a i jeszcze uwaga @cadam.
Musiałem sprawdzić, bo nie pamietałem - od dawna nie jestem audiofilem :-D
Harbeth (tj Harwood) pracował nad materiałem o nazwie "bextrene", którego patent oddał albo sprzedał Hughesowi - czyli Heybrokowi. I dopiero potem zaczął używać membran z polipropylenu, które jednak szybko zastapił głośnikami Audaxa na membranach z tworzywa "TPX".
Natomiast po 1986 roku firma Harbeth należy do gościa, który wcześniej rozprowadzał częsci elektryczne.
Obecny materiał na głośniki Harbetha nosi opantentowana nazwę "radial" lub "radial 2".
Z wyglądu przypomina bardziej policarbon, a nie polipropylen. Jak czytałem był to wynik prac B+R współfinansowanych przez rząd brytyjski w 1991 roku.
Nie sprawdzałem czym jest radial, choc powinno to być w powszechnie dostepnym patencie - o ile ten wynalazek ma w sobie cos wiecej niz tylko zastrzeżona nazwę. Przypuszczam że tak naprawde technologia tego tworzywa jest banalna i upowszechniona od dawna (podobnie jak kiedyś Scan Speaka "celuloza drzewna" - czyli tektura :-).
Membrany o takim wyglądzie stosuje też Aurum Cantus nazywajac je weglowymi, poliweglowymi lub policarbonowymi - to jest tworzywo na klosze reflektorów samochodowych.
Czyli ani Heybrok ani Harbeth nie stosują membran midbasowych z polipropylenu. To tylko mitologia. Polipropylenowe membrany wg właściela Heybroka brzmią niezadowalajaco.