Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
02-12-2023, 16:11
siłowo tzn mówił że nie wolno im wystawiać na wystawki tylko do recyklingu oddawać.
Tam są różne landy, on mi mówił o tym gdzie był...

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
02-12-2023, 17:55
We wszystkich landach :)   Nałożyli obowiązek sklepom przyjmowanie starych gratów.   Sklepy typu Media-Markt  Saturn itd....   tam jest jakiś limit wielkości.
  Każdego klamota możesz też oddać w dowolnym gminnym punkcie gdzie są >  śmieciarze <   Cholera wie o co im chodzi?
   Jeżeli zaś chodzi o to że to jakoś będzie naprawiane to chyba śnią.    Chociaż-  cholera wie-  achmedy  to przecież inżyniery, lekarze itp.   specjaliści.   Tak więc raczej z ebaya nic nie zniknie a wprost przeciwnie :)   Pojawi się więcej legendarnego sprzętu fachowo ogarniętego specjalnymi płynami  jak ten magnet w znaleziskach.

Wojciech7

• 1803 / 1305
  • Ekspert
02-12-2023, 19:47
We wszystkich landach :)   Nałożyli obowiązek sklepom przyjmowanie starych gratów.   Sklepy typu Media-Markt  Saturn itd....   tam jest jakiś limit wielkości.
  Każdego klamota możesz też oddać w dowolnym gminnym punkcie gdzie są >  śmieciarze <   Cholera wie o co im chodzi?
   Jeżeli zaś chodzi o to że to jakoś będzie naprawiane to chyba śnią.    Chociaż-  cholera wie-  achmedy  to przecież inżyniery, lekarze itp.   specjaliści.   Tak więc raczej z ebaya nic nie zniknie a wprost przeciwnie :)   Pojawi się więcej legendarnego sprzętu fachowo ogarniętego specjalnymi płynami  jak ten magnet w znaleziskach.
Zaproszeni specjaliści naprawią to wszystko-:)))
Za jakiś czas w gazetce do sklepów tych dużych będzie coś takiego-"Wielka promocja odnowionego i sprawnego
Nakamichi . Jeśli chcesz go kupić w naszym sklepie zrób zakupy za sumę ....EU i wypełnij kupon loteryjny"-:)))

Kiedy u nas w Biedronce będzie można kupić odnowiony magnetofon/gramofon.....

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
13-12-2023, 12:26
Dobra, dzisiaj malowanie :)  I gdy już miałem się zabrać to dzwonek z podwórka.
   Idę, patrzę i paczkę mam hehehe-  w sumie czekałem na nią.

No spoko-  wszystko zgodnie z planem :)   W sumie to nawet lepiej bo myślałem że jest okrutnie obczochrany ale to tylko dużo kurzu.
Lampki świecą zgodnie z planem i mechanizm nie startuje zgodnie z planem.    Diagnoza po pierwszym macaniu:
Chyba oberwana płytka ze stykami pod klawiszami-   zobaczy się.  Najpierw blacha dla blaupunkta-  zapuszczę nagrywanie na fumfel nówce taśmie nie śmiganej i w folię jeszcze zapakowaną i zabiorę się za Kena.
  Który zdaje się mówić:  a tobie to co od......o ?   Jakimś wideło się zajmujesz?   Napraw mi klawiaturę to ja k....  mu pokażę jak gra magnet.
hehehehee

