Audiohobby.pl

Technics RS-B100

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
10-04-2024, 20:08
Jest plecionka widzę to można działać. Choć ja ostatnio przesiadłem się na rozlutownicę bo jest wygodniejsza.
Udanego recapu:)
Rozlutownica się sprawdza owszem. Sam jej długo używam, ale do delikatnego laminatu wolę plecionkę lub zwykły odsysacz.
A setka już śmiga po powtórnej kalibracji. Reszty kondów narazie nie wymieniałem bo trzymają parametry.
Może kiedyś się wezmę za recap zasilacza. Ale wpierw czeka mnie recap zasilacza w ZX-7.
« Ostatnia zmiana: 10-04-2024, 20:12 wysłana przez AUDIOTONE »
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
20-02-2025, 20:03
Podłączę się z serwisem swojego. Kupiony z 15 lat temu, ściągnięty z  USA, wersja na 120V. Po zakupie był w serwisie na przeglądzie ale jedyne co pamiętam to uwaga "coś jest z DBX, nie dało się wyregulować na 100%"

Po drodze padła oponka idlera, jest zamiennik i wrzuciłem paski zamienniki (ten od przewijania padł zupełnie). Zanim trafiłem na Audiohobby braki w wiedzy spowodowały, że nie można uznać ostatniej naprawy za sukces :)

Po wymianie oponki i pasków działa natomiast pogniótł mi w sumie 3 taśmy - Sony Metal XR, jakiś ostatni wypust TDK D 90 i jakąś starą nagrywaną z muzą. Wszystkie na początku strony A. Niestety nie było tak, że każda od razu tylko tak sobie raz na jakiś czas zmielił.

Po przejściu przez serwis 905-ki nabrałem odwagi na spokojne doprowadzenie do ładu RS-B100. Wstępne oględziny - wylane fiolety na płytkach Dolby/dbx (zdjęcie), bujające się przyciski przy liczniku no i mechanika. Przeczytałem wszystkie wpisy odnośnie serwisu B100 i będę z wiedzy korzystał - m.in. wymiana bipolarów na płytce mechanizmu. Reszta wyjdzie w praniu.

Liczba płytek, kabli itp budzi lekkie obawy jak się przebić przez ten makaron :) i czy zakończy się sukcesem.
« Ostatnia zmiana: 20-02-2025, 22:22 wysłana przez Macio4ever »

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
20-02-2025, 20:35
Trochę makaronu jest ;-) Ale bywają gorsze. Filolety musowo do wymiany, bo napsują sporo. A już proces "gnilny" się rozpoczął i laminat będzie w tych miejscach zepsuty... Trzeba się śpieszyć. Fiolety usunąć, miejsca oczyścić i po lutowaniu i oczyszczeniu  zalakierować. Będzie na wieki.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
20-02-2025, 21:33
Od tego zacznę, bo to relatywnie łatwa akcja.

Mam pytanie/prośbę - może ktoś ma serwisówkę RS-B100 ale wersję na USA/Japan (pierwsza wersja, napis drukowany). Ta ogólnie i łatwo dostępna jest do późniejszych modeli.

Ciekawostka: w serwisówce (tej łatwo dostepnej) jest 0,045% W&F, w katalogach/użytkownika i biuletynie technicznym 0,022% WRMS

Inne jest też napięcie LINE OUT w manualu na Japonie.

Wersja japońska na zdjęciu oraz wersja Ameryka/Kanada
« Ostatnia zmiana: 20-02-2025, 21:55 wysłana przez Macio4ever »

RetroTape

• 723 / 1146
  • Ekspert
20-02-2025, 22:13
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby wersja na 120V miała 0,022%. Nie wiem o co chodzi i z czego to wynika, ale różne modele mają inne W&F w zależności od zasilania. Przykładowo, RS-TR333 przy 120V ma gorszy ten parametr - załączam grafikę z serwisówki.

Dla RS-B100 jest podany 0,022% w kilku różnych miejscach przy wersji 120V, więc to nie może być błąd. Znalazłem nawet broszurę i tam jest to samo. Czyli wychodzi na to że lepiej mieć wersję USA/Canada.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
20-02-2025, 22:21
Może tak być, natomiast jedynie serwisówka japońska ma 0,022 i 400mV line out. Eurupa, Ameryka, Kanada w serwisówkach jest 0,045% i 700mV line out.

Z kolei w User Manual jest 0,022% oraz w katalogach (mam np katalog na Szwecję)

Pomierzę swój i zobaczymy :)

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
21-02-2025, 09:26
Wcześniej z tego co pamiętam to pisalismy o tym w tym temacie. Ile standardowo wychodzi W/F, okolice bez względu na wersję nie wymęczonego egzemplarza to 0.02..0.03...% a różnice w serwisówce wynikają z kraju przeznaczenia i norm. USA (NAB) , Europa DIN i Japan JIS. Które niestety nie są opisane w instrukcji. A wskazania właśnie są w tych różnicach. Inaczej nie da się tego wytłumaczyć.
« Ostatnia zmiana: 21-02-2025, 09:44 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
21-02-2025, 18:26
Wcześniej z tego co pamiętam to pisalismy o tym w tym temacie. Ile standardowo wychodzi W/F, okolice bez względu na wersję nie wymęczonego egzemplarza to 0.02..0.03...% a różnice w serwisówce wynikają z kraju przeznaczenia i norm. USA (NAB) , Europa DIN i Japan JIS. Które niestety nie są opisane w instrukcji. A wskazania właśnie są w tych różnicach. Inaczej nie da się tego wytłumaczyć.

