Audiohobby.pl

ODSLUCHY W POZNANIU I OKOLICY

lancaster

• Gość
27-09-2009, 11:41
rochu, z Pentagonem.
Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie konfiguracja systemu. Wielkie dzieki dla p. Wojciecha za poswięcony czas i gratulacje zestaiwnia wraz z marcowem naprade swietnie brzmiacego systemu.
Na Zbąszyńskiej póki co sztuka to niełatwa, bo warunki akustyczne dosc przypadowe. Tym bardziej szacunek dla wiedzy i pracy.

A gralo to jako cłaosć gęstym, ale nie przyciemnionym, dynamicznym dźwiękiem pelną sceną. Bardzo dobre odezwały sie zarówno spore skady jak i kameralistyka.
Zastrzezenia odnośnie samego dou pasma z Magnepanw mogę ze spokojem ducha zrzucic na akustyke.
Werble odtworone bardzo realistycznie, calosc podana z duzą skalą i zarazem przyjaźnie.
Szczerze powiedziawszy w ten weekend był chyba najlepszy dxwiek jak do te pory. Z czystym sumieniem mogę powiedziec że mi sie podobało.

Gustaw

• Gość
27-09-2009, 12:38
I jeszcze fotka. Niestety jakość kiepska bo z komórki.

absolutor

• 4 / 5647
  • Nowy użytkownik
27-09-2009, 19:21
1. Poznań mi się spodobał. Duża w tym zasługa marcowa, który starał się pokazać miasto z każdej strony ( ze szczególnym uwzględnieniem położenia Opery i Filharmonii). Byłem też pod wrażeniem Jeżyc, w pobliżu których mieści się Wielkopolskie Hi Fi Studio. No i sama Zbąszyńska ma klimat przedwojennej dzielnicy willowej. Studio HI Fi promowało właśnie słuchawki i dedykowane im wzmacniacze słuchawkowe, ale na szczęście mają 2 pomieszczenia odsłuchowe, więc się pomieściliśmy.

2.  W czasie odsłuchu przyjęliśmy strategię, że spróbujemy dostroić kolumny magnetostatyczne Magnepan MG 1.6 QR (http://www.nell-audio.pl/magnepan/RecenzjaHighFidelityMagnepanMG16.pdf), z których ustawieniem były kłopoty. Początkowo zamierzaliśmy pokazać ich dźwięk z użyciem monobloków lampowych Verdier 845, ale - niestety - najprawdopodobniej jeden z nich jest uszkodzony, ponieważ scena muzyczna po jednej stronie była totalnie rozmazana (inna końcówka mocy wpięta kontrolnie działała prawidłowo).  Użyliśmy więc tranzystorowej końcówki marki Pentagon. Źródłem dźwięku był przepiękny wizualnie Docet Lector C D P - 7 T / M K 3 ( http://www.lector-audio.com/010.html).

3. Ze względów akustycznych ( gołe ściany generujące silny metalizujący pogłos) ustawienie systemu zajęło w sumie 7 godzin, ale w końcu udało się wycisnąć z Magnepanów satysfakcjonujący dźwięk. Uważam że z godziny na godzinę grały coraz lepiej i powinny być dalej wygrzewane, bo rozwijają się obiecująco. Zaczęło się od niesamowitych chmur basowych, które otaczały kolumny w promieniu metra, gdy na kanapie odsłuchowej miało się wciąż poczucie, że basu nie ma wcale. Przesuwając kolumny względem ścian i strojąc preamp jakoś to opanowaliśmy, a potem było już z górki. Grało dobrym, zwartym basem, wyrównaną średnicą i czystymi wysokimi. Na koniec odsłuchu włączyliśmy jeszcze odgrody Sensus Audio, które zagrały o wiele lepiej (szybszy i bardziej konturowy dźwięk i przede wszystkim większa energia i naturalność). Z Magnepanami wciąż mieliśmy wrażenie, że dźwięk nie ma swobody, ale uważam, że po wygrzaniu zagrają wyśmienicie.

