Audiohobby.pl

Magnetofon

Hammer

• 4863 / 2502
  • Ekspert
02-01-2024, 18:32
Wystąpie o dotacje unijną .......

chorazy3

• 1685 / 1806
  • Ekspert
02-01-2024, 18:51
I to jest myśl!
Paweł

Hammer

• 4863 / 2502
  • Ekspert
05-01-2024, 10:29
Ja się z pedzlem męcze i wacikami a tu proszę sru i gotowe....

« Ostatnia zmiana: 05-01-2024, 10:31 wysłana przez Hammer »

pień

• 2470 / 1240
  • Ekspert
06-01-2024, 13:58
Spoko :)   Można i tak.   Pracowałem parę dobrych lat w firmie gzie robiło się różne elektryczne rzeczy i normą była myjka na końcu.   Tylko długo trzeba było suszyć :)   No ale tam transformatorów nie było ani potencjometrów.

Ja tam sobie dalej dłubie, mechanizm w JVC trochę świruje z funkcjami.   Stop czasami działa jako play itp.   hehehehe   No nie działa bankowo jako stop-  tak tylko trochę.  Można przewijać, ponownie play   ale żeby wyjąć kasetę trzeba wyłączyć z prądu albo rozewrzeć kontakt wykrywający kasetę.  No to wtedy winda zjedzie . 
  No ale tak sobie pomyślałem że silnik obsługujący mechanizm najpierw przerobię:

Żeby ktoś nie pomyślał że robala jeszcze nie widziałem w magnetofonie.   Widziałem, nawet żywe przeganiałem hehehehe
No ale żeby coś się wykluło w silniku to nie widziałem .   
  Swoją drogą to ze szkoły pamiętam że taki owad jeden z drugim, najpierw jest larwą-  czyli robalem.
OK-  taki robal musi coś źreć żebu wypaść się najpierw i mieć siłę przekształcić się w poczwarkę-  no nie?
  No to kurna co on tam w magnetofonie zeżarł?   Może jaki czujnik czy co i dlatego magnet świruje
hehehehehehe
  Ciekawe też co się z tego kokonu kiedyś wykluło ?

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
06-01-2024, 14:45
Jak ten robal tam wlazł?
Ale z robalem na pewno "flatter" niższy bo lepiej wyważony silniczek ;-) hahahaha
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Krzysztof_M

• 1552 / 5495
  • Ekspert
06-01-2024, 14:58
Biomagnetofon :D
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −

Wojciech7

• 1803 / 1304
  • Ekspert
06-01-2024, 16:41
Dobrze że robal nie smakował taśmy magnetofonowej-:))) Pewno ten magnes wciągnął go - heheheh.....

pień

• 2470 / 1240
  • Ekspert
06-01-2024, 18:22
Jak ten robal tam wlazł?
Ale z robalem na pewno "flatter" niższy bo lepiej wyważony silniczek ;-) hahahaha

Silnik, jakaś tam firma X  albo samodróba JVC  -   ma dwie małe dziurki od strony dekla-  widać nawet przez nie szczotki.   No ale patrząc na wielkość kokonu to to co się wykluło raczej by nie wylazło tamtędy :)   Robal może by wlazł-  no bo to robal, giętkie ciało itd....
   Zwłok jednak w środku silnika nie było- wtf ?    Ale nagle patrzę się i widzę że w przednim deklu ładna dziura ok 5 mm średnicy.   Pewno tamtędy i wlazł robal i wylazł produkt finalny.  Raczej podczas postoju magnetofonu - bo podczas pracy wątpię :)   Musiałby być bardzo sprytny hehehehehe

No a co do wyważenia silnika -  psia kość.  Silnik główny w tym magnetofonie przywalony do blach na żywca ,  żadnych poduszek itp...
  ale najpierw była akcja :)

