Koledzy, proszę o pomoc, za Waszą namową odważyłem się i pierwszy raz w życiu postanowiłem spróbować ożywić magnetofon. W moje ręce wpadł dwukasetowy SONY w rozmiarze MIDI model TC_d505.
Objawy - nie otwiera obu kieszeni (otwieranie mechaniczne nie elektryczne), po włączeniu nie działąją przyciski transportu, palą się symbole PLAY w obu kieszeniach, słychać silnik.
Po rozebraniu i wydobyciu mechanizmów, okazało się, że paski napędowe główne przestały istnieć a dwa małe paseczki są bardzo rozciągnięte. Po 2 h czyszczenia wszystkiego z czarnej mazi, założyłem nowe paski złożyłem i... nadal nic. Zmieniło się o tyle, że po włączeniu już się obracają rolki ale nadal kicha z resztą. Widzę, że mostki z głowicami są nadal podniesione i podejrzewam, że to blokuje możliwość otwarcia kieszeni i blokuje także reakcje przycisków transportu.
Jeśli popełniłem błąd przy skłądaniu to może on dotyczyć tylko małego paska. Tam jest układ dźwigni ze sprężynką i dwom zębatkami. Czy dobrze myślę, że ten układ jest odpowiedzialny za sterowanie mostkiem? Jeśli tak, to pasek założyłem dobrze, tylko cały ten zestaw się kręci i trzeba go pewnie jakoś zamocować w jednej pozycji. Czy mogę prosić o jakś pomoc w tej kwestii?
Z góry dziękuję. Na maila mogę przesłać foto.
Pozdrawiam Radek