Dziękuję za możliwość wypróbowania "Absolutora" w Studio. Przypominam, że autorem konstrukcji jest pan Andrzej Marków.

absolutor.pl

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
28-09-2009, 18:16
Czy dźwięk zmienia się ze zmianą kabla cyfrowego czy światlowodu? To temat na nastepne odsłuchy!
Kto jest tym zainteresowany?

marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
29-09-2009, 15:01
Wtym tygodniu chcę zrobić sesję w domu prywatnym w celu porównania połączeń cyfrowych.
Zapewnię dobry system i kilka cyfrowych łączuwek. Jeżeli ktoś ma dobre kable lub światłowody to zapraszam
do porównań. Jak pisałem, bardzo interesuje mnie połączenie BNC-BNC, wysokiej klasy. Może ktoś przyniesie jakiś dobry transport?
Mój system wygląda tak:końcówka i przetwornik Chord SPM 1200 i DSC 1500 transport AVM CD1
Kolumny Zoller Solution.
Chętnych proszę o prywatne wiadomości termin sobota 3.10.2009 od godz. 13.00
marcow

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
30-09-2009, 17:33
Udało mi już się zgromadzić niemałą gromadkę IC cyfrowych w różnych systemach i jakościach.do soboty jeszcze się ona powiększy. Nie mam tylkko źródła z wyjściem ASE/EBU może, ktoś chciałby mnie odwiedzić z takim źródłem.
marcow

lancaster

• Gość
30-09-2009, 19:11
Jakby co to prosze mnie wpisac na liste gości :)
Przyjadę ze znajomym...marcow, będzie mozliwosc podłaczenia AES/EBU ? Może przywiozłbym czarnego konia...a moze będzie klapa ;)

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
02-10-2009, 09:36
Sobotnie spotkanie robi się bardziej ogólnym spotkaniem związanym z kablami!
Będzie kilka bardzo dobrych interconektów, sieciówek (Nordost, MIT,Furukawa) no i oczywiście cyfrówki.
Nie mam nadal chetnego który, chciałby przywieść jakieś dobre żródło z wyjściem AES/EBU.
Oczekuję zgłoszeń chętnych na udział, na moim prywatnym koncie.
Spotkanie już jutro od 13.00

Zapraszam marcow

areczek

• 3 / 5709
  • Nowy użytkownik
02-10-2009, 19:13
Witam.
W dniu wczorajszym odwiedziłem z moimi kolegami sklep o którym mowa powyżej.Dane nam było usłyszeć elektronikę Lector-a i Magnepany 1.6r o których już wiadomo z poprzednich wpisów.Magnepany zagrały naprawdę niezle to muszę przy tej okazji zaznaczyć że odgrody które  wkleiłem na zdjęciach,zagrały zdecydowanie silniej i czytelniej.Jak dla mnie oczywiście i odnosząc się do często prze zemnie wspominanej realności i naturalności,jak również neutralności systemu.
Tak czy inaczej szkoda że pokój ten nie jest zaadoptowany akustycznie,hmmm pewnie że nie można mieć na każdym odsłuchu wszystkiego,ale jestem przekonany iż te duże i piękne odgrody zagrałby jak niejedna bardzo droga referencja!Kolega Mirek stwierdził jednoznacznie że zagrałyby Magnepany zdecydowanie lepiej gdyby pokój był z ustrojami akustycznymi.
Mimo tego i tak się bardzo podobało nam wszystkim,no i obsuga,przemiły sprzedawca.

Pozdrawiam.
areczek

L3VY

• 224 / 5846
  • Aktywny użytkownik
02-10-2009, 20:27
Będąc u Arka i czytając w tym wątku, że tyle się dzieje w Wielkopolskim Hi-Fi Studio z chęcią tam zawitałem z kolegami. Pierwsze co mnie zaskoczyło to wielkość pokoju. Po zdjęciach z Magnepanami sądziłem że ten pokój ma maksymalnie 15m2. W rzeczywistości pokój jest w sam raz, ani za duży ani za mały.
Elektronika Lector bardzo mi się spodobała. Od frontu przypomina trochę MBLa.  CD ma purystyczny wyświetlacz niczym Naim 5 pokazujący jedynie to co najważniejsze czyli numer utworu i jego długość. Osobne zasilanie świadczy o poważnym potraktowaniu zakłóceń i bardzo przemyślanym projekcie co bezpośrednio przełożyło się na jakość brzmienia. Razem z Magnepanami stworzyły dobry duet który nie jednemu może się spodobać. Same kolumny potrafią zagrać bardzo różnie w zależności od ustawienia. Wierzę że długo były suwane po pokoju aby znaleźć dość dobre ich umiejscowienie, ale ciągle to nie jest to na co je stać. Główną winę za to ponosi akustyka pomieszczenia, a dokładniej zbyt długi czas pogłosu.
Czas leciał nie ubłaganie słuchając muzyków nagrywających w Label Bleu, głównie BATTISTA LENA. Na koniec posłuchaliśmy odgród Sensus Audio które zaprezentowały duży, mocny dźwięk. Z braku kopułki obawiałem się o brak wysokich tonów, ale i tym razem zostałem pozytywnie zaskoczony.
Jedynie na moment weszliśmy do drugiego pokoju gdzie posłuchaliśmy monitorków Swansa i już musiałem czym prędzej śpieszyć na PKP.
Dziękuję za możliwość odsłuchu (co w Białymstoku jest rzadkością), miłą i sympatyczną atmosferę oraz chęć do eksperymentowania z ustawieniem kolumn czy zmianą okablowania. Gdyby Inter City Poznań-Warszawa jechał dalej bo Białegostoku to byłbym u was przynajmniej raz w miesiącu :)