Wojciech7

• 1803 / 1305
  • Ekspert
13-12-2023, 17:19
Taka paczka to super sprawa-)))

pień

• 2470 / 1241
  • Ekspert
13-12-2023, 18:01
O właśnie :)    Jakoś przeniosło się w lepsze miejsce hehehehe   Pewno Wojtek popchnął.
   Trochę bida- ten magnetofon jest w sumie mało przyjazny dla serwisanta bo zrobiony jak w misce i trza będzie kuć po całości żeby dobrać się do guziczków.    Niestety był już u jakiegoś fachowca-  w środku spryskany >profesjonalnymi płynami<   z odległości odpowiedniej do malowania.    Nogi oberwane i ktoś na wkręty do drewna ok 30mm  długie przykręcił kółka z filcu.   Dwa wkręty trafiły trochę kijowo-  jeden w ramkę od mordy wlazł  a drugi podparł płytę główną.   No ale to jutro może wystartuję bo dzisiaj widło chę do końca zrobić. 
Znaczy dzisiaj już ogarnąłem blachę klapy bo załapała się na hurtowe działanie :)
  Myślę że warto mu zrobić temat w Kenwoodach bo tej wersji jeszcze nie ma   KX 880G  to jest.
« Ostatnia zmiana: 13-12-2023, 18:05 wysłana przez pień »

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
13-12-2023, 18:58
O właśnie :)    Jakoś przeniosło się w lepsze miejsce hehehehe   Pewno Wojtek popchnął.

Polecam się ;-) hahaha

Myślę że warto mu zrobić temat w Kenwoodach bo tej wersji jeszcze nie ma   KX 880G  to jest.

Owszem wersji "G" brak i należy mu się osobny temat bo to co innego niż "HX". Gen.PPiK jest inny i ma jeszcze kilka innych zmian, w stosunku do 880HX.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

JaKub92

• 1941 / 5689
  • Ekspert
13-12-2023, 19:11
Chyba oberwana płytka ze stykami pod klawiszami-   zobaczy się.

W KX-1100HX też miałem problem z klawiaturą. Pomijając to, że była mocno rozklekotana, to miałem też pełno zimnych lutów na złączach od spodu.
Analogowa Grupa Wywrotowa. JaKub

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
21-12-2023, 00:28
Ulalalalaaa właśnie skończyłem rozkminiać i czyścić z rozpuszczonych pasków mechanizm do Sony TC-K690, normalnie syf był okropny, niestety bez odkręcenia lewej rolki się nie dało no i będzie ból dupy ją ustawiać.

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
21-12-2023, 11:05
Aj tam od razu ból dupy. Zmierz suwmiarką odległość i potem ustaw tak samo. Mam szablon i nim ustawiam i widzę że tam też pewna tolerancja jest. Więc takie ustawienie będzie ok (jeśli wcześniej było poprawnie ustawione). Można by też ustawić kasetą lusterkową ale wtedy ryzyko błędu większe.
Paweł

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
21-12-2023, 11:11
Opisalem prostą i bardzo skuteczną metodę do ustawienia lewej rolki w serwisie...
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
21-12-2023, 13:41
Ta ...se pomierze jak rozebrałem i złożyłem w nocy ......jakoś damy rade ustawić na taśme pustą...najwyżej Wam wyślę....
może rolki będą do wymiany też.
Zastanawiam się nad czyszczeniem koła funkcyjnego ale nie tego plastykowego tylko tego ze stykami.
jak będe rozbierał do paskowania to wrzuce do tematu.

chorazy3

• 1686 / 1806
  • Ekspert
21-12-2023, 14:40
Na jednym z blogów japońskich które obserwuję serwisant zawsze rozbiera i czyści te enkodery obrotowe, bo to chyba o nie chodzi, w Sony i innych modelach.
« Ostatnia zmiana: 21-12-2023, 14:43 wysłana przez chorazy3 »
Paweł

Hammer

• 4863 / 2503
  • Ekspert
21-12-2023, 15:15
Tak, dopiero w tych mechanizmach Sony TC-K 670 I 690 są te enkodery, jest na nich znacznik, koło funkcyjne też sie ustawia do tego wtedy krzywka u góry też sie chowa niżej i mechanizm składa się jak lego....sam doszedłem do tego..... mistrzu I'm.... a i jeszcze ograniczniki kieszeni także wchodzą elegancko, bo można je połamać...
Założe temat o 690 jak paski będą.
« Ostatnia zmiana: 21-12-2023, 15:17 wysłana przez Hammer »