Pamiętam że Ultrasony PRO 900 recenzował kiedyś fallow z tego forum. Można mu napisać PW, może coś powie ciekawego. Focale na pewno będą bardziej ożywcze od DT150, więcej świetlistej góry i inny bardziej fakturowy bas. Górę DT150 mają przygaszoną chociaż widoczną a bas jakby rozmyty jka dla mnie.. Ultrasonów akurat tych nie słuchałem, Meze także, wiem tylko że jest tak wiele pozytywnych opinii że trzeba odsłuchać, będzie wiadomo o co chodzi. Ciężko powiedzieć w czym będą gorsze a w czym lepsze i czy w ogóle będą. Co słuchacz to gust.
DT150 to są przez wielu ulubione słuchawki do słuchania muzyki po prostu bez wczuwania się specjalnie w materiał muzyczny. Zagrają w nie męczący sposób np rocka czy metal z kolei i klasykę czy jakieś instrumentale też pokażą w dobrym świetle. Kolega był ostatnio u mnie i założył po superluxach DT150, stwierdził "no, teraz to gra tak jak lubię, po prostu muzykę dobrze słychać". To chyba mówi samo za siebie. Sam słuchałem długo na nich ale Grado SR225e je u mnie wyparły, grając żwawiej, z bardziej skupionym basem, z bogatszą płynniejszą średnicą i napastliwą górą pasma, znacznie lepiej różnicując, ukazując instrumenty i grając rocka, ciężkiego rocka. Ogólnie trzeba najpierw ustalić priorytety i słuchać. Jak słuchawki się jakieś spodobają znaczy ogólna sygnatura pasuje, to później tylko próbować to jak najlepiej napędzić i powinno wydać.