tatejro, jak już coś chcesz zrobić na tych tonsilach, to lepiej pomyśl nad zrobieniem z nich kolumn aktywnych.
Po co myśleć nad czymś, co zostało już wymyślone i gra takse.
Pomysłów na wykorzystanie 8" tonsili mam kilka. Te (takie, nie te same) głośniki już u mnie grały kiedyś jako basowe.
Kolumny na nich zbudowałem dziesięciolecia temu, wykorzystywała zwrotnicę z Rondo300. Potem przerabiałem na konstrukcję z kopułkowym - GDMK, zmieniłem basy na nowoczesniejsze i tak dalej. Trochę trwało, ale ochota na taką 3 dr dawno mi przeszła.
To co jeszcze u mnie z tych konstrukcji zostało mogłoby sie nadać na monitory oversized. Bardzo modne ostatnio tematy na różnych forach, poczytałem o takich konstrukcja z tymi tonsilami, były tez chwalone monitory bliskiego pola podobno na zbliżonych głosnikach. Wiec może cos by sie z nich dobrego wyszło.
Głosniki (te 8") sa stosunkowo nowe i nowoczesne, jak na Tonsile - mniej niz 8 lat tektura i guma - więc jeszcze coś możnaby zbudować, ale już raczej nie jakiegos wzorowanego znowu na Rondo czy Perfect, bo to nie z tej epoki. O tym własnie przestało mi sie chcieć pisaś na forum.
PS. ten watek o Altusach powstał bo pamiętam kolumny Tonsila 2 dr (z tamtych bardzo dawnych czasów) z tymi okrywanymi teraz legendą GDNami 20/40. I to to jednak nie grało lepiej niż tradycyjne 3 dr altusopodobne.
W czasach ich świetności nie zrobiłem paczek na głośnikach z Altusa (uwazałem ze sa przestarzałe). Teraz te głośniki z róznych wersji Altusów znowu są dostepne w sprzedaży i to jest motywem napisania tego wątku.