinię odnośnie grania po wykonaniu serwisu. Czy gra lepiej a może inaczej?
Kiedyś w "naszej" szufladzie wymieniłem wszystkie kondy i muszę przyznać że zagrała zupełnie inaczej niż przed wymianą. Doszło więcej ciepła w graniu, dźwięk stał się wyraźniejszy, wcześniej wydawał się jakby taki skompresowany. Czekamy więc na Twoją opinię.

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
09-03-2025, 16:47
No i właśnie lipa... :(
Podłączyłem, sprawdziłem 3 razy i mam tyko częściowy sukces.

Właśnie teraz odczytałem tą wiadomość. Cieszę się, że udało się bez zbędnego rycia po laminacie. A cud jest taki że faktycznie nic się nie spaliło. Masz szczęście i nauczkę na przyszłość by sprawdzać nie 3 a 4 razy ;-) A na poważnie to git że recap się udał bez problemu. Jak będziesz ustawiał tor prowadzenia taśmy to wysokość głowicy ustaw optymalnie by taśma nie zaginała się o widełki głowicy. W przeciwnym wypadku jak będziesz chciał ustawić wysokość głowicy zgodnie ze sztuką to będzie zaginał taśmę na brzegu. Bo nie da się w setce ustawić poprawnie, taka wada fabryczna ;-) Ale o tym już wiele razy wspominałem.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2025, 16:52 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.