Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
01-01-2024, 12:13
Kręcą się tylko w soniaku nie bardzo ....heheheh

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
01-01-2024, 14:11
no i z przytupem w nowy rok i załamka od razu........

a wczesniej jeszcze .....

a na koniec zemdlałem.....to sie nie dzieje naprawde....

siedze tak patrze jeszcze i se myślę .......ile kondensatorów do wymiany........majątek, ide dalej winogrona ssać.
« Ostatnia zmiana: 01-01-2024, 14:50 wysłana przez Hammer »

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
01-01-2024, 17:07
Ja cie kręce, nieźle :)
   Myślałem że mam już coś z deklem ale widzę że mnie zaraza jeszcze wcale nie dotyczy hehehehehehe

Kondensatory-wymieniać?     A gdzie tam panie-  kto kupi złoma to niech se dłubie sam.

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
01-01-2024, 17:46
Po takich filmach patrzę na swoją armię sprzętu, a w zasadzie składzik niewielki i czuję ulgę.
To potem niestety nawet fajnie nie wygląda, wszystko na kupie.
Nie wiem jaka formuła zbieractwa jest w stanie spowodować, że ma się dużo, ładnie i użytecznie.

Mogłem już nakupić w ostatnim czasie mnóstwo gratów, ale przeraża mnie graciarstwo jakie obecnie już sobie zrobiłem i powiększanie go nie prowadzi do niczego mądrego.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
01-01-2024, 20:49
Po długiej i wyczerpującej walce z 3dhead okazuje się że jednak Sony inaczej ustawia w 3d głowice niż Nak.
Ale robiąc tak jak w serwsówce opisali da rady przestawić to ustawienie na 99%.
Jednak wole 2głowicowe kaseciaki w robocie. Sony są przereklamowane...
« Ostatnia zmiana: 01-01-2024, 20:51 wysłana przez Hammer »

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
01-01-2024, 23:50
Nie nooo,  muszę trochę tych magnetofonów posłać w dobre ręce bo będzie źle.  Ile ich w końcu na raz można słuchać?
  Ostatnio przestawiałem, przebierałem, trzy w użyciu na dole- drugą wieżę u góry zestawiłem też trzy magnetofony w kupie a i tak cały sztapel stoi jeszcze na widoku ( policzyłem właśnie i chyba 11 sztuk wychodzi)  A we wnęce na odkurzacz i miotły też parę sztuk będzie. Masakra :(
   Poza tym dzisiaj trochę przepucowałem Kenwooda KX 9010  i wyszła przy okazji przykra sprawa.
      Parę dni miałem w domu siostrzenicę  z kupą zabawek.   Min.   warcaby magnetyczne  które znalazłem ze dwie godziny temu.   Sama szachownica ładnie zamknięta z obrazkami Minionków i na pionki nie było oczywiście miejsca.   Były fajnie wysypane na półkę :)
Kłopot w tym że wysypane na moje cztery kasety testowe :(
Noo, tak więc zostałem bez kaset i teraz główkuję jak sprawę rozwiązać.    Wykombinowałem że zrobię próbę wyprodukowania testówek.
   Jakie dwa tygodnie temu odszykowałem na wyjściowo Pioneer-a  który zaskoczył mnie że trzymał w zasadzie w punkt wszystkie nastawy.
 Skalibrowany na 250nWb  -  ale zawsze to coś.   Walnę próbki częstotliwości w kompie albo z generatora i nagram Pionkiem na właściwy poziom- napięcia na wyjściu.
  Coś tam chyba powinno z tego wyjść, jak myślę. 
ed:  w sumie to i Ken 9010 też w punkt wykalibrowany,  jednak to było już jakiś czas temu i nie wiem czy nastawy wiarygodne na dzień dzisiejszy (właśnie tymi kasetami chciałem się upewnić hehe)  No i trzeba by mi przeczytać trochę wstecz temat o 9010  bo pamiętam że trochę motaniny z tym magnetem miałem-  coś tam kręciłem żeby się zgadzało-  ale to pokrętna maszyna i za chiny nie pamiętam jak to u niego z zerem dB  na dolby było i co w tym czasie wyświetlacz pokazuje.