Gdy już mi to wszystko zaczęło trybić i sobie już na luziku słucham to nagle stwierdziłem że słychać silnik :(   Ożesz ty bestio niewdzięczna :(    Szukam już gdzie ekran nie trzyma albo masy urwanej i nic :(    Mówię>  weź misiek puchę po sardynkach- przyczep do niej druta żeby na masę dać - na głowę słuchawki- machaj w środku puchą i może obczaisz gdzie sieje dokładnie.
  Sprytny plan, prawda?
Nooo, to biorę puchę itd...   i gdy założyłem na łeb słuchawki to wtf?    Nie słychać silnika !
    On skubany taki głośny jak diesel na obrotach i jego nie słyszałem w głośnikach a tym bardziej w słuchawkach.   Bo on tak wali sobie wprost w powietrze.   A gdy dekiel już całkiem zakręcony to dopiero się rozkręca psia kość.   Buda rezonuje jak wszystkie klapy na kombajnie podczas żniw :(   
  No a poza tym to ten stop co nie działał i już o mało mechanizmu nie rozprułem to okazało się że działa.
  To ja idiota jeden kable pozamieniałem od sterowania.  Stop podłączyłem jako pauzę  i na odwrót :(  Kretyn :(
 Ale skapowałem jednak :)
   Teraz główkuję jak te blachy wytłumić.  Miałem gdzieś takiego asfalta samoprzylepnego bo klasę samochodu podnosiłem z minus A  na prawie A   i asfalt się sprawdził :)   Dużo nie dało ale już przynajmiej radio już słychać i ścisza się czasami a i do pasażera wrzeszczeć nie trzeba hahahaha

Hammer

• 4863 / 2502
  • Ekspert
15-01-2024, 11:29
Jak widzę coś takiego i to z napisem Marantz, to mi się słabo robi.

chorazy3

• 1685 / 1806
  • Ekspert
15-01-2024, 14:00
I do tego z dopiskiem Professional.
Chiński szajs, z W&F do 0.2% i frequency response do 14kHz.
Ale z drugiej strony to dobrze, że coś jeszcze wogóle produkują.
Paweł

AUDIOTONE

• 9888 / 6042
  • Moderator Globalny
15-01-2024, 14:15
No niestety to już ostatnie podrygi magnetofonów kasetowych. Smutny będzie koniec kaseciaków. Dobrze że jest sporo używek na rynku. Sądzę że bieda nas jeszcze nie dotknie... ale za 50 lat może być już problem. Jeszcze "duża szpula" ma się całkiem dobrze, spory asortyment taśm i do tego wydawane są już nagrane szpule. Owszem ceny kosmiczne ale ten format nigdy do taniego nie należał.
Analogowa Grupa Wywrotowa.
Wojtek.

Hammer

• 4863 / 2502
  • Ekspert
15-01-2024, 16:24
Mechanizmy od kaseciaków przenośnych bo lepszych się nie produkuje.........

Mamy tych starych złomów sporo, tylko że coraz trudniej jest z nich wycisnąć cuda....zaczyna to zajmować coraz więcej czasu i komponentów.
Ja na 2 dni przerzucam sie na tapicerstwo fotela.... ponoć kobita w firmie płaci 80 zł/h fajna robota warto sie zastanowić.....musze odpocząć od elektroniki.....hahahhahah

bsw

• 563 / 5141
  • Ekspert
15-01-2024, 22:34
Ten Marantz to Renkforce TP-1000:
https://allegro.pl/oferta/magnetofon-kasetowy-renkforce-tp-1000-15026472935
- taka chińska podróbka decka z mechanizmem od jamnika...
Ale można jeszcze kupić nowy, w miarę przyzwoity magnetofon - Tascam 202MKVII. Oferowany też jako TEAC W-1200:
https://sklep.rms.pl/teac-w-1200-odtwarzacz-kaset-magnetofonowych

Recka tutaj:
https://stereoikolorowo.blogspot.com/2021/07/teac-w-1200-magnetofon-kasetowy.html

Hammer

• 4863 / 2502
  • Ekspert
15-01-2024, 23:30
Taaa ma te same mechanizmy.