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
03-10-2009, 20:22
Tak było na fotkach. Kable cyfrowe nie grają jednakowo, też z różnych wejść jest różnie.
A jak to niech piszą goście.
marcow

L3VY

• 224 / 5846
  • Aktywny użytkownik
04-10-2009, 23:36
"A jak to niech piszą goście."

Goście napiszecie coś?

lancaster

• Gość
05-10-2009, 00:04
No to moze na poczatek napisze moi :)
Po pierwsze to kt ma kartkę z notatkami ?:))
Sluchalismy 7 roznych kabli i kazdy odnosiliśmy jeden wzgledem drugiego, napsze co pamietam....
na poczatek Synergistic Research jako kabel "wejsciowy" - o nim na końcu, a po czesci conieco w trakcie :)
podpiety po nim kabel optyczny byl wyraźnie słabszy pod kazdym wzgledem. Zwartosć, bas, scena(porządek)
Kabel optyczny nie byl juz podpinany po raz drugi podczas kolejnych odsłuchów.
Kolejny kabel to Furukawa (umówilismy sie ze nie bedziemy wiedzieli czego sluchamy)....kable zaprezentował sie bardzo dobrze pod wzgledem jakosci wokali....ogólnie poziom przyjemnosci przy jego prezentacji był satysfakcjonujacy. Względem SR slabsze skraje pasma(zwlascza bas) i ogolnie dxwiek agodniejszy, ale za to sam wokal bardziej mi(i nie tylko) sie podobał.
Kolejny kable to red dragon - nalepsza cyfrówka na swiecie polutowana sobotnim przedpoudniem z 2m odcinku technokabla i 2 wtykow bnc z elektronicznego.
Kabel zagrał zwawiej od furukawy, z lepszym dołem pasma ale wokal byl jak dla mnie dosć sztywny - cylofanowy przy furukawie jak go dosć trafnie uwazam okreslił jeden z testerów.
kolejny kabel to audioqest. Chyba najlepszy dxwiek jako całosć. Nie mial żadnej cechy wybitnej ale tez wszystkie ładnie zharmonizowane na podobnei wysokim poziomie. Porządek na scenie przy satysfakcjonujacej kontroli w calym pasmie i sporej dozie frajdy przy słuchaniu - dobry towar dobry :)
Kolejny drut to kolejny hand made z ferrytem....jakos niesecjalnie. Dźwiek wkleił sie w kolumny, siadła zwartość.
Nastepny kable to Klotz LaGrange. I tu zdania bardzo rózne w zaleznosci od repertuaru. NIN zgrał spora skalą z dobrymi skokami narastajacej dynamiki i nie ginącym na tle całosci wokalem Trenta ....podobał sie bardziej na tym materiale od SR, z kolei po przesiadce na muzykę organową zrobił z organów klawesyn...a SR pokazał obcesowo rzecz ujmując - organy.Najlepsze w stawce wokale(jeszcze bardziej zmysowe i bezposrednie niz te z Furukawy) ale tez mało satysfakcjonujacy(kontrola) bas.
Przyszedł pomysł wyrzucenia z kabla z ferrytem - ferrytu.
Lepszy dxwiek. Tym razem to już naprawdę całkiem OK granie. Bez dziwnych efektw.
Ogólne wrażenie/wniosek z porwnania jest taki ze kable cyfrowe potrafia zabrzmiec zaskakujaco różnie.
Prywatnie gdybym mia na szybko wybrać coś dla sebie bylby to audioqest....zeby wybrac cos nie na szybko treba by posuchać dłużej - z ilkoma kablami system zagral na podobnym poziomie zainteresowania muzyka. Sporo tez alealo od repertuaru.
sorki za brak "ostatecznych rozstrzygnieć" ale po prostu takich nie mam.

demiro

• 40 / 5923
  • Użytkownik
05-10-2009, 00:57
>> lancaster, 2009-10-05 00:04:29

Mozna napisac dokładniej, co to byl za model cyfrowki Audioquesta.
Dzieki

marcow

• 1045 / 5561
  • Ekspert
05-10-2009, 07:44
Ten kabel to Cinemaqest VSD-4 75
marcow