Audiohobby.pl

ODSLUCHY W POZNANIU I OKOLICY

Gustaw

• Gość
05-10-2009, 10:19
W zasadzie mogę potwierdzić to co napisał Lan o teście cyfrówek.
Różnic w zasadzie nie powinno być ale były. Skala różnic była zależna od repertuaru a dodatkowo, trudno wybrać zdecydowanego zwycięzcę ponieważ w jednym rodzaju muzyki lepiej sprawdził się kabel x ale w innym rodzaju już bardziej podobał się kabel y.
Testowaliśmy kable na muzyce Bjork, NiN i przez chwilę na muzyce organowej Bacha. W wypadku Bjork i NiN różnice występowały ale w zasadzie z każdym kabelkiem "mógłbym żyć" to w wypadku muzyki organowej różnice w zasadzie były bardzo znaczne i np. kabel Synergistic Research zagrał organy a inny kabel, ,którego nazwy już nie pamiętam, zagrał.... no ....do końca nie wiadomo co zagrał. Całościowo najbardziej podobał mi się kabel Audioquesta, chociaż pewne aspekty dźwięku były reprodukowane lepiej przy udziale innych kabli .
Z innych spostrzeżeń. Trudno mówić o jakieś korelacji ceny kabla z jakością prezentacji i tego faktu nie można zrzucić na towarzyszący sprzęt. Dodam tylko, że był to transport AVM+DAC Chord+ampli Chord+topowe Zollery, czyli zestaw nie "w ciemię bity".

Konkluzja: achhh....gdyby tak transporty CD i przetworniki miały rozdzielone cyfrowe złącza na 3 zakresy pasma ........... ;-)

Gustaw

• Gość
05-10-2009, 10:21
......i oczywiście dziękuję marcow-owi za zorganizowanie ciekawego spotkania.

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
05-10-2009, 17:57
W grudniu w okolicach Świętego Mikołaj zorganizujemy prezentację pt. "CD kontra  Czarna płyta".
Odbędą się one w Poznaniu od 4 grudnia.
Przygotowania ruszają od jutra ale cała sprawa jest otwarta.
Chciałbym żeby to było Święto wzorcowego dźwięku!
Czekam na konstrukcyjne podpowiedzi!

marcow

cir

• 360 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
05-10-2009, 18:09
musze przyznac niezły temat
potrzebny wam jednak dobry moderator w temacie winylu , moze ktos z konstruktorów  DIY ?

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
06-10-2009, 09:45
Wszelka pomoc wskazana!
marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
07-10-2009, 12:03
Następne spotkanie w Wielkopolskim Studio HI-FI odbędzie się 16-17 października.
Mam pytanie do Forumowiczów jakie tematy chcieliby żeby zostały przedstawione w naszych spotkaniach?
Postaramy się je zrealizować.

Przygotowania  do spotkania "CD kontra Czarna płyta" ruszyły pełną parą.
Czekam na sugestie dotyczące tego i ewentualnych innych spotkań.

marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
08-10-2009, 13:16
W styczniu zorganizuje spotkanie w Poznaniu lub okolicy, posiadaczy "starych ale jarych" klocków tzw. Old timer-ów.
Dokładny termin ustalę w najbliższym czasie. Jak zwykle czekam na wasze propozycje między innymi
odnośnie terminu. W polu naszego zainteresowania są legendarne kolumny, tunery, wzmacniacze, magnetofony,
gramofony no i może CD
marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
10-10-2009, 11:17
W 4 i 5 grudnia odbędzie się spotkanie pod tytułem CD kontra czarna płyta.
Przygotowania już trwają, zrobimy wszystko żeby pokazać wydobyć najleprze strony z obydwóch
formatów. Będzie to prawdziwa uczta dla melomanów. Proszę już teraz zarezerwować sobie czas!
Nie często w Poznaniu zdarza się taka gratka.

Natomiast 16 stycznia odbędzie się "I ZLOT OLDTIMERÓW AUDIO"
Trzeba ratować clasyczne audio przed zalewem współczesnej tandety.
W celu rozprogowania tej idei założyłem wątek "Klocki z myszką"!

marcow

Gustaw

• Gość
10-10-2009, 11:39
>> marcow, 2009-10-10 11:17:28
Natomiast 16 stycznia odbędzie się "I ZLOT OLDTIMERÓW AUDIO"
W celu rozprogowania tej idei założyłem wątek "Klocki z myszką"!

... ale mamy już pierwsze zdjęcia z odsłuchów ;-)

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
10-10-2009, 20:26
Myszka jest super dla moich wnuków! Miałem wątpliwości czy dzisiaj jest to zrozumiałe!
"Klocki z myszką" kto to teraz  kapuje!

marcow

• Gość
10-10-2009, 20:34
a tak w ogóle w dzisiejszych czasach ( a niby jakie miały by być ) jak coś" trąci myszką " to ma raczej  pejoratywny smaczek samouwielbienia ha?

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
11-10-2009, 14:18
Czy ktoś widział takie cudeńka?
marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
12-10-2009, 15:50
W sobotę 17paźdiernika chcę zaprezentować studyjne monitory Aeon firmy APS. Kto jest chętny?
marcow

lancaster

• Gość
13-10-2009, 12:55
marcow, pamiętaj żeby do monitorów zorganizować kable(xlr)

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
14-10-2009, 14:45
Spotkanie w sobotę 17 listopada z monitorami firmy APS odbędzie się nieco później tj. praktycznie za miesiąc bo
20 listopada.
Postanowiliśmy się lepiej przygotować. Będzie większa gama produktów, między innymi potężne subwufery i większy wybór monitorów.
Najbliższe sobotnie spotkanie odbędzie się zgodnie z planem i serdecznie na nie zapraszam.
Mamy w studio dużo ciekawych głośników szerokopasmowych tak lubianych przez wytrawnych wielbicieli
dobrej muzyki. Magnepany to też przecież pewien rodzaj kolumny szerokopasmowej.
No i oczywiście wspaniała ciepła atmosfera która, jest nam teraz tak bardzo potrzebna!

marcow