Jak na razie, to chyba ja i Gustawz w czasie porownan - niestety - jednej kolumny u mnie z Tannoy-ami, o czym pisal tez tutaj
tetejro 29-04-2018, 12:53, no i aktualnie ma je u siebie "lok" i pewnie cos napisze.
Cytat: Gustaw w 23-04-2018, 09:41
W dwóch zdaniach
Tannoy - lepsza separacja, więcej szczegółów oraz ich zróżnicowana, lepiej kontrolowany, konturowany bas, więcej subtelnych smaczków.
Formowe DIY - większe kopnięcie, nie mniej namacalne niektóre wokale niż w Tannoy, Więcej "mięsa".
Wrażenie dynamiki - zbliżone
Przyjemność słuchania Tannoy - 5, forumowe DIY 4 (co przy cenie samych głośników do DIY jest wynikiem bardzo dobrym)
Cytat: Lutek w 23-04-2018, 12:05
Jako, że u mnie odbywało się to trochę nieszczęsne porównanie - nieszczęsne, bo kto to widział porównywać ze sobą dwie pojedyncze kolumny, gdzie jedna podpięta pod lewy, a druga pod prawy kanał, które to kanały - jak wiadomo - charakteryzują się "innymi składowymi dźwięku" :-) No ale co do charakteru dźwięku można było się zorientować. W większości zgadzam się z Kolegami..., może - wg mnie - wokale były jednak lepsze z Tannoy-i, choć w jednym przypadku wokal męski również podobał mi się bardziej z forumowych. Wokale - szczególnie żeńskie oceniam jako bardziej bezpośrednie, obecne, namacalne, jaśniejsze z Tannoy-i. Ogólnie z Tannoy-i jaśniej, natomiast bas barwowo również bardziej odpowiadał mi z Tannoy-i.
Podsumowując..., trzeba powiedzieć, że szykują się nieźle brzmiące formowe kolumny. Już wstępnie umówiliśmy się na "uczciwsze" porównanie jak już będzie parka tych kolumn, gdzie będzie można łatwiej dostrzec różnice w rożnych aspektach brzmienia.