« Ostatnia zmiana: 01-01-2024, 23:56 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
02-01-2024, 12:22
Noo, tak więc zostałem bez kaset i teraz główkuję jak sprawę rozwiązać.

Roberto współczuje.... ;-(
Nic nie da się z tymi kasetami zrobić? Zapis padł?
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
02-01-2024, 13:21
Kupujcie patyczki do uszu, Unia zakazała produkcji od 1 stycznie, co jest na rynku to jest, więcej nie będzie.

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
02-01-2024, 13:46
Noo, tak więc zostałem bez kaset i teraz główkuję jak sprawę rozwiązać.

Roberto współczuje.... ;-(
Nic nie da się z tymi kasetami zrobić? Zapis padł?

W zasadzie tak-  nie że całkowicie bo np.  3150  można użyć-  wszak o ton chodzi ale reszta >jodłuje < i pulsuje jakby.   Tak więc-nooo
    Spoko- dam radę jakoś.
Najlepiej byłoby mieć magnetofon z głowicą o śladzie na całą taśmę- hmmmm-    może taki zrobić?   Tak na szybko>  przywalić głowicę z jakiego zk 120   do kaseciaka ustawioną tak żeby taśma szła tam gdzie trzeba.  Tam szczelina chyba szersza niż 3.81-   a nie, zonk-  tyle nie może mieć bo dwie ścieżki by nie wlazły .  Lipa

W końcu tak kiedyś te taśmy robili.

Kupujcie patyczki do uszu, Unia zakazała produkcji od 1 stycznie, co jest na rynku to jest, więcej nie będzie.
  Nie nooo jprd....   ale sobie problemy do rozwiązania znajdują żeby się wykazać a o putasie k..   zapomnieli.

Może wykupimy co jest i będziemy opylać jako patyczki do czyszczenia głowic?
« Ostatnia zmiana: 02-01-2024, 13:52 wysłana przez pień »

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
02-01-2024, 13:49
YYYY nie tak, głównie robi się z taśmy na szpulalu i tnie.
Jest temat na ten temat poczytaj, bo z głowicą różowo nie jest

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
02-01-2024, 13:50
Co do patyczków Hammer.
Z plastikowym patykiem to już wcześniej było że zakazują. Ale te nowsze bambusowe i papierowe też?
Paweł

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
02-01-2024, 14:01
YYYY nie tak, głównie robi się z taśmy na szpulalu i tnie.
Jest temat na ten temat poczytaj, bo z głowicą różowo nie jest

Czytałem już-  ale zapomniałem hehehehe.   W sumie to krajalnicę by trzeba precyzyjną zrobić-  jakie noże obrotowe czy cóś  a to też łatwo nie będzie.   Bo takie tam na żyletkach co brzeg przeciągnie  to se można wsadzić-  wiadomo gdzie.

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
02-01-2024, 14:05
Roberto najprościej to kupić nowe u Alex-a i po kłopocie. Jedną Dolby, jedną multi i osobną od skosu. Razem trzy osobne, bo jedna uniwersalną którą także ma to szybko zarżniesz ;-)
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
02-01-2024, 15:02
Ale od wczoraj wszedł zakaz produkcji, o plastyku mówimy.
Jade po switche do pada i patyczki.....kupie se karton...

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
02-01-2024, 18:12
Ja już od dość dawna używam tych papierowych (plastikowych już nie spotykam) i w sumie większej różnicy nie widzę. Jak ktoś chce twardsze to bambusowe.
Jak dla mnie zmiana na plus ze względu na ekologię.
Bo my to w sumie eko jesteśmy, bo naprawiamy - nie wyrzucamy.
Paweł