1. Poznań mi się spodobał. Duża w tym zasługa marcowa, który starał się pokazać miasto z każdej strony ( ze szczególnym uwzględnieniem położenia Opery i Filharmonii). Byłem też pod wrażeniem Jeżyc, w pobliżu których mieści się Wielkopolskie Hi Fi Studio. No i sama Zbąszyńska ma klimat przedwojennej dzielnicy willowej. Studio HI Fi promowało właśnie słuchawki i dedykowane im wzmacniacze słuchawkowe, ale na szczęście mają 2 pomieszczenia odsłuchowe, więc się pomieściliśmy.
2. W czasie odsłuchu przyjęliśmy strategię, że spróbujemy dostroić kolumny magnetostatyczne Magnepan MG 1.6 QR (
http://www.nell-audio.pl/magnepan/RecenzjaHighFidelityMagnepanMG16.pdf), z których ustawieniem były kłopoty. Początkowo zamierzaliśmy pokazać ich dźwięk z użyciem monobloków lampowych Verdier 845, ale - niestety - najprawdopodobniej jeden z nich jest uszkodzony, ponieważ scena muzyczna po jednej stronie była totalnie rozmazana (inna końcówka mocy wpięta kontrolnie działała prawidłowo). Użyliśmy więc tranzystorowej końcówki marki Pentagon. Źródłem dźwięku był przepiękny wizualnie Docet Lector C D P - 7 T / M K 3 (
http://www.lector-audio.com/010.html).
3. Ze względów akustycznych ( gołe ściany generujące silny metalizujący pogłos) ustawienie systemu zajęło w sumie 7 godzin, ale w końcu udało się wycisnąć z Magnepanów satysfakcjonujący dźwięk. Uważam że z godziny na godzinę grały coraz lepiej i powinny być dalej wygrzewane, bo rozwijają się obiecująco. Zaczęło się od niesamowitych chmur basowych, które otaczały kolumny w promieniu metra, gdy na kanapie odsłuchowej miało się wciąż poczucie, że basu nie ma wcale. Przesuwając kolumny względem ścian i strojąc preamp jakoś to opanowaliśmy, a potem było już z górki. Grało dobrym, zwartym basem, wyrównaną średnicą i czystymi wysokimi. Na koniec odsłuchu włączyliśmy jeszcze odgrody Sensus Audio, które zagrały o wiele lepiej (szybszy i bardziej konturowy dźwięk i przede wszystkim większa energia i naturalność). Z Magnepanami wciąż mieliśmy wrażenie, że dźwięk nie ma swobody, ale uważam, że po wygrzaniu zagrają wyśmienicie.
Dziękuję za możliwość wypróbowania "Absolutora" w Studio. Przypominam, że autorem konstrukcji jest pan Andrzej Marków.