Audiohobby.pl

NAD 6050C

AUDIOTONE

• 11009 / 6416
  • Moderator Globalny
10-10-2025, 19:10
Może Jakub92 będzie miał jakieś fotki tego przełącznika, ja sprawdziłem i nic. ;-(
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 2183 / 6063
  • Ekspert
13-10-2025, 15:21
Wszystkie zdjęcia które miałem, wkleiłem tutaj. Nie mam foto tego styku, ale powinno być raczej prostym dojść do rozwiązania na logikę - nie ma tu jakiejś filozofii ;)

Swojego 6050C i tak muszę w końcu rozebrać i zajrzeć do mechanizmu auto-stopu, bo od jakiegoś czasu tłucze się niemiłosiernie - słychać takie niejednostajne stukanie, co strasznie wkurza :/ To mógłbym zrobić foto... A że ostatnio często mam ochotę sobie na nim posłuchać, bo chwilę już nie grał z w.w. powodu, to próbuję się zebrać, żeby do niego zajrzeć, ale jakoś nie mogę... Ale skoro kolega dodał mi motywacji, to może to dobra okazja i może jakoś na dniach w końcu się zmobilizuję?..
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

AUDIOTONE

• 11009 / 6416
  • Moderator Globalny
18-10-2025, 12:12
Próbowałem złożyć wszystko na podstawie rysunku z service manuala, ale tam jest tylko widok poglądowy, nie techniczny, więc obawiam się, że mogłem coś źle złożyć. Liczę na Waszą pomoc i ewentualne zdjęcia, jak to powinno wyglądać w oryginale.
Udało Ci się poskładać ten styk? Nie powinno być z tym problemów. Ilość możliwości jest dość mała.
Wojtek.

Fan_audio

• 2 / 52
  • Nowy użytkownik
08-11-2025, 22:03
Wszystkie zdjęcia które miałem, wkleiłem tutaj. Nie mam foto tego styku, ale powinno być raczej prostym dojść do rozwiązania na logikę - nie ma tu jakiejś filozofii ;)

Swojego 6050C i tak muszę w końcu rozebrać i zajrzeć do mechanizmu auto-stopu, bo od jakiegoś czasu tłucze się niemiłosiernie - słychać takie niejednostajne stukanie, co strasznie wkurza :/ To mógłbym zrobić foto... A że ostatnio często mam ochotę sobie na nim posłuchać, bo chwilę już nie grał z w.w. powodu, to próbuję się zebrać, żeby do niego zajrzeć, ale jakoś nie mogę... Ale skoro kolega dodał mi motywacji, to może to dobra okazja i może jakoś na dniach w końcu się zmobilizuję?..
O, jak się w końcu zmobilizujesz, to zrób proszę fotkę – jak odkręcisz tę jedną śrubkę mocującą, to cały ten mikrostyk powinien wyjść bez problemu. Ja na razie się trochę zniechęciłem, więc leży i czeka – z jednej strony brak czasu, z drugiej też trochę brak motywacji. Nie mam też pewności, czy te części, które mam, nie są przypadkiem połamane albo niekompletne :) To nowy nabytek, więc nie wiem, co tam wcześniej ktoś „majstrował”.

Ale jak Ty się za swojego zabierzesz, to już nie będę miał wyjścia – też ruszę swojego, żeby się pochwalić, że udało się go postawić na nogi. Bo szkoda by było, żeby takie decki, które już nie grają, kończyły na elektrośmieciach – to przecież kawał historii. Dlatego ratuję, co mogę i co uważam, że jeszcze warto uratować.

JaKub92

• 2183 / 6063
  • Ekspert
29-11-2025, 14:21
No to się zmobilizowałem i załączam obiecane zdjęcie switcha :)

Na dwóch pozostałych jest odpowiedź odnośnie głośnej pracy mechanizmu auto-stop'u. Taka mała zagadka dla spostrzegawczych - jeśli nikt się nie zorientuje, za jakiś czas napiszę, w czym tkwi problem ;)
Dodam jeszcze, że auto-stop zaczął się blokować podczas wyłączania odtwarzania. Na przewijaniu o dziwo działa.

Hammer

• 5328 / 2877
  • Ekspert
29-11-2025, 14:25
Kółułunio pękło.........temu misiu.....

chorazy3

• 2178 / 2180
  • Ekspert
29-11-2025, 14:36
Pęknięte kółko, coraz częściej się to widuje.
Paweł

JaKub92

• 2183 / 6063
  • Ekspert
29-11-2025, 14:59

Hahahahaha dobre!

Konkretnie w tych NADach również? Bo w wielu innych urządzeniach to owszem, niestety powszechne zjawisko :(

Ale tak - plus za spostrzegawczość, Panowie. W miejscu pęknięcia, zębatki zazębiają się nierówno, z oporem - i to też jest przyczyna blokowania się auto-stopu.

AUDIOTONE

• 11009 / 6416
  • Moderator Globalny
29-11-2025, 16:44

Hahahahaha dobre!

Konkretnie w tych NADach również? Bo w wielu innych urządzeniach to owszem, niestety powszechne zjawisko :(

Ale tak - plus za spostrzegawczość, Panowie. W miejscu pęknięcia, zębatki zazębiają się nierówno, z oporem - i to też jest przyczyna blokowania się auto-stopu.

Te nasze złomki pomału zaczynają się coraz częściej dezintegrować. Gratuluję Jakubie zidentyfikowania problemu.
Wojtek.

JaKub92

• 2183 / 6063
  • Ekspert
29-11-2025, 17:16
Te nasze złomki pomału zaczynają się coraz częściej dezintegrować. Gratuluję Jakubie zidentyfikowania problemu.

Też często miewam takie refleksje i dochodzę do wniosku, że jeśli za moje życia zabraknie dobrych magnetofów, kaset, wszystkie fajne CD-ki i MD popadają - to jedyna nadzieja (jak dla mnie) w gramofonach - inaczej chyba przestanę słuchać muzyki :( Jakieś pliki, DAC-i itp. itd. to nie dla mnie.

RetroTape

• 852 / 1387
  • Ekspert
29-11-2025, 19:04
Akurat jeśli chodzi o zębatki to jestem dobrej myśli, są firmy gdzie można je dorobić, a jakość jest akceptowalna.