Może tak być, jak piszesz. Jedna rzecz, która mnie jeszcze frapuje, to inne napięcie na wyjściu w japońskiej serwisówce. No ale nie mam tej wersji, więc problemu nie ma.

Wziąłem się za płytkę dekodera, wszystkie fiolety padnięte, jeden miał naprawdę spory wyciek, druk ściemniał ale ścieżki są OK. Wylutowałem zworę, pod którą wpłynęło zielone mazidło, oczyściłem i polutowałem. Okazało się, że bipolary też już są zielonkawe więc wymieniłem na nowe (Nichicon Muse). Chyba jeszcze sprawdzę z jeden granatowy 10uF bo może się okazać, że tam też zonk.

Kondy włożyłem te same modele jak do 905-ki - Nichicon FG (10uF) i Nichicon KL (0,68uF)

Na płycie głównej też są fiolety więc nie obejdzie się bez większej rzeźby. Planuje też recap kondów w zasilaczu, jak już mam wszystko na wierzchu to zrobię za jednym zamachem.

« Ostatnia zmiana: 21-02-2025, 18:30 wysłana przez Macio4ever »

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
22-02-2025, 16:18
Encoder zrobiony, płytka rec memory też. Powoli do przodu.
Luty chyba wychodzą ok ;)

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
23-02-2025, 11:10
Płytka zasilacza praktycznie skończona, zabrakło mi kondensatorów 22/220/100.
Stare zostały wymienione na Panasonic FM i FC - te same pojemności, większe napięcie i 105C
Na zdjęciach przed i po rewitalizacji.

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
23-02-2025, 12:29
Zasilacz w "setce" to niestety bardzo nagrzewające się miejsce. Dlatego trzeba uważać i starać się nie zakrywać otworów wentylacyjnych w górnej pokrywie. To już niewiele Ci zostało z recapu.
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
23-02-2025, 12:56
Zasilacz w "setce" to niestety bardzo nagrzewające się miejsce. Dlatego trzeba uważać i starać się nie zakrywać otworów wentylacyjnych w górnej pokrywie. To już niewiele Ci zostało z recapu.

Tak, zauważyłem że się grzeje. Dlatego dałem kondensatory 105c. Tak mnie jeszcze korci aby odkręcić tranzystory i posmarować je pastą termoprzewodzącą.
W sumie zostały mi 4 sztuki w zasilaczu, 2 fiolety na płycie głównej i płytka silnika. Warto coś jeszcze podmienić czy szkoda zachodu?

AUDIOTONE

• 10250 / 6175
  • Moderator Globalny
23-02-2025, 14:50

Tak, zauważyłem że się grzeje. Dlatego dałem kondensatory 105c. Tak mnie jeszcze korci aby odkręcić tranzystory i posmarować je pastą termoprzewodzącą.
W sumie zostały mi 4 sztuki w zasilaczu, 2 fiolety na płycie głównej i płytka silnika. Warto coś jeszcze podmienić czy szkoda zachodu?
Te w zasilaczu wymień wszystkie to oczywiste. I fiolety też wszystkie do kosza, można jeszcze sprawdzić kondycję kondów w torze audio z naciskiem na małe pojemności. Jak tam jest z ESR-em.
Bardzo częstym problemem nierównego świecenia wyświetlacza w setce jest zasilacz i kondy w nim. Po wymianie kondów w zasilaczu wyświetlacz zawsze zaczyna świecić jaśniej i równomiernie. Sprawdzone i potwierdzone, na kilku "setkach" ;-)
« Ostatnia zmiana: 23-02-2025, 14:53 wysłana przez AUDIOTONE »
Wojtek.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
23-02-2025, 23:05

Te w zasilaczu wymień wszystkie to oczywiste. I fiolety też wszystkie do kosza, można jeszcze sprawdzić kondycję kondów w torze audio z naciskiem na małe pojemności. Jak tam jest z ESR-em.
Bardzo częstym problemem nierównego świecenia wyświetlacza w setce jest zasilacz i kondy w nim. Po wymianie kondów w zasilaczu wyświetlacz zawsze zaczyna świecić jaśniej i równomiernie. Sprawdzone i potwierdzone, na kilku "setkach" ;-)

A ja cały czas myślałem, że ten typ tak ma czyli taki wyświetlacz lekko ciemniejszy. Niezłe, niezłe...  Dzięki za info i podpowiedzi. Kondy w drodze więc niedługo ciąg dalszy.

Macio4ever

• 168 / 91
  • Aktywny użytkownik
28-02-2025, 23:34
Ruszyłem dalej z pracami. Poprawiłem zasilacz, przegiąłem z wielkością kondów 3300 i opierały się o siebie, bałem się że jak się nagrzeją, to będą naprężenia. Wstawiłem Panasonic FR, parametry takie same (poj./V) jak oryginalne. Reszta starych też wymieniona na Panas FM

Co do płytek dekodera i enkodera - wylutowałem kilka 10uF i niektóre (tak z 60%) miały już taki szary nalot na spodzie więc mając i tak nadmiar kondensatorów poszedłem na całość i wymieniłem wszystkie jak leci :) - Nichicon i Panasonic

Chyba zanim wezmę się za płytę główną, to zamontuję zasilacz i płytki aby sprawdzić czy wszystko wciąż działa...